Bucuresti: Masca devine obligatorie în spaţiile deschise, restaurantele, cinematografele se închid. Şcolile, creşele, universităţile trec în scenariul roşu – Cronica serii

1. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat mai multe restricţii în Capitală, în contextul în care rata de incidenţă cumulată a cazurilor a ajuns duminică la 3.02 la mia de locuitori, iar luni este de 3.19. Astfel, de la ora 00.00, din 20 octombrie, purtarea măştii va fi obligatorie în spaţiile publice deschise de către persoanele cu vârsta de peste 5 ani, restaurantele şi cafenelele vor fi închise în interior, cinematografele, sălile de spectacole şi jocurilor de noroc vor fi şi ele închise, iar toate unităţile de învăţământ vor trece în scenariul roşu, cursuri online, inclusiv creşele şi universităţile de stat şi private. (News.ro)

2. Producția de autovehicule din România a înregistrat o creștere semnificativă în luna septembrie, atât la uzina din Mioveni, unde sunt fabricate automobilele Dacia, cât și la Craiova, în uzina Ford. Este un record al industriei auto din România, cu cea mai bună lună din istorie, luna septembrie fiind cea mai bună lună din istoria industriei auto de la noi din țară. Este pentru prima dată când se depășește pragul de 50.000 de automobile fabricate într-o singură lună, cele două uzine fiind la un pas de depășirea și a pragului de 60.000 de unități. (Profit.ro)

3. În a cincea săptămână de școală, 12-18 septembrie octombrie 2020, numărul cazurilor de infectare cu noul Coronavirus pentru grupa de vârstă 0-19 ani a fost cel mai mare de până acum, de 1.692, potrivit datelor comunicate de Ministerul Sănătății. (Edupedu)

Una din Cronica de Tehnologie: Sistemul Autopilot de pe mașinile Tesla poate fi determinat să frâneze brusc sau să vireze prin proiectarea unor semne de circulație false sau a unor obiecte în calea autoturismului. Demonstrat de experți în securitate, hack-ul funcționează și pe cea mai nouă versiune de software. (Newsweek)

4. Ministrul Finanţelor Publice Florin Cîţu l-a invitat pe Marcel Ciolacu, președintele PSD, să participe la discuţiile cu agenţiile de rating, pentru a explica măsurile pe care le propune. ”Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană. Vă invit să participaţi alături de mine la aceste discuţii cu Comisia Europeană, cu comisarul pentru buget, cu comisarul pentru economie şi cu agenţiile de rating.” (News.ro)

5. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a adresat Guvernului o scrisoare în care solicită o schemă de ajutor pentru agenţiile de turism. Asociația cere reducerea cotei de TVA la 5% pentru agenţii, pe o perioadă limitată, prelungirea acordării voucherelor de vacanţă în perioada 2021-2025 către bugetări, prelungirea proiectului privind munca flexibilă până la 30 iunie 2021 și garantarea voucherelor de valoare emise de către agenţiile de turism pentru călătoriile anulate din cauza restricţiilor impuse de pandemie. (News.ro)

Una din Cronica Stirilor Pozitive: Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital au dezvoltat un test de sânge care poate detecta din timp mutațiile genetice care vor duce la dezvoltarea tumorilor pe creier. (TheHarvardGazette)

6. Companiile de tehnologie vor atinge la finalul anului 40% din valoarea indicelui S&P 500 al bursei americane, cel mai ridicat procent înregistrat vreodată, depășind nivelul atins la finalul anilor ’90, în plin boom dotcom. (WSJ)

7. Într-o mișcare surprinzătoare, cei 5 arhiepiescopi ai bisericii Anglicane au transmis un avertisment public guvernului britanic cu privire la consecințele morale, legale și politice ale refuzului Marii Britanii de a respecta reglementările din acordul Brexit semnat cu UE. (TheGuardian)

8. WSJ anunță ca un înalt oficial al Casei Albe a zburat la începutul anului la Damasc, unde a avut discuții cu guvernul sirian pentru eliberarea a doi americani care ar fi deținuți de regimul președintelui Bashar al-Assad. Dacă știrea este confirmată atunci ar fi primele contacte diplomative directe dintre guvernul american și cel sirian din ultimii 10+ ani. (WSJ)

9. Oamenii de știință de la Universitatea din Bristol au realizat un studiu care pune bazele calculării precise a impactului pe care ploaia îl are asupra formelor de relief. Același studiu poate deschide calea cercetării impactului pe care schimbările climatice îl au asupra mediului înconjurător și al omului. (Phys)

Una din Cronica Sportiva: Judd Trump este noul campion la English Open, turneul de snooker care s-a desfășurat în această săptămâna la Milton Keys. După prima parte a finalei cu Neil Robertson, disputată pe sistemul ”cel mai bun din 17 frame-uri”, era 4-4, iar scorul echilibrat s-a menținut și după revenirea la masă, fiind necesar inclusiv un joc decisiv. S-a terminat 9-8 pentru Trump, care își consolidează astfel locul 1 mondial.

10. Disney a introdus un mesaj de 12 secunde în unele animații care rulează pe platformele de streaming. Mesajul anunță că unele steoreotipuri erau greșite la momentul realizării animației și sunt greșite și acum. Printre filmele care conțin acest mesaj se numără „Pisicile Aristocrate”, „Dumbo” sau „Peter Pan”. (NYTimes)

Fotografia serii – Președintele Trump dansează pe melodia „YMCA”, care marchează finalul fiecărui miting electoral pe care-l susține. Mark Hoffman/Milwaukee Journal Sentinel, Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
45+ grade Celsius astăzi în Franța – Cronica serii
Cronica serii – Iohannis: Au trecut 3 zilei de la evenimentele de vineri si nimeni nu si-a dat demisia

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău