Bucureștiul este orașul cu cele mai aglomerate dimineți, în trafic, din lume – Cronica dimineții

1. Bursa americană a avut cea mai bună zi din ultimele cinci luni. Indicele Dow industrials a crescut cu peste 500 puncte, 2.1%, același procent cu plus fiind înregistrat și pentru S&P 500. Și companiile de tehnologie listate au crescut, Nasdaq-ul marcând un plus de 2,6% la finalul zilei. Bursa a reacționat la o declarație a șefului Rezervei Federale care a spus ca dobânda de referință ar putea fi redusă in curând. (WSJ)

2. Şoferii din Bucureşti au parte de cele mai grele dimineţi în trafic. Petrec cu 89% mai mult timp, adică 27 de minute în plus, la fiecare 30 de minute de rulat în trafic, la orele de vârf din cursul dimineţii, faţă de orele din restul zilei, conform studiului realizat de compania TomTom pentru anul 2018. Capitala României are nivelul congestiilor din trafic, în orele dimineţii, mai ridicat ca cel din oraşe precum Mumbai, cel mai aglomerat oraş din lume, Mexico City, Istanbul, Moscova, Bangkok, Beijing, Paris, Londra, New York sau Los Angeles. Traficul din Bucureşti în orele de vârf ale dimineţilor din zilele lucrătoare (luni-vineri) înregistrează cele mai mari congestii dintre toate oraşele din lume care au făcut obiectul studiului. (Economica)

3. Românii sunt cetățenii cei mai nemulțumiți de infrastructura țării lor, se arată într-un sondaj Ipsos, desfăşurat în 28 de ţări din întreaga lume, la finalul anului 2018. Dacă la nivel global aproximativ o treime din respondenţi se declară nesatisfăcuți în legatură cu infrastructura țării lor, 76% dintre români spun ca sunt foarte nemultumiți sau destul de nemulțumiți cu infrastructura din România. Autostrăzile (93%), drumurile locale (87%), sistemul de apărare împotriva inundaţiilor (86%), rețeaua feroviară (85%), rețeaua de alimentare cu apă și cea de canalizare (74%) sunt principalale motive de insatisfacție faţă de infrastructura din România. (G4Media)

4. Alexandra Dobre, 26 de ani, fostă consilieră personală a lui Gabriel Oprea și Nicolae Onțanu, fără nicio experiență în sănătate, a fost aleasă în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Filantropia. Potrivit surselor, alegerea Alexandrei Dobre în această funcție ar fi determinat o revoltă a angajaților spitalului. (Link)

5. Coaliţia pentru Economia Digitală a depus la Guvern aproape 400.000 de semnături ale românilor care vor reglementarea urgentă a serviciilor de ridesharing precum Uber și Bolt. (News)

6. Peste 100.000 de cehi au protestat la Praga cerând demisia primului ministru, Andrej Babiš. A fost cel mai mare miting de la căderea comunismului, din 1989. Babiš este acuzat de fraude cu fonduri europene, săptămâna trecuta un raport preliminar al Comisiei Europene arătând că trebuie să returneze milioane de euro din banii primiți pentru firma sa. (TheGuardian)

7. Grecia i-a trimis Germaniei o notă diplomatică în care cere să discute problema acordării de despăgubiri pentru cel de-Al Doilea Război Mondial, a anunţat Ministerul de Externe grec. Cu trei ani în urmă, o comisie de experţi a estimat valoarea pierderilor cauzate de război la cel puţin 290 miliarde de euro. (Digi24)

8. Google va trimite 5 mașini în România care vor actualiza imaginile disponibile pe Google Maps Street View. (Profit.ro)

9. Prețul medicamentelor prescrise pe rețetă americanilor s-a dublat în mai puțin de un deceniu. Concluzia apare într-un raport publicat săptamâna trecută, care a studiat medicamentele ale căror vânzări au totalizat minim $500 milioane în Statele Unite si $1 miliard la nivel global. (Quarz)

10. O adolescentă olandeză de 17 ani a fost eutanasiată săptămâna trecută după ce suferința cauzată de molestarea sexuală si violul au devenit insuportabile. Noa a fost agresată sexual la vârsta de 11 ani, iar trei ani mai târziu a fost violată de doi bărbați. Olanda a introdus eutanasierea in 2001, anul in care s-a născut adolescenta. (Link)

Fotografia dimineții – Femeile din Missouri, SUA, protestează împotriva revocării licenței ultimului centru care realiza avorturi. Saul Loeb/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Viorica Dăncilă și-ar putea prezenta azi demisia din funcția de președinte PSD – Cronica dimineții
Cronica diminetii – 3 ani de la Colectiv

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău