Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși – Cronica Externă

Europa

1. Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, despre care procurorii bulgari spun că spionau pentru serviciile de informații militare rusești. Ambasada Rusiei în Bulgaria a numit expulzarea celor doi ”nerezonabilă” și a exprimat posibilitatea unei răzbunări. (Link)

2. Marea Britanie pregătește sancțiuni împotriva unor persoane presupuse a fi implicate în violarea drepturilor omului din Belarus, în colaborare cu SUA și Canada, pentru a-l face responsabil pe președintele Alexander Lukashenko și guvernul său. Secretarul britanic pentru afaceri externe Dominic Raab a declarat că ”vom aplica toate măsurile la dispoziția noastră pentru a-l obliga pe Lukashenko și regimul său să-și asume responsabilitatea”. (AlJazeera)

America de Nord

3. Într-o alocuțiune națională, premierul Canadei Justin Trudeau a făcut promisiuni privind atenția asupra măsurilor privind pandemia și recuperarea economică a țării. Politicienii opoziției și liderii provinciilor au punctat asupra problemelor din planurile expuse în discurs, care va fi supus unui vot de încredere. (Link)

4. Sute de documente FBI obținute exclusiv de către Radio Free Europe/Radio Liberty expun noi indicii cu privire la suspecta otrăvire a activistului opoziției ruse Vladimir Kara-Murza și noi detalii despre cât de serios a fost luat în considerare cazul său de către guvernul american. Guvernul SUA încearcă să amâne dezvăluirea a peste 1000 de pagini de documente legate de otrăvirea lui Kara-Murza, parte a unei lupte de câțiva ani, ce implică un caz care a atins niveluri de top din Casa Albă, comunitatea serviciilor de informații americane și Congresul SUA. (Link)

Orientul Mijlociu

5. Regele saudit Salman bin Abdulaziz a cenzurat Iranul în primul său discurs la Adunarea Generală a ONU, pretinzând că Iran a exploatat acordul nuclear din 2015 pentru activitățile sale expansioniste și pentru a crea rețele teroriste. El a solicitat o ”soluție cuprinzătoare” pentru a limita Iranul. Un purtător de cuvânt iranian a numit acuzațiile regelui ”nejustificate”. (Link)

Asia

6. Institutul Australian de Politici Strategice a identificat 380 de centre de detenție în regiunea Xinjiang din China. Unele sunt sub construcție, în pofida faptului că China pretinde că a redus programele de reeducare în tabere, unde a deținut în mod arbitrar musulmani. (TheGuardian)

7. Națiunile Unite au anunțat că o treime din programele umanitare în Yemen au fost reduse sau suspendate între aprilie și august, din cauza lipsei fondurilor, cu ajutoare cruciale reduse în sute de centre de sănătate. (Link)

Africa

8. O comisie a ONU a acuzat oficiali sud sudanezi de fraudarea a cel puțin $36 milioane din 2016, cu ajutor din partea băncilor internaționale și corporațiilor. Anii de conflict au restrâns producția de petrol nerafinat a Sudanului de Sud, principala sursă de venituri a guvernului. (AlJazeera)

America Latină

9. SUA au intensificat sancțiunile împotriva Cuba, prin interzicerea americanilor să stea la mai mult de patru sute hoteluri pe insulă și să aducă tutun și alcool cubanez înapoi în State. De asemenea a redus călătoriile către Cuba. (Link)

Global

10. Un vapor cu 125 refugiați și migranți la bord a ajuns pe insula italiană Sardinia joi, a anunțat organizația umanitară Sea-Eye, cu precizarea că soarta supraviețuitorilor rămâne neclară. Vasul Alan Kurdi a ancorat în portul Arbatax, în estul insulei, fiind ”informat de către autoritățile portuare să arunce ancora și să aștepte instrucțiuni ulterioare”. Vaporul se îndrepta inițial către Marsilia, în sudul Franței, înainte ca autoritățile franceze să ceară cu succes Italiei să permită ancorarea în Mediterană. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
A început procesul liderului naționalist italian Matteo Salvini care riscă 15 de ani închisoare pentru abuz de putere – Cronica Externă
Ministrul de externe al Arabiei Saudite a declarat că țara sa nu dorește ca SUA să își retragă trupele din Irak – Cronica externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău