Bulgaria va trece la euro la 1 ianuarie 2024 – Cronica dimineții

1. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că piaţa gazului a fost manipulată de Gazprom şi afirmă că, în perioada în care depindem de gazul din Rusia, preţul acestuia nu va scădea la nivelul din aprilie 2021 când exista o anumită linişte pe piaţă. (News.ro)

2. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat Camera Reprezentanţilor a SUA pentru aprobarea unui pachet de asistenţă de $40 de miliarde pentru Ucraina, afirmând că ajutorul va contribui rapid la apărarea Ucrainei. Pachetul mai trebuie să fie aprobat de Senatul SUA înainte de a fi semnat de preşedintele Joe Biden. (News.ro)

3. Bulgaria urmează să adopte moneda unică europeană euro la 1 ianuarie 2024, ”aşa cum a decis Guvernul anterior”, au anunţat vicepremierul Asen Vasilev, totodată ministru al Finanţelor, şi ministrul Inovaţiei, Daniel Lorer. Planul adoptării monedei unice europene – imediat, fără o perioadă de tranziţie – a fost anunţat în iunie 2021 de către Banca Naţională a Bulgariei şi Ministerul Finanţelor. (News.ro)

4. Ambasadorul american în Rusia, John Sullivan, a vizitat MAE rus, miercuri, pentru a livra un mesaj confidențial ministrului adjunct Serghei Riabkov, a declarat un oficial de la Departamentul de Stat. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Apple încetează să mai producă playere iPod, la peste 20 de ani de când a fost lansat primul produs din serie. Cel mai recent model, iPod Touch, va rămâne la vânzare până la epuizarea stocurilor. (Profit.ro)

5. În SUA, prețul alimentelor a crescut cu cel mai rapid ritm din ultimii 41 de ani. 64% dintre americani trăiesc de la un salariu la altul, conform datelor din martie, puțin sub nivelul record din 2020, când 65% din populație era în această situație. (CNBC)

6. O jurnalistă palestiniano-americană, care lucra pentru Al Jazeera, a fost împușcată miercuri în timpul unui raid israelian în Cisiordania ocupată. Israelul a declarat că a inițiat o anchetă pentru a încerca să stabilească cine a ucis-o. Jurnalista Shireen Abu Akleh, în vârstă de 51 de ani, purta o vestă pe care scria mare „Presă” în timp ce a fost împușcată mortal. Casa Albă a condamnat ferm atacul și a cerut o anchetă. (Reuters)

7. O lege care garanta dreptul la avort în SUA, la nivel național, a fost respinsă de Senatul american. Legea, inițiată de Democrați, a avea nevoie de 60 de voturi pentru a trece însă a fost votată doar de 49 de senatori, în timp ce 51 au respins-o. (NYTimes)

8. La peste doi ani de când au fost internați cu Covid-19, primii pacienți infectați din Wuhan, epicentrul pandemiei, încă au probleme de sănătate, fiind afectați de oboseală sau probleme cu somnul. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 21 WTA, a fost învinsă, miercuri, cu scorul de 7-6 (1), 6-3, de americanca Danielle Collins, locul 9 WTA şi cap de serie numărul 7, în turul al doilea al turneului de la Roma. News.ro Şi Elena-Gabriela Ruse, locul 47 WTA, prezentă pe tabloul principal ca lucky loser, a fost eliminată în turul al doilea al turneului de la Roma. Ea a fost învinsă, cu scorul de 6-3, 6-0, de poloneza Iga Swiatek, locul I WTA, direct acceptată în manşa secundă.

9. Procentul britanicilor care consideră că Brexitul a evoluat bine a scăzut la 17%, conform unui sondaj YouGov. 49% consideră Brexitul un eșec, 11% nu au știut să răspundă la întrebare, iar 23% sunt indeciși. (Link)

10. Fostul preşedinte american Donald Trump credea că China deţine un fel de armă secretă cu ajutorul căreia provoca uragane în Statele Unite şi punea constant întrebări în acest sens, mai ales la începutul mandatului său, potrivit unor surse ale Administraţiei sale citate de revista Rolling Stone. (Hotnews)

Fotografia dimineții – O protestatară pro cannabis zâmbește în timpul unui miting desfășurat la Madrid pentru legalizarea consumului de marijuana în scop recreațional și medical. Diego Radames/SOPA Images/REX/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Maratonul de Vaccinare – Ediţia de Bucureşti începe astăzi după-amiază, la Biblioteca Naţională şi la Sala Palatului – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Apple@$1000 miliarde

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău