Bursele din toată lumea au pierdut $3300 miliarde săptămâna trecută – Cronica de Business

1. Bursele din Asia au deschis sesiunile în scădere, continuând trendul de vineri. În schimb prețul petrolul a crescut cu 4%, recuperând din scăderea masivă de la finalul săptămânii trecute. (CNBC)

2. Bursele din toată lumea au pierdut $3300 miliarde săptămâna trecută, pe fondul temerilor legate de revenirea pandemiei și a apariției noii variante în Africa de Sud. (Link)

3. Primele date din SUA arată că, de Black Friday, traficul în magazinele de retail a crescut cu 47,5%, comparativ cu anul trecut, însă a fost mai mic cu 28,3%, față de 2019. În online vânzările au fost de $8,9 miliarde vineri, sub recordul de $9 miliarde înregistrat anul trecut. (CNBC)

4. Jumătate din companiile care s-au listat pe bursa americană și au strâns mai mult de 1 miliard la listare, inclusiv Deliveroo, Oatly și Paytm, se tranzacționează acum la o valoare sub prețul cu care s-au listat pe bursă. (FT)

5. Anul acesta, un număr record de chinezi au susținut examenul național necesar angajații în funcții publice, în speranța că vor obține un loc de muncă sigur în sectorul guvernamentul, pe fondul încetinirii creșterii economice și al șomajului ridicat în rândul tinerilor. Numărul acestora a fost de 2,12 milioane. Este primul an când numărul depășește 2 milioane. (SCMP)

Promo: Robert Roșu, avocatul condamnat în decembrie 2020 la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa, a fost achitat de un complet al ÎCCJ și eliberat din penitenciar. Avocatul fusese condamnat pe nedrept, a constatat instanța supremă care a decis eliberarea. Primul mesaj al lui Robert Roșu, la ieșirea din închisoare: „Eu am crezut mereu în justiție, în adevăr, în dreptul la apărare, de aceea am ales să practic avocatura și să fiu avocat pledant. Într-un final, justiția a prevalat”. Detalii aici. 

6. Dezvoltatorii imobiliari din China trebuie să plătească obligațiuni de aproape $1,3 miliarde în decembrie. (Bloomberg)

7. Investitorii individuali din SUA se împrumută pentru a cumpăra acțiuni pe bursă. În luna octombrie, împrumuturile în marjă ale investitorilor individuali americani au crescut cu 42% față de anul anterior, până la $935,9 miliarde, potrivit datelor Autorității de Reglementare a Industriei Financiare. În același timp, nivelul deținerii de numerar în rândul investitorilor individuali a scăzut la 46% din soldurile marjei, cel mai redus nivel din 1997. (WSJ)

8. Depozitele bancare ale populației din Germania și-au reluat trendul crescător luna trecută ajungând la 2631,7 milioarde de euro. Comparativ cu septembrie, creșterea a fost de 7 miliarde euro. (Link)

9. Acțiunile Pfizer au crescut cu 6,1% vineri, adăugând astfel 17,5 miliarde la capitalizarea companiei. (Bloomberg)

10. Media Development Investment Fund, un fond de investitii finantat de George Soros, cumpară, alaturi de alti investitori, 40% din Gremi Media, care deține cotidianul polonez Rzeczpospolita. Este a treia investitie majora a lui Soros in media din Polonia, in ultimii 5 ani. Media Development Investment Fund este al treilea cel mai mare actionar in Agora SA, publisherul Gazetei Wyborcza, principalul cotidian de opozitie la adresa guvernului ultra conservator polonez. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Covid-19 a adus o scădere majoră a pieţei de smartphone-uri la nivel global – Cronica de business
Guvernul chinez va pompa $5300 miliarde în economie anul acesta, o treime din PIB – Cronica de Business