Cartofii s-au scumpit cu aproape 21% din decembrie până luna trecută. Inflația a scăzut la 2,3% – Cronica serii

1. Rata anuală a inflaţiei a scăzut în mai la 2,3%, de la 2,7% în luna aprilie, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. Mărfurile alimentare s-au scumpit în luna mai cu 5,25%, serviciile cu 2,6%, iar mărfurile nealimentare cu 0,15%, comparativ cu mai 2019. Cel mai mult s-au scumpit, faţă de luna decembrie: fructele proaspete (cu 24,65%), cartofii (20,8%), fructele şi conservele din fructe (cu 18,69%), citricele şi alte fructe meridionale (cu 13,21%) şi legumele şi conserve de legume (cu 12,67%). Dintre mărfurile nealimentare, în luna mai s-au scumpit, faţă de decembrie 2019, ţigările, cu 4,35%, energia termică, cu 2,96% şi cărţile, ziarele şi revistele, cu 2,37%. Combustibilii s-au ieftinit cu 10%. (News.ro)

2. Peste 170.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a s-au înscris pentru a susţine Evaluarea Naţională în sesiunea din iunie, care începe luni, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Rezultatele finale se vor afişa în 27 iunie. (News.ro)

3. România a avut, în aprilie, printre cele mai abrupte scăderi ale producției industriale din Uniunea Europeană, declinul accentuându-se puternic față de lunile precedente, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat. Producția industrială a României a avut un declin de 27,7% în aprilie față de martie, a doua mare scădere la nivelul UE, după Ungaria (-30,5%). (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Sony a prezentat designul hardware al viitoarei console de jocuri PlayStation 5. Tema alb-negru a consolei va fi folosită și pentru accesoriile pe care Sony le va lansa odată cu aceasta, anul viitor. Printre ele se numără o cameră HD, o cască wireless și o telecomandă pentru conținutul multimedia. (Profit.ro)

4. Numărul mediu de pensionari a scăzut în primul trimestru cu 7.000 de persoane, la 5,13 milioane, faţă de trimestrul precedent. Pensia medie lunară a scăzut cu 0,8%, la 1.423 lei. (News.ro)

5. Magazinele din mall-uri rămân închise luni dimineață, când se vor redeschide centrele comerciale din țară. Retailerii vor fi două zile în grevă generală, urmate de alte forme de protest, până vor ajunge la o înțelegere cu proprietarii centrelor comerciale. Proprietarii de magazine cer să le fie anulate chiriile pe perioada cât mall-urile au fost închise în pandemie. (Link)

6. Datoria totală a Statelor Unite a crescut la $55.900 de miliarde în primele trei luni ale acestui an, pe fondul creșterilor semnificative ale împrumuturilor corporative și ale guvernului, din cauza pandemiei de coronavirus. (Profit.ro)

Promo: ELROND, o echipă formată la Sibiu, a reușit să construiască în mai puțin de 3 ani, cu o finanțare de $5,15 milioane, un blockchain de 1.000 de ori mai scalabil, care poate procesa peste 10.000 de tranzacții pe secundă – față de 5-7 Bitcoin sau 15 Ethereum. Compania va introduce o interfață care va simplifica folosirea tehnologiei blockchain, deschizând-o spre adopție la scară largă: „În curând tehnologia va fi la fel de simplu de folosit ca e-mailul sau browserul pentru internet”. Detalii despre ei aici

7. Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a fost convocat vineri la sediul Ministerului Român de externe, după ce declarațiile reprezentantului Kremlinului despre Strategia de Apărare a României. (Hotnews)

8. Technology Coalition, grup susținut de companii precum Google, Facebook și Microsoft, anunță un plan global de combatere a abuzului sexual online în care sunt implicați copiii. Vor fi investite mai multe milioane de dolari în cercetare și implementare de măsuri care să prevină abuzurile. (CNBC)

9. Cercetătorii au găsit microparticule de plastic în 11 zone din vestul și centrul Statelor Unite, inclusiv în Marele Canion și în parcul național Joshua Tree. Cantitatea de plastic depășește 1000 de tone metrice, echivalentul a 300 de milioane de pet-uri.  (TheGuardian)

Una din Cronica de Divertisment: Noul serial “Perry Mason” are premiera astăzi pe platforma de streaming HBO Go. Mason este considerat unul dintre cei mai buni avocați specializați în apărarea persoanelor acuzate de activitate criminală. Acțiunea are loc în 1931, atunci când Mason primește spre rezolvare cazul unui copil răpit. (Trailer)

10. Premierul Ludovic Orban le recomandă românilor să îşi petreacă concediul în ţară, în acest an, „şi din cauza epidemiei, dar şi pentru a da dovadă de susţinere pentru turismul autohton”. Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, afirmă că traficul aerian s-a „prăbuşit”, scăzând în luna mai a acestui an cu 95% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. (News.ro)

Fotografia serii – Coperta ediției următoare a revistei Time:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Julian Assange a fost arestat de poliția londoneză după ce Ecuadorul i-a retras statutul de azilant
România a ajuns la aproape 40.000 de persoane vaccinate în 24 de ore – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău