Casa Albă nu l-a sancționat pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman deși îi recunosc rolul în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi – Cronica Externă

Europa

1. Protestatarii au intrat în clădirea guvernului în capitala Armeniei, Yerevan, luni, în contextul presiunii crescute pentru demisia premierului Nikol Pashinyan, pentru modul în care a abordat conflictul Armeniei cu Azerbaijan cu privire la regiunea Nagorno-Karabakh. (Link)

2. Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy va apela hotărârea instanței de condamnare a sa pentru corupție și abuz în funcție la trei ani închisoare, a anunțat avocata sa luni. Jacqueline Laffont a numit verdictul ”extrem de sever” și ”total nefondat și nejustificat”, adăugând că fostul președinte a fost ”calm, dar determinat să continue să-și dovedească nevinovăția”.  (France24)

SUA

3. După lansarea unui raport al serviciilor de informații americane cu privire la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, administrația Biden a sancționat vineri zeci de saudiți și a anunțat restricții de vize, îndreptate împotriva celor care au acționat în numele guvernului pentru a suprima jurnalismul și opoziția (AlJazeera). Raportul l-a implicat pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman în asasinarea jurnalistului, dar el nu este ținta sancțiunilor. Secretarul de presă al Casei Able Jen Psaki a citat lipsa unui precedent pentru sancționarea directă a unor lideri străini. (CNBC)

Orientul Mijlociu

4. Iran a respins propunerea de a avea o întâlnire informală cu SUA și cu semnatarii europeni ai acordului nuclear din 2015, citând ”acțiunile și declarațiile recente” ale acestor țări. SUA, care au părăsit acordul în 2018, și-au exprimat dezamăgirea, dar au reafirmat interesul pentru negocieri. (AlJazeera)

5. Forțe ale guvernului yemenit recunoscut internațional se confruntă cu rebelii Huti în regiunea Marib.  Surse guvernamentale spun că sute de luptători de ambele părți au fost uciși începând de vineri (AlJazeera). Țările și donatorii au participat într-o conferință virtuală luni pentru a strange ajutor umanitar pentru Yemen-ul devastat de conflict. (France24)

Asia

6. Aproape patruzeci de oameni au fost răniți duminică noaptea într-o confruntare dintre protestatarii anti-guvern și poliție în Bangkok, Thailanda, conform unui centru medical local (Reuters). Poliția a admis că a folosit gloanțe de cauciuc pentru prima dată de la debutul mișcării de protest izbucnite anul trecut. Protestatarii cer reforme, schimbări constituționale și demisia guvernului. (Link)

7. Forțele de securitate din Myanmar au ucis cel puțin optsprezece protestatari în Myanmar duminică, conform Națiunilor Unite, cea mai devastatoare zi de când armata a lansat o lovitură de stat acum o lună (Link). Autoritățile au depus încă două acuzații împotriva fostului lider Aung San Suu Kyi luni, iar conducatorii armatei sunt  așteptati să se întâlnească cu miniștrii de externe regionali marți. (Link)

Africa

8. Patruzeci și doi de elevi și personal al școlii din centrul Nigeriei, care au fost răpiți luna trecută, au fost eliberați, iar autoritățile au reunit copiii cu părinții lor (Link). Între timp, se fac eforturi pentru salvarea a sute de fete răpite de la o școală diferită săptămâna trecută. (Link)

9. Guvernul din Ciad a anunțat că doi oameni au fost uciși și alți cinci au fost răniți într-o confruntare, după ce forțele de securitate au sosit la locuința candidatului prezidențial al opoziției, Yaya Dillo Djerou, pentru a-l aresta. Dillo a declarat pentru Reuters că cinci oameni, printre care mama sa, au fost omorâți. (Reuters)

America Latină

10. Mii de protestatari, în mai multe orașe, au denunțat creșterea răpirilor pentru răscumpărări în Haiti și au cerut demisia președintelui Jovenel Moise, despre care liderii opoziției spun că deține puterea ilegitim. Moise pretinde că ultimul său mandat durează până în februarie anul următor. (MiamiHerald)

Ți-ar mai putea plăcea
New Jersey şi Arizona au legalizat marţi folosirea marijuanei în scop recreativ – Cronica Externă
Un parlamentar ucrainean a încercat să obțină în mod ilegal un pașaport românesc – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău