Castelul Huniade din Timișoara, redeschis parțial pentru turiști după 20 de ani – Cronica de Turism

1. Sala de Marmură a Castelului Huniade din Timișoara se redeschide pentru public în această săptămână, cu ocazia unei expoziții care are loc în cadrul Bienalei Art Encounters. Castelul Huniade este cea mai veche clădire din Timișoara și a fost închis în urmă cu 20 de ani din cauza degradării. Pentru reabilitarea completă autoritățile au nevoie de circa 40 de milioane de euro. (RadioCluj)

2. Ministerul Transporturilor susține că taxa de pod de la Fetești va fi suspendată începând din 1 iunie 2023 ca urmare a faptului că lucrările de reabilitare la podul peste brațul Borcea de pe autostrada A2 București – Constanța vor continua și pe parcursul sezonului estival. O decizie oficială în acest sens ar putea fi anunțată în următoarea perioadă de CNAIR. Până atunci, taxa rămâne în vigoare. (Profit)

3. Operatorul de transport public din Brașov ar putea introduce o cursă de autobuze de la gara CFR la noul aeroport internațional din Brașov. Cursele ar urma să aibă loc la un interval de o oră sau o oră și jumătate, însă nu vor fi corelate cu orarul zborurilor, ceea ce va afecta eficiența acestei linii. (BizBrasov)

4. Compania aeriană Turkish Airlines va introduce un al doilea zbor zilnic pe ruta Cluj-Napoca – Istanbul începând din 29 octombrie. În urma acestei decizii, între cele două orașe vor avea loc zboruri atât dimineața, cât și seara, cu excepția zilei de sâmbătă, când va exista un singur zbor seara. (BoardingPass)

5. În complexul Razim-Sinoe din județul Tulcea au început în această săptămână plimbările cu o barcă tradiţională pescărească specifică lipovenilor din Delta Dunării, care se numește lotca cu parus. Plimbările au ca punct de plecare un miniport din Jurilovca, iar o călătorie durează două ore, timp în care turiștii au ocazia să descopere lucruri inedite despre istoria acestor locuri. (Agerpres)

6. Travelator propune o vacanță de o săptămână în Zakynthos pentru numai 133 de euro de persoană. Prețul include zbor dus-întors cu Animawings pentru 55 de euro și 7 nopți de cazare în camere dublă la Pink Panther Studios pentru 156 de euro. Perioada călătoriei este 30 septembrie – 7 octombrie. (Travelator)

7. Autoritățile locale din satul austriac Hallstatt au luat o măsură neobișnuită pentru a limita turismul excesiv: au instalat un gard din lemn care obstrucționează privirea spre Munții Alpi. Scopul este de a descuraja turiștii care vin aici pentru selfie-uri, în condițiile în care satul este foarte popular datorită faptului că peisajul seamănă cu cel din filmul de animație “Frozen” și a fost promovat intens în China și Coreea de Sud. Satul are aproximativ un milion de turiști anual, iar localnicii s-au plâns că turismul excesiv le afectează activitățile de zi cu zi. (Yahoo! News)

8. 26 de milioane de bagaje ale pasagerilor curselor aeriene au fost livrate cu întârziere, pierdute sau furate la nivel global în anul 2022, de aproape 3 ori mai multe decât cele 9,9 milioane de bagaje din 2021. Raportat la numărul total de pasageri, companiile aeriene au înregistrat 7,6 bagaje cu probleme la fiecare 1.000 de pasageri în 2022, comparativ cu 4,35 de bagaje la 1.000 de pasageri în 2021, ceea ce reprezintă o creștere cu 74%. Datele au fost publicate de SITA, o companie IT din Elveția care furnizează servicii IT pentru circa 90% din companiile active în industria aviatică. (Business Traveller, raport PDF)

9. Numărul de locuri disponibile pentru călătoriile lungi cu avionul din Italia, Spania, Anglia, Franța și Germania pentru perioada aprilie-octombrie 2023 este cu numai 7% – 11% mai mic comparativ cu 2019, ultimul an pre-pandemic, potrivit datelor analizate de agenția Mabrian. Autorii studiului menționează că acest lucru indică o revenire a turismului pe distanțe lungi, pe măsură ce restricțiile de călătorie au fost eliminate în cele mai multe țări, inclusiv în SUA. (Mabrian)

10. 1467 de persoane cu vârsta de 18 ani din România au fost selectate în programul DiscoverEU, astfel că vor putea călători gratuit cu trenul în Uniunea Europeană pentru o perioadă de până la 30 de zile în intervalul 15 iunie 2023 – 30 septembrie 2024. În total au depus înscrieri 5760 de români. Programul se adresează strict persoanelor cu vârsta de 18 ani. (Profit)

Ți-ar mai putea plăcea
Ungaria, Spania și Cehia relaxează condițiile de călătorie pentru români – Cronica de Turism
Tarom, Ryanair și Turkish Airlines extind rutele din România – Cronica de Turism
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău