Cele mai bune cărți ale anului 2022, în viziunea New York Times și Washington Post – Cronica de carte

1. Editorii New York Times Book Review au ales cele 100 cărți remarcabile ale anului 2022, pe categorii precum ficțiune/poezie, memorii, non-ficțiune, istorie sau știință, printre care se află volume precum „Inimile noastre rătăcite”, de Celeste Ng (la noi, la Editura Litera), „The Books of Jacob”, de Olga Tokarczuk, „Getting Lost”, de Annie Ernaux și „The Passenger”, de Cormac McCarthy. (New York Times)

2. „Afterlives”, de Abdulrazak Gurnah, „Young Mungo”, de Douglas Stuart, „Demon Copperhead”, de Barbara Kingsolver, și „Mecca”, de Susan Straight, sunt printre cele mai bune 10 cărți ale anului 2022, în viziunea editorilor The Washington Post.

The Washington Post a anunțat și alte topuri importante ale anului 2022:

-cele mai bune 15 cărți pentru copii și young adult (Link);

-cele mai bune cărți audio ale anului (Link);

-cele mai remarcabile 50 de cărți de ficțiune din 2022 (Link) și cele mai remarcabile 50 de volume de non-ficțiune (Link);

-cele mai bune cărți de mister și thrillere și cele mai bune cărți de poezie ale anului.

3. Bill Gates a anunțat cinci dintre cărțile sale preferate din toate timpurile, printre care se numără „Străin într-o lume străină”, de Robert Heinlein (la noi, la Editura Paladin), „Surrender”, de Bono, și „Mendeleyev’s Dream”, de Paul Strathern. (Gates Notes)

4. Printre cele 50 de cărți care ne așteaptă în librăriile românești în luna noiembrie 2022, recomandate de către blogul Cărți, filme și alte pasiuni, regăsim cărți precum „Jurnalul lui 66”, de Alexandra Furnea, „Cei care cumpără stele”, de Anca Muzumschi, „Căpitanul e dus cu pluta și marinarii au fugit cu vasul”, de Charles Bukowski, și „Omul muzical. O istorie a vieţii pe Pământ”, de Michael Spitzer. (Link)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-Oficialii Guinness World Records au declarat „I Am Texas” ca fiind cea mai mare carte publicată din lume, cu peste 2 metri înălțime. „I Am Texas” este un volum de povestiri, poezii și lucrări de artă trimise la un concurs sponsorizat de lanțul de supermarketuri din Texas H-E-B (Washington Post);

-O școală din Juruti, Brazilia, a amenajat pentru elevi o duzină de hamace, pentru ca toată lumea să se așeze cât mai confortabil atunci când citește (ActuaLitte);

-Epilogue Coffee Shop, o cafenea și o librărie independentă din Chapel Hill, SUA, a deschis recent Reading Rainbows, un stand de cărți queer gratuite. Oamenii pot dona cărți pe site-ul Epilogue sau pot cumpăra o carte pe care să o doneze personal în cadrul librăriei (ChapelBoro).

6. „Iernile sufletului”, de Katherine May (Editura Nemira), „Zenobistele, 27 de feluri în care să ai succes regăsindu-ți feminitatea”, de Cristiana Pantici (Editura Hyperliteratura), „Arta de a călători”, de Alain de Botton (Editura Vellant) și „Cărticica stoicismului”, de Jonas Salszgeber (Editura Humanitas) se află pe o listă a celor mai bune 10 cărți de non-ficțiune apărute în traducere românească în 2022. (LuisaEne.ro)

7. A fost anunțată lista celor 25 de cărți preferate de către publicul francez cititor de carte, conform unui sondaj inițiat de France TV, printre acestea numărându-se volume precum „1984”, de George Orwell, „Contele de Monte Cristo”, de Alexandre Dumas și „Mizerabilii”, de  Victor Hugo. Cartea preferată de francezi va fi anunțată pe 15 decembrie. (ActuaLitte)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află, pentru a cincea săptămână consecutivă, volumul „It Starts with Us”, de Colleen Hoover, un sequel al best-sellerului „It Ends With Us”; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află o noutate, volumul „The Light We Carry”, de Michelle Obama. O altă noutate interesantă la categoria non-ficțiune, respectiv volumul „So Help Me God”, aparținând fostului vicepreședinte SUA, Mike Pence. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Războiul spionilor. Acțiunile secrete ale exilului românesc la începutul comunismului, de Lucian Vasile, Editura Corint

-Babel. La început a fost Cuvântul, de Dan Alexe, Editura Humanitas

-În mijlocul unei istorii tragice, imobile, de Cosmin Perța, Editura Cartier

-Medina infinită. Călătorii la întâmplare și întâmplări de călătorie, de Iulian Comănescu, Editura Humanitas

-Când Dumnezeu e șovăielnic, de Jan Polkowski, Editura Tracus Arte

-Întâlniri – Poezii din Ucraina și Polonia, Editura Tracus Arte

-Aventuri în antropocen. Călătorii prin lumea modelată de om, de Gaia Vince, Editura Art

-Satantango, de Laszlo Krasznahorkai, Editura Pandora M

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Italianul Antonio Scurati a câștigat Premiul European de Carte pentru volumul său „M, l’homme de la providence” (ActuaLitte);

-Premiul Goncourt al liceenilor a revenit în acest an lui Sabyl Ghoussoub pentru autobiografia „Beyrouth-sur-Seine” (Livres Hebdo);

-Taina Tervonen a primit Premiul Jan Michalski pentru literatură 2022, pentru volumul „Les fossoyeuses” (ActuaLitte);

-Cele mai bune 5 cărți scrise de Toni Morrison (Five Books);

-O listă a celor mai bune cărți care au ca personaje principale mame imperfecte (Literary Hub).

Fotografia ediției: Ilustratorul Christopher Eliopoulos prezintă volumul de peste doi metri, „I Am Texas”. Sursa: iWRITE.

Ți-ar mai putea plăcea
Între 1 și 5 iunie, va avea loc Salonul Internațional de Carte Bookfest 2022 – Cronica de carte
”Micuţa carte roşie” a lui Mao Zedong, cea mai vândută carte a tuturor timpurilor – Cronica de Carte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău