Cele mai mari bănci din România estimează că economia românească va crește anul acesta cu rate cuprinse între 2,6% și 3,8% – Cronica dimineții

1. Cele mai mari bănci din România estimează că economia românească va crește anul acesta cu rate cuprinse între 2,6% și 3,8%, arată prognozele actualizate publicate miercuri, după ce Institutul Național de Statistică a publicat datele privind evoluția economiei în anul 2023. (Economedia)

2. Europarlamentarul PSD Tudor Ciuhodaru ar urma să-şi anunţe înscrierea în AUR în perioada următoare, au declarat surse politice. Ciuhodaru a fost prezent, miercuri, la Bucureşti, la una dintre acţiunile AUR, el stând mai tot timpul în apropierea liderului AUR, George Simion. (News.ro)

3. Economia Japoniei a intrat, surprinzător, în recesiune, după ce a scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv. PIB-ul a scăzut cu 0,4%, în ritm anual, în ultimul trimestru al anului trecut, după ce gospodăriile și firmele au scăzut cheltuielile pentru al treilea trimestru consecutiv. Japonia a fost depășită de Germania, care a devenit a treia mare putere economică a lumii. (Bloomberg)

4. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Europa să nu încerce să se descurce singură în domeniul apărării. „Uniunea Europeană nu poate apăra Europa. 80% din cheltuielile de apărare ale NATO vin de la aliaţi NATO din afara UE”, a afirmat Stoltenberg. (Libertatea)

Știrea Hope.ro: Cercetătorii de la două universități de prestigiu din Statele Unite au creat un dispozitiv care, introdus sub piele, poate schimb modul în care cei care suferă de diabet de tip 1 își iau insulina.

5. Donald Trump ia în considerare să facă presiuni pentru ca Ucraina să negocieze încheierea războiului cu Rusia, dacă va reveni la putere anul viitor, potrivit unor persoane familiarizate cu acest subiect, scrie Bloomberg. (News.ro)

6. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat miercuri în Duma de Stat că Rusia este deschisă negocierilor pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, dar cu condiţia să fie acceptate câştigurile teritoriale obţinute de armata rusă. (Hotnews)

7. Nvidia a depășit Alphabet/Google, devenind a treia cea mai valoroasă companie din SUA, după capitalizarea pe bursă. Nvidia este evaluată, după prețul acțiunilor, la ~ $1830 miliarde, în timp ce capitalizarea Alphabet este de ~ $1820 miliarde. (CNBC)

8. Cercetătorii de la Universitatea Victoria din Australia și de la Academia de Științe Sociale din Shanghai au estimat că China va avea doar 525 de milioane de oameni până la sfârșitul acestui secol. Estimarea e în scădere față de prognoza lor anterioară de 597 de milioane. În prezent, China are o populație de 1,4 miliarde de persoane. (WSJ)

Din Cronica Sportivă: Sportivul Răzvan Arnăut a adus României o medalie de bronz la Campionatul European de Seniori de la Bucureşti, la lupte greco-romane. El a câştigat finala mică a categoriei 60 kg, învingându-l prin superioritate tehnică pe lituanianul Justas Petravicius.

9. Revista franceză L’Express a dezvăluit că directorul său din anii ’70, Philippe Grumbach, ”un jurnalist strălucitor, dar un trădător al Franţei timp de 35 de ani”, se ascundea sub pseudonimul ”Brok” şi a fost un spion al KGB, serviciilor secrete ale URSS. (News.ro)

10. Activişti de mediu au aruncat miercuri, la Washington, cu praf roşu pe geamul care protejează exemplarul original al Constituţiei SUA, îndemnându-l pe preşedintele Biden să declare starea de urgenţă climatică. (News.ro)

Fotografia dimineții – Un cuplu schelet se sărută într-o instalație artistică numită “Până când moartea ne va despărți”, în București. Vadim Ghirdă/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Test PCR obligatoriu pentru toți cei care intră în țara din afară UE. Nevaccinații intră în carantină 10 zile – Cronica dimineții
România a rămas singura țară vecină cu Ucraina care mai permite importul de cereale din această țară – Cronica dimineții