CEO Chevron: Guvernele occidentale au agravat criza globală a petrolului și gazelor prin „dublarea” politicilor climatice – Cronica de Business

1. Guvernele occidentale au agravat criza globală a petrolului și gazelor prin „dublarea” politicilor climatice ceea ce a dus ca piețele energetice să fie „mai volatile, mai imprevizibile, mai haotice”, a avertizat șeful Chevron. Mike Wirth, CEO-ul Chevron, a declarat că efortul prematur de tranziție de la combustibilii fosili a dus la „consecințe nedorite”, inclusiv insecuritatea aprovizionării cu energie, din Europa lovită de criză, până în California. (FT)

2. Toți indicii bursei americane au închis sesiunea în creștere, ziua de joi marcând cea mai mare creștere, la nivelul unei zile, din noiembrie 2020 până în prezent. Dow Jones Industrial a câștigat 800 de puncte după ce în prima parte a sesiunii pierduse 500 de puncte. S&P 500 a crescut cu 2,6%, iar Nasdaq Composite cu 2,2%. (WSJ)

3. Olanda a avertizat că va susține doar că ultimă instanță implementarea unilaterală a unei taxe minime pentru multinaționale, deoarece această riscă să creeze divergențe în UE. Olanda ar susține această opțiune doar „dacă am ajunge într-un punct critic și aceasta este singura alternativă, ca ultimă soluție”, a declarat Marnix van Rij, secretar de stat pentru afaceri fiscale. „UE trebuie să evite măsuri unilaterale ca aceasta, deoarece există riscul unor schimbări făcute de țările membre.” (Bloomberg)

4. Cifra de afaceri din industrie pe total a crescut în primele opt luni, în termeni nominali, cu 26,3%, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

5. Analiștii Bank of America au avertizat ca economia Statelor Unite riscă să piardă 175.000 de locuri de muncă începând cu primul trimestru al anului viitor. (CNN)

6. Compania minieră Glencore și compania de energie electrică japoneză Tohoku Electric au încheiat un contract pe termen lung pentru furnizarea de cărbune termic din Australia la un preț record de $395 USD/tona FOB, cu livrare în perioada octombrie 2022-septembrie 2023. (Link)

7. Liderii țărilor din Uniunea Europeană ar putea susține planurile de lansare a unui nou indice de referință pentru prețul gazelor la o întâlnire de săptămâna viitoare, în condițiile în care încearcă să reducă prețurile energiei pentru consumatori și industrii, arată un proiect de document. (Profit.ro)

8. Guvernele asiatice au cheltuit, luna trecută, aproximativ $50 de miliarde din rezervele valutare pentru a-și proteja monedele în fața avansului înregistrat de dolarul american. Este cea mai mare sumă cheltuită, la nivelul unei luni, din martie 2020, de la începutul pandemiei. (Bloomberg)

9. Exporturile americane de produse petroliere rafinale au depășit, săptămâna trecută, nivelul de 7 milioane de barili pe zi, pentru prima oară. Creșterea exporturilor vine în timp ce administrația Biden a pus presiune pe rafinăriile americane pentru a reduce exporturile și a construi stocuri interne. (Link)

10. Cea mai mare rafinărie de petrol din Europa, Shell Plc’s Pernis, aflată lângă Rotterdam, a suferit o defecțiune, punând o presiune suplimentară pe piața de combustibili rafinați a continentului. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Statele UE au achitat 45 miliarde euro din totalul de 63 miliarde euro încasate de Rusia pe energia exportată de la începutul invaziei Ucrainei – Cronica de Business
Virgin Galactic se listează, agricultura se mută pe verticală, iar Egipt dă în judecată Christie’s – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău