CEO-ul Pfizer crede că autoritățile americane vor autoriza în octombrie vaccinul anti Covid-19 – Cronica Știrilor Pozitive

1. Epidemiologul Molnar Geza a afirmat că numărul mare de cazuri din ultima vreme nu este răspândit egal în toată ţara iar în acest moment România trece printr-o “revenire” a primului val de îmbolnăviri, care va trece în maxim două săptămâni. El consideră că izolarea este un act medical, iar carantina unul administrativ, iar persoanele infectate trebuie izolate pentru a nu răspândi virusul. Epidemiologul nu consideră că starea de urgenţă se mai impune să fie folosită în acest moment. (News.ro)

2. New York City nu a înregistrat nici un deces cauzat de Covid-19 pentru prima oară din 11 martie. (Bloomberg)

3. Numărul pacienților vindecați de Covid-19, la nivel global, a depășit 7,5 milioane.

4. CEO-ul Pfizer crede că autoritățile americane vor autoriza în octombrie vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de companie în colaborare cu germanii de la BioNTech. (Time)

5. Doua medicamente antivirale folosite pentru vindecarea pacientilor cu hepatita C s-au dovedit eficiente, atunci cand sunt asociate, si in tratarea pacientior cu COVID-19, conform mai multor teste clinice. Potrivit testelor clinice, 94% dintre pacientii infectati cu coronavirus si tratati cu aceste medicamente au prezentat scaderea febrei si imbunatatirea respiratiei, comparativ cu 70% dintre cei care nu au luat aceste medicamente. (Ziare)

​6. Satu Mare a raportat doar 82 de cazuri de COVID-19 de la începutul epidemiei de coronavirus. Sunt cele mai puține din România, în județul de graniță cu aproape 400.000 de locuitori și în care zilnic tranzitează punctele de frontieră mii de persoane. (Hotnews)

7. Experții în virusuri de la Institutul Rega din KU Leuven, Belgia, au dezvoltat un vaccin candidat care protejează hamsterii de infectarea cu SARS-CoV-2. Acest vaccin este unul dintre candidații care a dovedit că protejează animalele de laborator de infecție. Echipa proiectului intenționează să înceapă teste clinice iarna viitoare. Descoperirile lor sunt sub atenția altor experți virusologi. (Link)

8. Un medicament pe bază de proteine, care a fost dezvoltat de către o echipă de cercetători maghiari, inhibă capacitatea de infectare a COVID-10 mult mai eficient decât orice altă substanţă testată până acum în Ungaria. (Hotnews)

9. Bill Gates a cerut sâmbătă ca medicamentele şi un eventual vaccin pentru Covid-19 să meargă în ţările şi la oamenii care au nevoie cel mai mult de ele, nu la cei care ”oferă cel mai mult”, el afirmând că dependenţa de forţele pieţei va prelungi pandemia. (News.ro)

10. Un studiu realizat de o divizie a Financial Times și de o companie media plasează capitala României în topul metropolelor de tip Silicon Valley din Europa. Clasamentul e dominat de Londra, Paris și Dublin. Barcelona, Madrid, Stockholm, Frankfurt și Moscova sunt doar cinci dintre metropolele Europei depășite în mod neașteptat de București în acest top al orașelor tehnologice ale viitorului. Bucureștiul ocupă locul 7 în această ierarhie, construită după cinci criterii: potențial economic, inovație, indicatori de performanță în cercetare și dezvoltare software, costuri, mediu de afaceri. (Libertatea)

11. Proiectul de OUG privind ajutorul financiar din fonduri externe nerambursabile pentru IMM şi PFA. supus începând de vineri dezbaterii publice, prevede acordarea a câte 2000 de euro pentru IMM fără angajaţi sau medici şi artişti care activează ca PFA şi a unor sume cuprinse între 2000 şi 150.000 euro, capital de lucru, pentru IMM a căror activitate a fost afectată de pandemia de COVID-19 sau interzisă în timpul stării stării de urgenţă şi de alertă. (News.ro)

12. A fost descoperită o genă care poate suprima în mod natural semnele bolii Alzheimer în celulele din creierul uman, arată o cercetare coordonată de Queen Mary University of London. Oamenii de știință au dezvoltat un nou sistem de scanare rapidă a medicamentelor pentru tratamente care potențial pot să întârzie sau să prevină boala. (Link)

13. Copiii mici, sub 5 ani, care sunt implicați în mod regulat în activități fizice, demonstrează în același timp beneficii cognitive, o atenție îmbunătățită, capacitatea de a rezolva probleme și tenacitate în îndeplinirea unor activități. Studiul a arătat că oferirea unei activități fizice și joc activ în primii ani ai vieții se relaționează pozitiv cu abilitățile motorii, nivelurile de fitness și activitățile fizice în adolescență și dincolo de adolescență. Toate acestea au o relație pozitivă cu sănătatea și starea de bine generală. (Link)

14. Preşedintele SUA Donald Trump a purtat sâmbătă, pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, mască de protecţie în public. (News.ro)

15. Ana Maria Popescu a câştigat pentru a patra oară în carieră Cupa Mondială la spadă. Românca a terminat prima în clasament, cu 176.000 de puncte, fiind urmată pe podium de brazilianca Nathalie Moellhausen (157.000 de puncte) şi de chinezoaica Sun Yiwen (149.000). Ana Maria Popescu a mai triumfat de trei ori în această competiţie, în 2007-2008, 2008-2009 şi 2012-2013. (News.ro)

16. Personalul unui restaurant din New Jersey, care se luptă pe fondul pandemiei de coronavirus, a fost extrem de emoţionat după ce un client fidel a lăsat un bacşiş de 1.000 de dolari. (News.ro)

Din Cronica de Carte:

17. Cărțile pot folosite în mod sigur, după o altă persoană, chiar infectată, după trei zile de ”carantină” (Link); în același timp, punerea cărților în cuptorul cu microunde nu este o metodă potrivită și este și periculoasă (CNN);

18. Pe plajele din Marseille, Franța, au fost instalate cabine de lectură, pentru a facilita schimbul gratuit de cărți pentru cei care vor să citească în timp ce se bronzează (ActuaLitte);

19. În SUA, un buget de $2 miliarde a fost pus la dispoziție pentru susținerea financiară a bibliotecilor (ActuaLitte);

20. Mai mult de 20.000 de cărți sunt disponibile gratuit, în vacanța de vară, pentru elevii de liceu din Luxemburg (ActuaLitte);

21. O bibliotecă virtuală anti-cenzură a fost construită în popularul joc Minecraft, fiind disponibilă în toate cele 180 de țări incluse în indexul libertății de exprimare. Pentru moment, există aici în jur de 200 de cărți (Input Mag).

22. Să citești romane despre prietenie și prieteni poate aduce mai mult echilibru emoțional în timpul pandemiei. Între cele mai bune 10 romane cu acest subiect, se numără volume precum ”Istoria secretă”, de Donna Tartt, ”Clopotul”, de Iris Murdoch (ambele traduse la Editura Litera) sau ”Trainspotting”, de Irvine Welsh. (The Guardian)

Fotografia dimineții – Cometa Neowise fotografiată la Stonehenge:

Ți-ar mai putea plăcea
Un medicament care ar putea opri repararea celulelor canceroase a fost testat cu succes în prima fază a unui test clinic – Cronica Știrilor Pozitive
România se află pe locul 2, în Europa, și pe locul 7, în lume, în ceea ce privește vaccinarea cu ambele doze de vaccin anti-Covid – Cronica Stirilor Pozitive
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău