România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate – Cronica Știrilor Pozitive

1. Peste 87.000 de români au fost vaccinați împotriva COVID în ultimele 24 de ore, anunță Comitetul naţional pentru imunizarea anti-COVID. România a depășit joi pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. (Digi24)

2. Economia mondială va crește anul acesta cu 5,9%, conform unui sondaj realizat pe 500 de economiști de top. Procentul este mai mare decât cel estimat în ianuarie, 5,3%. O astfel de creștere anuală nu s-a mai înregistrat din anii ‘70. (Reuters)

3. Din 4 mai va începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie. O treime dintre medicii de familie vor intra în campania de vaccinare. În cabinetele lor vor fi utilizate trei seruri – Moderna, Johnson&Johnson şi AstraZeneca. Serul produs de AstraZeneca va fi livrat acolo unde medicii vor solicita acest vaccin. (News.ro)

4. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că autorităţile lucrează la o modificare în cadrul campaniei astfel încât persoanele care au făcut prima doză de vaccin anti-COVID într-un centru să poată primi doza de rapel într-un alt centru, care le este mai apropiat. Conform medicului, cel mai probabil de la începutul săptămânii viitoare ar urma să fie disponibilă această facilitate. Până atunci, cei care doresc se pot adresa direct centrelor apropiate domiciliului. (News.ro)

5. Vânzările Dacia în lume au crescut cu 10% în primul trimestru al anului, spre 121.000 de unități, în timp ce la nivel de grup totalul a fost de 657.000 de vehicule, cu 1% peste anul trecut.  (Hotnews.ro)

6. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a înregistrat în primul trimestru din 2020 încasări cu 14% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2019, în condiţiile în care procedura de rambursare cu control ulterior deocamdată a fost prelungită, a declarat, miercuri, preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu. (News.ro)

7. Rusia a anunțat joi că își a retrage trupele din apropierea graniței cu Ucraina și Crimeea, considerând finalizate exercițiile militare pe care le-a desfășurat în zonă. „Trupele și-au demonstrat abilitatea de a asigura o apărare de încredere a țării. Așadar am decis să închei inspectarea activităților din districtele militare din sud și vest” din vecinătatea Ucrainei, a declarat ministrul rus al apărări Serghei Șoigu. (Hotnews)

8. Preşedintele american, Joseph Biden, a cerut în prima zi a summitului pe tema modificărilor climatice măsuri la nivel global pentru reducerea poluării, fixând pentru Statele Unite obiectivul dimunuării emisiilor poluante cu 52% până în 2030. (Digi24)

9. China anunță că va începe să își scadă treptat consumul de cărbune în perioada 2026-2030, ca parte a unor eforturi de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. „Vom controla cu strictețe toate proiectele de producție bazate pe cărbune ca materie primă”, a spus președintele Xi Jinping în cadrul unei videoconferințe. „Vom limita consumul de cărbune începând cu cincinalul 2021-2025 și vom renunța în cadrul celui următor, 2026-2030”, a adăugat el. Afirmațiile lui Xi sugerează că țara sa, cel mai mare poluator cu cărbune din lume, va ajunge la vârful consumului său dă cărbune în 2025, după care va începe să îl scadă treptat. (Digi24)

10. Earlybird Digital East, Seedcamp și Credo Ventures, primii trei investitori în UiPath, companie lansată în România, și-au multiplicat investiția de peste 2500 de ori, după listarea companiei pe bursă. Cele trei fonduri au investit $1,6 milioane, în 2015, pentru 20% din companie. Fondurile mai dețin 10%, care valoreaza azi peste $4 miliarde. (Link)

11. Startup-urile americane au atras $69 miliarde de la investitori în primul trimestru al anului, cu 48% mai mult decât în ultimul trimestru record, care a fost în 2018. (The Wall Street Journal)

12. Numărul americanilor care au aplicat pentru șomaj săptămâna trecută a scăzut la 547.000. Este cel mai mic număr înregistrat, la nivelul unei săptămâni, de la începutul pandemiei. Înainte de pandemie, în 2019, media săptămânală era de 218,000. (WSJ)

13. Roverul Perseverance al NASA a reuşit o nouă performanţă, transformând dioxidul de carbon din atmosfera planetei Marte în oxigen, o premieră pe o altă planetă, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană. (Hotnews)

14. Realitatea virtuală oferă rezultate promițătoare în fizioterapie și ergoterapie, spun chiar cercetătorii și terapeuții care derulează programe de recuperare în care este implicată această tehnologie. Diversele jocuri și activități în medii virtuale dau rezultate în ameliorarea durerii și tratarea stresului post traumatic. (NY Times)

15. Larisa Iordache s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce a încheiat pe locul 4 concursul de calificări de la individual compus din cadrul Campionatelor Europene de gimnastică de la Basel. Va fi a doua participare olimpică pentru Larisa, după Londra 2012,unde a luat bronz cu echipa. (Lead.ro)

16. 135.000 de spectatori, 40% din capacitate, vor putea participa, pe 30 mai, la cursa de pe Indianapolis Motor Speedway, Indianapolis 500, una dintre cele mai renumite curse de mașini din lume, au anunțat organizatorii. Acesta este cel mai mare număr de fani cărora li se permite să vizioneze la fața locului un eveniment sportiv, la nivel global, de la începutul pandemiei Covid-19. (AP)

Fotografia dimineții – O fetiță surprinsă pe o alee cu cireși înfloriți în Bonn, Germania. Ina Fassbender / AFP / Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
Astăzi se va depăși pragul de 2 milioane pacienți vindecați la nivel global – Cronica Știrilor Pozitive
Cercetătorii germani au reușit să facă șoarecii paralizați, după leziuni ale măduvei spinării, să meargă din nou – Cronica Știrilor Pozitive
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău