Cercetătorii au conceput o teorie pentru încălzirea artificială a planetei Marte – Cronica Spațială

1. O echipă de cercetători propune încălzirea planetei Marte prin dispersarea în atmosferă a unor nanoparticule artificiale capabile să reflecte lumina solară spre suprafața planetei. Un program de acest gen derulat pe o perioadă de 10 ani care ar dispersa 30 de litri de particule pe secundă ar crește temperatura medie globală de pe Marte cu circa 28 de grade Celsius. În prezent, temperatura medie globală pe Marte este de circa -60 de grade Celsius. (Science)

2. China a lansat primul lot de 18 sateliți din viitoarea constelație de sateliți „O mie de pânze” care vor oferi internet de mare viteză pe Pământ. Aceștia au ajuns cu succes pe orbita Pământului la circa 800 de kilometri altitudine, însă treapta superioară a rachetei Long March 6A care i-a transportat s-a dezintegrat ulterior în spațiu și a generat peste 300 de deșeuri. Statul asiatic intenționează să lanseze 108 sateliți în 2024, 648 până la finalul anului 2025 și 1296 de sateliți până la finalul primei etape de dezvoltare. La finalizare, proiectul va avea peste 14.000 de sateliți pe orbita joasă a Pământului. Proiectul „O mie de pânze” reprezintă versiunea chinezească a serviciului de internet prin satelit Starlink furnizat de SpaceX inclusiv în România. (SpaceNews)

3. Sonda spațială Mars Express a realizat o serie de imagini de detaliu cu o regiune a planetei Marte în care în trecutul geologic a existat un lac cu o suprafață de circa 1,1 milioane de kilometri pătrați, aproximativ de dimensiunea statului Egipt. Cercetătorii cred că lacul a existat în urmă cu 3,7 miliarde de ani și că avea o cantitate de apă de trei ori mai mare decât Marea Caspică. (ESA)

4. Astronomii au obținut imagini cu structura de gaze și praf cosmic din jurul unei găuri negre supermasive situate la 70 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ. Analizele imaginilor au arătat că energia care încălzește zona de gaze și praf cosmic este generată de coliziunile cu jeturi de gaze care călătoresc la viteze apropiate de viteza luminii. Până acum, cercetătorii considerau că această energie provine de la gaura neagră supermasivă. (Space)

5. Cercetătorii au folosit telescopul cu raze X Chandra pentru a genera o hartă tridimensională cu stele aranjate în cercuri concentrice în jurul Soarelui, la distanțe cuprinse între 16,3 și 49 de ani-lumină de Pământ. Acestea sunt suficient de apropiate pentru ca telescoapele să capteze lungimi de undă de lumină de la planete aflate în zonele locuibile ale acestor stele. Prin această hartă, cercetătorii speră să descopere mai rapid care sunt exoplanetele unde există șanse mai mari să existe condiții prielnice pentru dezvoltarea vieții. (Space)

6. Capsula americană Cygnus NG-21 dezvoltată de Northrop Grumman a andocat cu succes la Stația Spațială Internațională, însă misiunea a avut parte de o problemă la scurt timp după lansare. O manevră de activare a motoarelor capsulei nu a mai avut loc din cauza unei presiuni inițiale mai mici decât cea nominală, însă în cele din urmă această problemă nu a afectat sosirea navetei. Aceasta conține aproape 4 tone de provizii pentru astronauții de la bord și va rămâne cuplată la ISS până în luna ianuarie. (NASA)

7. NASA a amânat lansarea misiunii cu echipaj uman Dragon Crew-9 spre Stația Spațială Internațională din 18 august pentru 24 septembrie. Decizia a fost luată pentru a permite inginerilor să aibă mai mult timp la dispoziție pentru a rezolva problemele la capsula Starliner, care este andocată la ISS, dar care nu a primit încă aprobarea finală pentru zborul de întoarcere. Inginerii NASA sunt îngrijorați că Starliner ar putea intra în coliziune cu ISS în cazul în care propulsoarele capsulei nu ar funcționa în mod corespunzător, iar capsula Dragon Crew nu poate andoca la ISS pentru că portul de andocare este ocupat de Starliner. (ArsTechnica)

8. NASA a încheiat cu succes misiunea telescopului spațial NEOWISE, care a transmis timp de 10 ani date în infraroșu pentru a identifica asteroizi și comete. Agenția americană a decis să opreească proiectul pentru că telescopul va ajunge în curând pe o orbită prea joasă a Pământului, de unde nu va mai putea trimite date relevante. (Jet Propulsion Laboratory)

9. Telescopul spațial Hubble a fotografiat o supernovă în constelația Eridanus, care a fost detectată la nivel teoretic în 2022. Supernova a primit numele SN 2022ADQZ și strălucește pe partea dreaptă a brațului galaxului spiralate LEDA 857074. (NASA)

10. Un astronaut din Ungaria și unul din Polonia vor completa echipajul misiunii private Axiom Ax-4 spre Stația Spațială Internațională, care va avea loc în noiembrie. Misiunea este condusă de fosta astronaută Peggy Whitson și va avea în componentță și un indian. (SpaceNews)

Ți-ar mai putea plăcea
Europa va construi un sistem de poziționare prin satelit pe Lună – Cronica Spațială
Astronomii au observat pentru prima oară fenomenul de formare a unei luni – Cronica Spațială