Patru sateliți ai planetei Uranus ar putea avea oceane lichide – Cronica Spațială

1. Satelitul românesc ROM-2 va fi lansat pe orbita Pământului la începutul lunii iunie cu o rachetă Falcon 9 a companiei americane SpaceX. Satelitul a fost construit de o echipă de 9 elevi de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București și va ajunge la o altitudine de 600 de kilometri, de unde va realiza fotografii cu o cameră foto de 2 MP. Filip Bușcu, unul dintre elevii care a participat la proiect, a acordat un interviu pentru publicația Hotnews în care vorbește despre cum a fost construit satelitul, care sunt costurile misiunii și care este durata de viață a satelitului. (Hotnews)

2. Cercetătorii susțin că au obținut cea mai bună dovadă de până acum că pe Marte au existat râuri în trecutul geologic. O serie de imagini realizate de roverul Perseverance într-o regiune numită Skrinkle Haven conține roci sub forma unor benzi curbate, ceea ce sugerează că au fost traversate de un rău cu un debit foarte ridicat. (Astrobiology)

3. Cercetătorii americani au analizat o serie de date mai vechi transmise de sonda spațială Voyager 2 și au ajuns la concluzia că patru dintre sateliții planetei Uranus ar putea avea apă în stare lichidă: Ariel, Umbriel, Titania și Oberon. Cercetătorii estimează că oceanele respective au adâncime de câteva zeci de kilometri. Astfel de oceane cu apă în stare lichidă există și pe Europa (satelit al lui Jupiter) și Enceladus (satelit al lui Saturn), însă este pentru prima oară când apar dovezi că există și pe sateliții lui Uranus. (EarthSky)

4. Telescopul spațial James Webb a identificat o exoplanetă numită GJ 1214 b care cel mai probabil are o atmosferă bogată în vapori de apă. Totuși, temperatura observată oscilează între 165 și 279 de grade Celsius între zi și noapte, astfel că este exclus ca exoplaneta să aibă oceane cu apă în stare lichidă. (NASA)

5. Cercetătorii au folosit telescopul spațial James Webb pentru a analiza mai bine steaua Fomalhaut din constelația Piscis Austrinus, cunoscută anterior, dar niciodată studiată cu un instrument atât de puternic. Steaua are o centură de materiale cosmice, iar datele obținute cu James Webb au demonstrat o structură mult mai complexă decât cea cunoscută până acum care sugerează că materia cosmică ar putea conduce la un moment dat la formarea unor planete. (Universe Today)

6. Datele colectate cu ajutorul telescopului spațial Spektr-RG dezvoltat și lansat de Germania și Rusia în 2019 arată că energia neagră, forța misterioasă datorită căreia are loc expansiunea Universului, este împrăștiată în mod egal în spațiu și timp. Totuși, faptul că expansiunea Universului se accelerează îi determină pe cercetători să concluzioneze că există încă cel puțin un element pe care nu îl înțeleg în privința modului în care funcționează Universul. (Space)

7. Astronomii au descoperit pentru prima oară benzen într-un disc de formare a unei planete în jurul unei stele tinere. În plus, au fost observați mici compuși de carbon și câteva molecule bogate în oxigen. Observațiile sugerează că, la fel ca Pământul, planetele care se formează în această regiune au relativ puțin carbon. Steaua J160532 în jurul căreia se formează noua planetă se află la circa 500 de ani-lumină distanță de Pământ. (Phys)

8. O echipă internațională de astronomi a descoperit un sistem de galaxii enigmatic format din două galaxii și o “coadă” foarte lungă compusă din stele și gaze. “Coada” ar putea reprezenta semnătura unui proces sau eveniment care influențează transformarea galaxiilor. Prin urmare, această descoperire ar putea fi folositoare pentru a înțelege mai bine modul în care se formează și evoluează galaxiile. (Phys)

9. Start-up-ul californian Vast Space a semnat un contract cu SpaceX pentru a lansa cel mai devreme în august 2025 prima stație spațială privată cu o rachetă Falcon 9. Aceasta va lua forma unui modul cu o lungime de 100 de metri care se rotește pentru a genera gravitație artificială. Ulterior, un echipaj de patru persoane va fi trimis pe stația spațială pentru o misiune de până la 30 de zile cu o capsulă Dragon-Crew. Toate cele patru locuri sunt disponibile la vânzare, însă prețul nu a fost făcut public. (Space)

10. Virgin Galactic a programat pentru sfârșitul lunii mai primul zbor suborbital după o pauză de aproape doi ani, fără să menționeze însă o dată concretă. Echipajul va fi format din patru angajați ai companiei. (The Verge)

Ți-ar mai putea plăcea
Discul de praf al unei protoplanete are de trei ori mai multă apă decât oceanele de pe Pământ – Cronica Spațială
NASA a lansat cu succes o capsulă spațială fără echipaj uman spre Lună – Cronica Spațială
2 comentarii la acest articol
  • LevSt.
    mai 16,2023 la 2023-05-16T12:49:13+03:000000001331202305

    cateodata se intampla chiar accidente si pe aceste diverse planete:
    „…Doamne, ma sperii vorbind de putrezire , eu speram ca moartea nu are acces in acest loc superluminat,
    „Asa si e -raspunde Domnul- caci am trimis-o pe alta planeta, cum canta popii „Moarte pre Marte a calcat”
    ( Initzial o trimisesem pe Uranus unde 42 de ani e iarna si noapte si totul este in cea mai neagra bezna,
    Insa a reclamat ca a avut un accident de munca, a calcat intr-o mina de uraniu si si-a scrantit o glezna !

    Eu insumi ma duceam vara in concediu la Neptun, dar am aflat ca’n jurul ei se’nvart vreo. 13 lune,
    Cea ce-mi poarta ghinion porcesc, asa ca nu-mi mai iau concediu, poate nu crezi dar Eu o zic pe bune !
    …Aicea, in marime, la scara naturala vei vedea si intzelege cum se invart pe cer, in general, planetzii,
    Si pentru ce motiv misterios, pe cel pamant bombat, in fiecare dimineatza se ridica pe razoare catravetzii!
    De ce Mercur si Venus au anul de nici 60 de zile, si nu au nici de samantza, nici urma de satelitzi,
    De ce popimea toata, chiar la utrenia de seara ar trebui avansata in grad, adica ar trebui (epi)scopitzi !
    …Si cand Eu insumi nu prea stiam de sansa si noroc, de intamplare, si trageam la sortzi ursitorile din oala,
    Voi nu eratzi decat niste creaturi chiar mai urate decat dracul si „mergeatzi”mai mult taras, la orizontala !
    Chiar si dupa mii de ani de evolutie nu stii nimic, desi ti -am dat sa -ti creasca masea de minte, molar,
    Si niciodata n’o sa afli de ce i mi tin stocate pe”micul”Jupiter, rezervele de heliu si hidrogen molecular !(Poeziile.com-Noaptea Petuniilor-Junnel(Colectie Mystica III)

  • […] Cronica Spațială: Satelitul românesc ROM-2 va fi lansat pe orbita Pământului la începutul lunii iunie cu o […]

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău