Cercetătorii au descoperit cel mai luminos pulsar din afara galaxiei noastre – Cronica Spațială

1. O echipă de cercetători din Australia a descoperit cel mai luminos pulsar observat până acum în afara galaxiei Calea Lactee, după ce anterior acesta a fost catalogat greșit drept o galaxie îndepărtată. Pulsarii sunt stele neutronice cu o densitate foarte mare care emit radiație electromagnetică de la poli, care apare ca pulsuri periodice de scurtă durată. Până în prezent au fost descoperiți peste 2000 de pulsari, cea mai mare parte a acestora fiind identificați în galaxia noastră. (Science Alert)

2. Moleculele de apă și gheață de pe Lună au ajuns acolo din atmosfera Pământului, potrivit unui studiu publicat în Scientific Reports. Cercetătorii afirmă că ionii de hidrogen și oxigen care părăsesc partea superioară a atmosferei terestre pot ajunge pe Lună, acolo unde se pot combina pentru a forma molecule de apă. Studiul estimează că circa 3500 de kilometri cubi de apă lichidă s-ar fi putut forma pe Lună în acest mod. (Scientific Reports)

3. China a dezvăluit planuri ambițioase pentru Stația Spațială Chineză Tiangong. Statul asiatic va derula încă 6 misiuni în acest an pentru a finaliza construcția stației cu încă două module și pentru a trimite astronauți care vor petrece câte 6 luni în spațiu. Anul viitor, China intenționează să lanseze telescopul spațial Xuntian, care va orbita Tiangong și va putea să se realimenteze cu carburant de la stație. Pe termen lung, chinezii sunt deschiși la posibilitatea unor misiuni spațiale cu astronauți privați, care sa provină inclusiv din partea altor țări. (AP)

4. NASA își propune ca rover-ul Perseverance să analize în perioada următoare o creastă stâncoasă care, potrivit datelor obținute anterior cu sondele spațiale, ar putea fi la limita dintre două tipuri de roci complet diferite din craterul Jezero. Totuși, terenul pe care rover-ul trebuie să-l parcurgă este destul de dificil, motiv pentru care NASA mizează pe elicopterul Ingenuity pentru a oferi imagini detaliate cu traseul pe care să-l urmeze Perseverance în siguranță. (Universe Today)

5. NASA va încerca în 9 mai o operațiune de deschidere a unuia dintre panourile solare ale sondei spațiale Lucy, care nu s-a deschis în mod corespunzător la lansarea inițială din luna octombrie. Pentru moment, sonda funcționează la parametri optimi cu un singur panou solar, însă cercetătorii se tem că performanțele lui Lucy pot fi afectate dacă al doilea panou solar nu se deschide corespunzător. Lucy are ca obiectiv să analizeze asteroizii troeini din punctele Lagrange L4 și L5. (Universe Today)

6. Astăzi are loc a șaptea ediție a festivalului național al astronomiei AstroFest, organizat de publicația Știința și tehnică. Evenimentul are loc în Parcul Crângași între orele 11:00 – 22:00, iar principala atracție este reprezentată de observațiile prin telescop. Până la ora 18:00 se vor face observații asupra Soarelui și a petelor solare, pentru ca începând cu ora 19:00 să aibă loc observații asupra Lunii. După ora 20:30 se vor face observații asupra unor planete. (Știința și tehnică)

7. Compania privată Rocket Lab a efectuat cu succes lansarea a 34 de mici sateliți din Noua Zeelandă, însă un alt obiectiv al misiunii a fost recuperarea primei trepte a rachetei Electron. Un elicopter a reușit cu succes să agațe parașuta rachetei în timpul revenirii prin atmosferă, însă pilotul a fost nevoit în scurt timp să abandoneze racheta din cauza faptului că s-a confruntat cu o serie de sarcini neașteptate. La precedentele trei lansări, prima treaptă a rachetei a ajuns în ocean. (Space News)

8. Rusia a anunțat că se va retrage din proiectul Stației Spațiale Internaționale (ISS) fără să menționeze exact când va face acest lucru. Totuși, agenția rusă Roscosmos precizează că va anunța decizia cu cel puțin un an înainte, conform obligațiilor contractuale. Cel mai probabil, Rusia se va retrage din proiect cel târziu în 2024, mai ales că până în prezent nu a acceptat să-și prelungească angajamantul după acel an. În schimb, SUA au anunțat deja că vor continua să opereze ISS cel puțin până în 2030. Nu este clar cum va avea loc abandonarea efectivă, întrucât modulul rusesc și cel american sunt dependente unul de altul pentru buna funcționare a ISS. (Livescience)

9. Cu o săptămână în urmă a avut loc o eclipsă parțială de Soare, care a putut fi observată doar din zone precum Antarctica, sudul extrem al Americii de Sud și oceanele Pacific și Atlantic.

10. O echipă de cercetători din Statele Unite, Canada, Marea Britanie și Olanda solicită introducerea unor reguli în privința sateliților plasați pe orbită. Cercetătorii susțin că creșterea semnificativă a numărului de sateliți “poluează” cerul pentru astronomi și generează riscuri tot mai mari de producere a unor coliziuni în spațiu între sateliți. (Nature Astronomy)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au descoperit cea mai mare moleculă în discul de formare al unei planete – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit cea mai veche galaxie care nu mai produce stele – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău