Cercetătorii au descoperit molecule organice în craterul Jezero de pe Marte – Cronica Spațială

1. Cercetătorii au identificat dovezi despre existența unor molecule organice în craterul Jezero de pe planeta Marte, pe baza analizării imaginilor furnizate de roverul Perseverance. Descoperirea nu înseamnă că pe Marte a existat cândva viață, ci doar că în trecutul geologic al planetei au existat condițiile necesare pentru existența vieții. (Nature)

2. Compania privată chineză LandSpace a lansat cu succes pe orbita Pământului prima rachetă alimentată cu metan lichid și oxigen lichid. În prezent, cel mai folosit carburant pentru lansările spațiale este reprezentat de hidrogen lichid și oxigen lichid. Metanul lichid este însă considerat un carburant mai puțin poluant, mai sigur și mai ieftin, în special pentru rachetele reutilizabile. (SCMP, Reuters)

3. NASA a publicat o imagine aniversară realizată de telescopul spațial James Webb, cu ocazia împlinirii unui an de activitate în spațiu. Imaginea arată o regiune situată la numai 390 de ani-lumină de Pământ în care se formează stele, fără interfețe din partea altor stele situate în apropiere. (NASA)

4. O zonă vulcanică ar putea exista pe partea întunecată a Lunii, potrivit datelor colectate de cercetătorii de la Planetary Science Institute de la instrumentelor sondelor spațiale chineze Chang’e-1 și Chang’e-2. Descoperirea are la bază elemente radioactive din rocile solidificate care în urmă cu miliarde de ani existau sub formă de lava topită. Singurul tip de rocă ce poate avea un număr atât de mare de elemente radioactive este granitul, ceea ce sugerează că în regiunea respectivă a existat magmă granitică ce a alimentat un mic vulcan la suprafața Lunii. (Universe Today)

5. Telescopul spațial Hubble a fotografiat un roi de galaxii situat la aproximativ 8 miliarde de ani-lumină de Pământ în constelația Canes Venatici. În imagine, astronomii au observat cel puțin două roiuri de galaxii eliptice care sunt pe punctul de a fuziona. (ESA Hubble)

6. Astronomii au descoperit o exoplanetă la 264 de ani-lumină distanță de Pământ care reflectă circa 80% din lumina primită de la steaua pe care o orbitează. Efectul este atât de puternic din cauza faptului că exoplaneta este înconjurată de “nori metalici”. Practic, aceasta a devenit cea mai reflectivă planetă descoperită până acum în afara sistemului nostru solar, în condițiile în care Pământul reflectă 30% din lumină de la Soare, iar Venus circa 75%. (Space)

7. United Launch Alliance a anunțat că prima lansare a rachetei Vulcan a fost reprogramată pentru finalul acestui an, după ce lansarea inițială din luna mai s-a soldat cu un eșec după explozia treptei superioare. Vulcan va înlocui rachetele Atlas V și Delta IV și utilizează metan lichid și oxigen lichid pe post de carburant. (Space)

8. Sateliții Starlink ai companiei spațiale SpaceX care furnizează servicii de internet emit radiații electromagnetice care bulversează observațiile astronomice, potrivit unui studiu în cadrul căruia a fost folosit telescopul Low Frequency Array (LOFAR) din Țările de Jos. Datele arată că sateliții Starlink emit o radiație electromagnetică ce se suprapune peste lungimea de undă folosită în astronomia radio. Concluzia raportului este că această radiație este îngrijorătoare, chiar dacă nu este intenționată. (Inverse)

9. Viitorul telescop spațial Nancy Grace Roman va utiliza o oglindă principală care a aparținut la un moment dat unui satelit de spionaj care nu a mai fost lansat pe orbita Pământului. Oglinda respectivă a fost primită de NASA în 2012 de la agenția americană de spionaj Național Reconnaissance Office (NRO) fără partea electronică și cu condiția ca, dacă va fi utilizată, să nu fie îndreptată spre Pământ. Noul telescop va fi lansat în următorii 3-4 ani și va avea drept scop să caute exoplanete și să analizeze materia neagră și energia neagră. (Hotnews)

10. Directorul Agenției Spațiale Europene (ESA) susține că organizația europeană are câte un loc garantat pentru misiunile Artemis 4 și Artemis 5 cu echipaj uman care vor ajunge pe Lună. Cele două misiuni sunt programate pentru 2028 și 2029, însă cel mai probabil vor avea loc în anii 2030. În plus, directorul agenției afirma că un alt astronaut ESA are locul garantat pentru o altă misiune de după Artemis 5, însă nu s-a stabilit exact care va fi aceea. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au stabilit pentru prima oară structura internă a planetei Marte – Cronica Spațială
NASA a descoperit molecule organice pe planeta Marte – Cronica Spațială
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău