O sondă spațială a ajuns pentru prima oară în istorie în atmosfera Soarelui – Cronica Spațială

1. NASA a anunțat că sonda spațială Parker Solar Probe a călătorit în atmosfera Soarelui (coroana Solară) și a obținut date despre particule solare și câmpul magnetic din regiunea respectivă. Evenimentul a avut loc în luna aprilie, însă abia acum a fost confirmat de datele provenite de la sondă. Este pentru prima oară în istorie când o sondă construită pe Pământ ajunge în atmosfera Soarelui, eveniment pe care NASA îl compară cu aselenizarea din 1969. Evenimentul permite obținerea unor informații cruciale despre formarea și evoluția Soarelui, care pot fi extrapolate și pentru alte stele din Univers. NASA a publicat un clip video în care explică misiunea sondei spațiale și oferă și primele imagini surprinse de sondă în atmosfera Soarelui. (NASA)

2. Un astrofotograf a publicat pe Twitter o imagine spectaculoasă de 300 MP cu Soarele. Andrew McCarthy a utilizat un telescop modificat special și a realizat 150.000 de fotografii individuale de 2.1 MP, pe care a reușit apoi să le combine într-o singură imagine de 300 MP după aproximativ 14 ore de muncă. (Andrew McCarthy)

3. Astronomii au cercetatat timp de 40 de ore o galaxie numită AGC 114905, situată la 250 de milioane de kilometri distanță de Pământ, și nu au reușit să identifice materie neagră. Absența materiei negre dintr-o galaxie este misterioasă în contextul în care modelele actuale de evoluție a galaxiilor presupun existența acesteia. Cu alte cuvinte, modelul matematic teoretic actual arată că în galaxia respectivă ar trebui să existe materie neagră, iar astronomii vor încerca acum să înțeleagă motivele pentru care nu au găsit materie neagră și în practică. (CNET)

4. Oamenii de știință au analizat un dublu sistem de pulsari situat la 2400 de ani lumină de Pământ prin care au confirmat încă o dată validitatea teoriei relativității emisă de Albert Einstein în 1916. Datele analizate arată că unul dintre pulsari se rotește de 44 de ori pe secundă, în timp ce al doilea are nevoie de 2.8 secunde pentru o mișcare de rotație. Cele două obiecte orbitează o masă comună la fiecare 147 de minute, iar fiecare dintre ele se mișcă prin spațiu cu o viteză de un milion de kilometri pe oră. Mișcarea pulsarilor cu o viteză atât de mare permite oamenilor de știință să verifice cu succes 7 predicții diferite ale teoriei relativității. (Live Science)

5. NASA a prezentat o nouă descoperire importantă realizată de rover-ul Perseverance de pe planeta Marte. Potrivit celor mai recente analize, craterul Jezero în care se află Perseverance s-a format cel mai probabil din magmă fierbinte. În plus, echipa de cercetători a concluzionat că rocile din crater au interacționat cu apă de mai multe ori pe parcursul trecutului geologic al planetei și că unele dintre aceste roci conțin molecule organice. Informația este crucială pentru ca oamenii de știință să dateze corect anumite evenimente din istoria craterului Jezero și nu numai. (NASA)

Bonus: SpaceX a anunțat că începe să capteze zeci de mii de tone de dioxid de carbon din atmosferă cu scopul de a-l transforma în combustibil pentru rachete. Proiectul folosește o tehnică numită DAC (Direct Air Capture), care este în prezent utilizată și de Islanda. Țara europeană susține că tehnica îi permite să capteze până la 4400 de tone de dioxid de carbon pe an. (Futurism)

6. Datele colectate de sonda spațială ExoMars demonstrează că în canioanele din Valea Marineris de pe planeta Marte există o cantitate neobișnuit de mare de hidrogen. Principala sugestie este că, la adâncime de cel mult un metru de suprafața marțiană, solul din regiunea respectivă este bogat în apă, fie sub formă de minerale, fie sub formă de apă înghețată. (Science Alert)

7. Elicopterul Ingenuity de pe planeta Marte a efectuat cu succes al 17-lea zbor pe planeta Marte. În cadrul zborului, elicopterul s-a depplasat în plan orizontal pe o distanță de 187 de metri. Totuși, în timpul procesului de coborâre a existat o întrerupere a conexiunii de date dintre Ingenuity și roverul Perseverance, motiv pentru care specialiștii NASA nu au obținut încă toate datele despre zbor. Datele colectate de Ingenuity sunt transmise rover-ului, care le trimite ulterior spre Pământ. Până în prezent, elicopterul Ingenuity a depășit pragul de 30 de minute de zbor pe Marte. (JPL)

8. Rover-ul chinez Yutu 2, despre care s-a scris recent că a descoperit un obiect de formă geometrică pe partea întunecată a Lunii, va avea nevoie de câteva luni pentru a ajunge în locul în care se află acest obiect pentru a-l studia în amănunt. Acest interval lung de timp este necesar din cauza terenului complex pe care trebuie să-l abordeze rover-ul, dar și ca urmare a faptului că viteza de deplasare este limitată de cantitatea mică de energie solară disponibilă. Cercetătorii americani afirmă că este vorba doar despre o rocă și că aceasta are o formă sferică din cauza rezoluției scăzute a camerelor foto ale rover-ului. (Space)

9. Un studiu realizat de Universitatea din Liverpool a stabilit că mărimea unui meteorit nu este factorul determinant al efectului pe care îl va avea un astfel de corp ceresc la prăbușirea pe Pământ. Studiul susține că o importanță mai mare o are compoziția mineralogică a meteoritului, pe baza datelor analizate de la 44 de cazuri de impact pe parcursul unei perioade de 600 de milioane de ani. (Science Daily)

10. Telescopul Hubble a fost “trezit” după o lună de hibernare, iar inginerii NASA au constatat că instrumentele sale funcționează normal, în condițiile în care toate cele patru instrumente active colectează date. Telescopul a fost introdus într-un fel de Safe Mode spre sfârșitul lunii octombrie ca urmare a unor defecțiuni tehnice. (Engadget)

Ți-ar mai putea plăcea
Discul de praf al unei protoplanete are de trei ori mai multă apă decât oceanele de pe Pământ – Cronica Spațială
Apa de pe Lună ar putea proveni de pe Pământ – Cronica Spațială

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău