Cercetătorii au descoperit un zăcământ masiv de gheață pe Marte – Cronica Spațială

1. Sonda spațială Mars Express Orbiter a identificat depozite de gheață cu o grosime de 3,7 kilometri sub crusta din zona ecuatorială a planetei Marte. Dacă toată această gheață ar fi topită, apa ar acoperi întreaga suprafața a planetei și ar avea o adâncime între 1,5 și 2,7 metri. Regiunea în care a fost găsită gheața se numește Medusae Fossae Formation (MFF) și este alcătuită din formațiuni cu înălțimi de câțiva kilometri. (ESA)

2. Japonia a devenit a cincea țară care a trimis cu succes un lander pe Lună. Lansat în septembrie, landerul SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) a ajuns cu bine pe Lună și include două mici rovere și o serie de instrumente științifice. Totuși, panourile fotovoltaice ale landerului nu funționează, motiv pentru care acesta poate utiliza doar energia electrică deja stocată în baterie, ceea ce va reduce semnificativ durata misiunii. (BBC)

3. Cercetătorii au descoperit că până la 80% dintre galaxiile din prima parte a Universului pe care le-au studiat până acum au o formă plată și alungită, asemănătoare cu forma unei plăci de surf, ceea ce reprezintă o surpriză, întrucât galaxiile mai tinere sunt de regulă rotunde. Datele provin de la telescopul spațial James Webb. (EurekAlert)

4. Astronomii au combinat datele de la telescopul spațial James Webb cu cele de la Observatorul Chandra cu raze X pentru a obține infomații noi despre rămășițele supernovei Cassiopeia A. Cercetătorii au identificat o structură neobișnuită pe care au numit-o „Monstrul Verde”, dar și detalii despre explozia care a condus la formarea Cassiopeia A. (NASA)

5. Astronomii au obținut cea mai detaliată imagine radio cu un roi stelar, la capătul a peste 450 de ore de observație cu telescopul Australia Telescope Compact Array (ATCA). Cercetătorii au realizat imaginea din undele radio captate de telescop cu roiul stelar 47 Tucanae, care a fost descoperit inițial în anii 1700. (Cotswold Journal)

6. NASA a anunțat că Emiratele Arabe Unite (UAE) vor construi o ecluză pentru viitoarea stație spațială Gateway care va orbita în jurul Lunii. În plus, statul din Orientul Mijlociu va trimite un astronaut pe Lună în cadrul uneia dintre viitoarele misiuni Artemis. (SpaceNews)

7. NASA va lansa cel târziu în luna mai 2027 telescopul spațial Nancy Grace Roman, cu care cercetătorii își propun să studieze proprietățile materiei întunecate. Telescopul se va concentra pe roiurile globulare din apropierea galaxiei Andromeda. (NASA)

8. Un studiu realizat de un astronom american arată că, în trecutul geologic, râurile și fluviile de pe Marte au fost intermitente, cu lungi perioade aride. Studiul contrazice percepția generală că râurile și fluviile de pe Marte au curs în mod constant în trecutul geologic și au format eroziunile care sunt vizibile în prezent. (Science Direct)

9. Compania privată Astrobotic a lansat cu succes landerul lunar Peregrine în cadrul zborului de debut al noii rachete Vulcan Centaur dezvoltată de United Launch Alliance (ULA). Totuși, la scurt timp după lansare, Astrobotic a anunțat o scurgere de carburant, iar ulterior compania a pierdut contactul cu Peregrine, pentru ca vineri seara să anunțe că landerul a reintrat în siguranță în atmosferă deasupra Pacificului de Sud. (Space)

10. Sonda spațială Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) a trimis o lumină laser către landerul lunar Vikram pe o distanță de circa 100 de kilometri și apoi a înregistrat lumina care s-a reflectat. Aceasta a devenit astfel prima comunicare directă în spațiu și poate dechide calea unor comunicații mai ușoare, prin care sondele spațiale să identifice locul exact în care se află diverse landere sau roverele pe suprafață lunară sau a unor planete. (NASA)

Ți-ar mai putea plăcea
Un meteoroid a lovit una dintre oglinzile telescopului spațial James Webb – Cronica Spațială
Atmosfera lui Venus ar putea fi prielnică pentru găzduirea unor forme de viață – Cronica Spațială

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău