Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide au descoperit noi probe despre rolul pozitiv al androgenilor în tratamentul cancerului de sân – Cronica de Sănătate

COVID-19

1. Oficialii britanici au anunțat ca obiectiv vaccinarea fiecărui adult din țară, un total de peste 51 milioane de persoane, cu cel puțin o doză de vaccin, până în luna septembrie. Conform secretarului pentru afaceri externe Dominic Raab ”dacă putem să o facem mai repede de atât, extraordinar, dar acesta este parcursul”. (Link)

2. Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că 76% din pacienții COVID-19 dintr-un spital din Wuhan, China, nu erau complet eliberați de simptomele bolii, la șase luni după externare. Cercetarea, care apare în jurnalul The Lancet, identifică cele mai comune simptome pe care participanții la studiu au continuat să le experimenteze. De asemenea, subliniază posibilele efecte ale COVID-19 asupra sănătății cardio-pulmonare a pacienților și identifică factorii de risc potențiali asociați cu efectele pe termen lung ale COVID-19. (Link)

3. Un studiu recent, care urmează să fie publicat în cursul lunii ianuarie, a identificat diferențele de discurs politic dintre liderii femei și bărbați cu privire la pandemia COVID-19. Studiul a descoperit că, deși toți liderii discută despre impactul economic al pandemiei ”liderii femei discută mai frecvent despre impactul pe o scară locală sau individuală”. Mai mult, femeile lider descriu mult mai des ”o paletă mai largă de servicii de asistență socială”, cum ar fi acelea care se ocupă de ”sănătatea mintală, abuzul de substanțe și violența domestică”. ”În timp ce 17 din 20 lideri au folosit metafore de război pentru a descrie COVID-19 și răspunsul la pandemie, bărbații au folosit acești termeni mult mai frecvent și intens”, relatează autorii studiului. În general, bărbații tind să se bazeze mai mult pe tactici care induc frica, fie folosind mai frecvent o retorică de război sau de culpabilitate, în timp ce femeile tind să sublinieze mai mult unitatea socială, prin exemple personale și apeluri la compasiune. Este interesant de văzut cum liderii guvernelor au variat în tipurile de reacții și inițiative pe care le-au prioritizat, de exemplu doar femeile lider au anunțat inițiative de adresare a violenței domestice. Autorii studiului consideră că este importantă comunicarea, iar acest studiu vizează modul de comunicare al liderilor. Deși au avut la dispoziție un număr foarte mic de lideri femei, șefe de guvern, diferențele dintre bărbați și femei sunt vizibile. Pe termen lung, un astfel de studiu promovează un ”leadership mai echitabil și corect, care să reprezinte interesele tuturor cetățenilor”. (Link)

Sănătate mintală

4. Neuromodularea gândită special pentru simptomele distincte ale pacienților individuali este o metodă din ce în ce mai comună pentru corectarea circuitelor creierului la oamenii cu epilepsie sau boala Parkinson. Acum, oamenii de știință de la UC San Francisco’s Dolby Family Center for Mood Disorders au demonstrat o abordare nouă de neuromodulare personalizată care, pe cel puțin un pacient, a fost capabilă să producă eliberarea din simptomele unei depresii severe rezistente, în câteva minute. Abordarea este dezvoltată în mod specific ca tratament potențial pentru o fracție semnificativă de oameni cu depresii care îi incapacitează și care nu răspund la terapiile existente, aflându-se într-un risc ridicat de sinucidere. ”Creierul, ca și inima, este un organ electric și există o creștere a acceptării în domeniu că rețelele neuronale eronate care cauzează depresia – la fel ca epilepsia sau boala Parkinson – ar putea fi modificate într-o stare mai sănătoasă printr-o stimulare țintită”, a declarat Katherine Scangos, doctor, profesor asistent în Departamentul de Psihiatrie și Științe Cognitive și autor corespondent al studiului. (Link)

Sănătatea copiilor și tinerilor

5. Într-un studiu publicat în jurnalul internațional Cyberpsychology Behavior, and Social Networking, cercetătorii au descoperit că ar trebui să fim mai îngrijorați legat de somn. Unul dintre co-autori spune că somnul este mult mai important pentru sănătatea mintală și starea de bine a adolescenților și tinerilor adulți. ”Calitatea somnului prognozează depresia și ar putea fi un factor unic de risc pentru gândurile și comportamentele suicidare. Părinții și tinerii adulți ar trebui să se asigure că au o igienă bună a somnului, cum ar fi oprirea folosirii social media la anumite ore specifice în fiecare zi și să nu acceseze social media când sunt în pat”, spune Dr. Damian Scarf, de la Departamentul de Psihologie al Universității Otago. ”În orice caz, decât să devină preocupați cu folosirea mediei lor sociale și să încerce să țină pasul cu apariția unor noi platforme, cum este TikTok, părinții ar trebui să se concentreze pe somn”. (Link)

Descoperiri științifice/Boli/Terapii

6. Una dintre cele mai agresive forme de cancer al creierului este glioblastomul, care are o rată mică de supraviețuire și este dificil de tratat. Un tip de glioblastom este cancerul mitocondrial al creierului, care se bazează pe un mitocondru superactiv sau ”supradoze celulare” pentru a crește și a se răspândi. Noi cercetări în culturile celulare au descoperit că acest tip de glioblastom ar putea răspunde la tratamentul cu medicamente care inhibă mitocondriile. Această descoperire ar putea deschide noi direcții pentru tratamentul cancerului creierului. Glioblastomul este cea mai agresivă formă de cancer al creierului, cu o rată mediană de supraviețuire de doar 15 luni după diagnostic. (Link)

7. Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide au descoperit noi probe despre rolul pozitiv al androgenilor în tratamentul cancerului de sân, cu implicații imediate pentru femeile cu receptor estrogen în boala metastatică. Publicat în Nature Medicine, studiul internațional condus în colaborare cu Garvan Institute of Medical Research s-a uitat la rolul androgenilor, considerați în mod comun ca hormoni sexuali masculini, dar găsiți în nivel scăzut și la femei – ca tratament potențial pentru receptorul pozitiv de estrogen în cancerul de sân. Activitatea anormală de estrogen este responsabilă pentru majoritatea cancerelor de sân, dar rolul activității androgenului în boală a fost controversat. Androgenii au fost istoric folosiți pentru a trata cancerul, dar informațiile despre receptorii hormonali în tesutul sânilor a fost rudimentar la acel moment, iar eficacitatea tratamentului neînțeleasă. Terapia cu androgen a fost oprită, din cauza efectelor colaterale de virilizare și a introducerii terapiilor endocrine anti-estrogen. (Link)

Educație

8. Într-o lucrare publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences se confirmă că banii influențează fericirea și, contrar unor influente cercetări anterioare pe subiect, care sugerau că oamenii sunt fericiți când ating un venit anual de $75.000, nu există o sumă în dolari la care se poate opri însemnătatea banilor pentru bunăstarea personală. Matthew Killingsworth, care studiază fericirea, a creat o aplicație numită Track Your Happiness, în care oamenii au înregistrat de câteva ori pe zi, cu verificări ale participanților la studiu complet aleatorii. Pentru a măsura starea de bine experimentată, fiecare verificare îi întreba ”Cum te simți chiar acum?”, pe o scară notată de la ”foarte rău” la ”foarte bine”. (Link)

9. O nouă cercetare coordonată de Universitatea Durham ar putea explica de ce unii oameni și nu alții adoptă eventual credințe spiritualiste și se angajează în practica ”auzirii morților”. Mediumii care ”aud” spiritele ar putea experimenta comunicările clarauditive, mai degrabă decât clarvăzătoare sau clarsimțite. Cercetătorii au coordonat un sondaj pe 65 de mediumi clarauditivi ai Uniunii Naționale a Spiritualiștilor și pe 143 membri ai populației generale, în cel mai larg studiu științific asupra experiențelor acestor spiritualiști. Cercetătorii au descoperit că aceștia au o înclinație de a absorbi – o trăsătură legată de imersare în activități mentale sau imaginare – sau de a experimenta stări alterate ale conștiinței. De asemenea, aceștia au raportat experiențe de fenomene auditive, cum ar fi auzirea vocilor, care au apărut la începutul vieții lor. (Link)

10. Un studiu al Asociației Americane de Psihologie publicat în octombrie 2020 arată că americanii sunt din ce în ce mai stresați de pandemie și de amenințările violenței de dinaintea inaugurării președintelui ales Joe Biden. Acest tip de stres cumulativ poate duce la anxietate și depresie, care poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății fizice, spun experții Northwestern Medicine. ”Fiind cardiolog preventiv practician, unul dintre cei mai întâlniți factori de risc pentru bolile de inimă pe care îl întâlnesc în acest an este stresul”, spune Dr. Sadiya Khan. ”Este posibil și ușor să te găsești primind actualizări de știri în fiecare minut al zilei, ceea ce doar te expune unor straturi repetate de stres pe parcursul zile”, spune Dr. Aderonke Pederson, instructor de psihiatrie și științe cognitive. Medicii și experții recomandă să absorbim știrile în doze, doar o dată sau de două ori pe zi și să contăm pe două surse de încredere, ceea ce va ajuta input-ul mintal. ”Deseori absorbim fără să știm, cum ar fi tensiunea în mușchi”, iar nivelurile ridicate de stres ne mențin în modulul ”fight or flight”, care generează extra cortizol, ”ceea ce înseamnă că corpul nostru este în permanență agitat, spune Pederson. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Personalul medical care se ocupă de pacienții COVID-19 riscă să sufere de PTSD (post-traumatic stress disorder) – Cronică de Sănătate
British Medical Journal: Boala generată de noul virus este ”încă o problemă de sănătate exacerbată de pandemia de obezitate” – Cronica de Sănătate

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău