Următorul mare avans în lupta cu pandemia coronavirus poate veni de la o clasă de terapii biotech – Cronica de Sănătate

COVID-19

1. Următorul mare avans în lupta cu pandemia coronavirus poate veni de la o clasă de terapii biotech, folosite pe scară largă împotriva cancerului și altor tulburări – anticorpii produși specific pentru a ataca acest nou virus. Dezvoltarea de anticorpi monoclonali care să țintească virusul a fost promovată de oameni de știință cunoscuți. Anthony Fauci, expertul de top în boli infecțioase al SUA, a numit acest tip de anticorpi ”un pariu aproape sigur” împotriva COVID-19. (Reuters)

2. Anthony Fauci, epidemiologul șef al SUA, a declarat că un vaccin eficient chiar și în proporție de 50% ar tempera răspândirea pandemiei. (EuropaLibera)

Sănătate mintală

3. Deși COVID-19 pare să nu infecteze majoritatea copiilor, impactul asupra sănătății lor mintale este serios. Copiii par să fie speriați de un univers care oricum nu era sub controlul lor, însă dispariția unor ritualuri ale vieții lor zilnice are un impact asupra sănătății emoționale. (Time)

Sănătatea copiilor și tinerilor

4. Conformismul cu normele masculinității reprezintă un obstacol pentru sănătatea mintală și starea de bine a bărbaților. Normele masculine tradiționale pot fi obstacole pentru tinerii bărbați pentru a primi ajutorul de care au nevoie, conform cu un nou studiu al Universității din Michigan publicat în jurnalul Social Work. (Link)

Descoperiri științifice/Boli/Terapii

5. Cercetătorii din Singapore au dezvoltat ”piele electronică” capabilă să recreeze un simț al atingerii, o inovație despre care speră să permită oamenilor cu membre prostetice să identifice obiecte și să simtă textură sau chiar temperatuă și durere. Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore spun că poate procesa informația mai rapid decât sistemul nervos uman, e capabil să recunoască 20 până la 30 texturi diferite și poate citi literele Braille cu mai mult de 90% acuratețe. ”Oamenii au nevoie să mângâiere pentru a simți textura, dar în acest caz pielea, cu o singură atingere, este capabilă să detecteze texturi cu diferite asperități”, a spus liderul echipei de cercetare Benjamin Tee, adăugând că algoritmii AI (inteligență artificială) ajută echipamentul să învețe repede. Conceptul a fost inspirat dintr-o scenă din trilogia ”Star Wars”, în care caracterul Luke Skywalker își pierde mâna dreaptă și este înlocuită cu una robotică, aparent capabilă să simtă senzațiile de atingere din nou. Tehnologia este încă în etapa experimentală, dar a avut ”enorm interes”, mai ales din comunitatea medicală. (Reuters)

6. Un studiu interdisciplinar care combină biologia celulelor stem și biologia tumorală al cercetătorilor de la Karolinska Institute (precum și de la Uppsala și Lund University), împreună cu cercetători din Canada, Germania și Franța au avut succes în crearea unui nou tip de model al celulelor stem pentru studii despre cancerul creierului. Studiul a fost recent publicat în PNAS. (Link)

Educație

7. Unii oameni care se simt confuzi sau amețiți când stau în picioare ar putea avea un risc crescut să dezvolte demență la o vârstă avansată, conform unui nou studiu publicat în Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie. Boala, numită hipotensiune ortostatică, apare când oamenii experimentează o scădere bruscă a presiunii sângelui atunci când se ridică în picioare. (Link)

8. Un nou studiu al cercetătorilor de la Centrul pentru Studiul Autismului al Universității Cambridge arată că adulții transgender și adulții cu gen divers sunt de trei până la șase ori mai expuși decât adulții cisgender (persoanele al cărui gen coincide cu sexul avut la naștere) să fie diagnosticați ca autiști. (Link)

9. O echipă de cercetători ai Universității Columbia a descoperit că arta abstractă tinde să evoce un tip de gândire mai abstractă decât cea a artei reprezentationale. În cercetarea publicată în „Proceedings of the National Academy of Sciences”, cercetătorii încearcă să învețe mai mult despre modurile în care cele două tipuri de artă au impact asupra creierului celor care le privesc. Arta abstractă implică imagini care comunică mai mult idei, fără o referință vizuală la lumea naturală, în tip ce arta reprezentațională descrie vizual subiecte care în general sunt recunoscute de privitori: picturi ale oamenilor, clădirilor, fructe sau alte obiecte, statui sau busturi. (Link)

10. Fiecare țigară fumată pe zi de către fumătorii înrăiți crește riscul de a contacta anumite boli cu până la 30%, conform unui nou studiu publicat pe 7 august. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Sistemul imunitar pare capabil să își ”amintească” coronavirusul – Cronică de Sănătate
Experții belgieni au dezvoltat un vaccin candidat care protejează hamsterii de infectarea cu SARS-CoV-2 – Cronică de Sănătate
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău