Prim-ministrul rus Mikhail Mishustin a fost testat pozitiv cu COVID-19 – Cronica Externă

Europa

1. Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Margrethe Vestager, care supervizează și portofoliul european al competiției, și-a exprimat reticența față de planurile mai multor state membre de a elimina plățile și compensațiile obligatorii pentru zborurile anulate în scopul de a ajuta companiile aeriene grav afectate de pandemia COVID-19. Aceasta a precizat că ”sunt foarte mulți pasageri care au nevoie de bani. Oamenii și-au pierdut locurile de muncă, ar putea avea nevoie de bani pentru medicamente, pentru a-și plăti chiriile”. ”Cred că este diferit pentru cei ca mine, care suntem privilegiați, cu salarii mari, firește că putem accepta un voucher. Dar aceste diferențe mă fac să îmi fie dificil să spun că, desigur, oricine ar trebui să accepte un voucher”. Euronews a anunțat miercuri că miniștrii de transport din majoritatea statelor membre fac lobby în Comisia Europeană pentru a suspenda reglementările europene care obligă companiile aeriene să ofere contravaloarea integrală a biletelor anulate în locul unui voucher pentru călătorii viitoare. (Euronews)

SUA

2. Donald Trump a contrazis declarația oficială a serviciilor de informații americane insistând că a văzut probe care îi conferă ”un înalt grad de încredere” că noul coronavirus a fost produs într-un laborator din Wuhan, fără a da detalii cu privire la afirmație.  (CNN)

Bonus: Donald Trump a declarat miercuri, într-un interviu cu Reuters în Biroul Oval, că ”China ar face orice pentru ca eu să pierd cursa prezidențială”. Trump crede că Beijing-ul îl sprijină implicit pe Joe Biden pentru a ridica presiunile și restricțiile pe comerț impuse de administrația Trump. (Reuters)

Rusia

3. Prim-ministrul rus Mikhail Mishustin a fost testat pozitiv cu COVID-19, în timp ce numărul cazurilor în Rusia a depășit 100.000. (Euronews)

Orientul Mijlociu

4. Liga Arabă a condamnat acțiunile de anexare a unor teritorii palestiniene în West Bank de către Israel și le-a calificat ca fiind crime de război, o serioasă violare a dreptului internațional. Guvernul de uniune națională a Israelului format de premierul Benjamin Netanyahu în alianță cu liderul opoziției Benny Gantz și-a propus începerea anexării la începutul lunii iulie, dacă obțin acordul Statelor Unite. West Bank împreună cu Ierusalimul de Est sunt teritorii pe care palestinienii le consideră parte ale viitorului stat palestinian independent. Coloniile evreiești din aceste teritorii sunt acuzate ca fiind ilegale de către comunitatea internațională. (Link)

5. Iran a condamnat Germania pentru interzicerea activității Hezbollah pe teritoriul german și listarea organizației ca teroristă în cursul zilei de joi, afirmând că servește intereselor SUA și ale Israelului. Poliția germană a percheziționat mai multe asociații afiliate unor moschei în cursul zilei de joi, despre care existau informații că sunt apropiate Hezbollah. (Reuters)

Asia

6. China a primit o avalanșă de solicitări pentru eliminarea unor datorii pentru țările puternic lovite de criză, în inițiativa sa ”Belt and Road”. Beijing-ul a declarat pentru Financial Times că ia în considerare un număr de răspunsuri, inclusiv suspendarea dobânzilor la plățile pentru împrumuturi, dar a avertizat că nu va anula datorii. ”Înțelegem că o serie de țări doresc renegocierea termenilor acordurilor de împrumut, dar durează să stabilim un nou acord.”, a clarificat un cercetător al băncii chineze de dezvoltare, adăugând că ”împrumuturile BRI nu sunt ajutoare internaționale. Împrumuturile Băncii de Export-Import a Chinei sunt acordate conform principiilor de piață.” (FT)

7. Speculațiile privind soarta liderului nord coreean Kim Jong Un continuă. Coreea de Sud crede că liderul coreean nu a murit, în timp ce majoritatea analiștilor consideră că dacă nu ar mai fi în viață, sora sa Kim Yo Jong va prelua controlul țării. Statele Unite se tem că rezerva nucleară nord-coreeană ar putea fi folosită, furată sau vândută. Alți experți externi prevăd că, în eventualitatea confirmării morții lui Kim Jong Un, există riscul unui haos în Coreea de Nord. (AP)

Africa

8. Noul guvern sudanez a scos în afara legii practica mutilării genitale a femeilor. În Sudan nouă din 10 femei sudaneze au fost supuse acestei practici, conform unei estimări a ONU. Noua lege a introduc o sancțiune de până la trei ani închisoare și amendă pentru oricine încalcă interdicția. (NYTimes)

America Latină

9. Venezuela va plăti Iranului în lingouri de aur din rezerva națională pentru ajutorul iranian în resuscitarea rafinăriilor de petrol venezuelene. Oficiali guvernamentali au scos aproximativ 9 tone de aur, echivalentul a 500 milioane de dolari, în cursul acestei luni pentru a plăti sprijinul iranian în menținerea producției rafinăriilor de petrol din Venezuela. (Bloomberg)

Global

10. Comisia Europeană va propune noi reguli privind drepturile fundamentale obligatorii și reguli obligatorii de due diligence pentru mediu în tot lanțul global de furnizori ai companiilor europene, a confirmat comisarul pentru justiție Didier Reynders miercuri. Noile reglementări vor fi parte ale planului European Grean Deal pentru 2021. DG Justice va iniția o consultare publică privind inițiativa în săptămânile următoare pentru a pregăti propunerile legislative în prima parte a anului 2021. (Euractiv)

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele Donald Trump l-a concediat pe Mark T. Esper, Secretarul Apărării – Cronica Externă
Analiza săptămânala, conflictul dintre Turcia și Rusia în nord vestul Siriei – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău