„Chiar și în cel mai optimist scenariu, populația României va scădea, în anul 2050, la 15 milioane de locuitori” – Cronica serii

1. Chiar și în cel mai optimist scenariu, populația României va scădea, în anul 2050, la 15 milioane de locuitori, dacă trendurile actuale privind evoluțiile demografice nu sunt inversate. În scenariul pesimist, România va avea, la jumătatea acestui secol, doar 13 milioane de locuitori. Declarațiile au fost făcute de profesorul universitar Dumitru Sandu, de la Facultatea de Sociologie, unul dintre cei mai respectați experți din România în acest domeniu, în cadrul dezbaterii „15 milioane de români în 2050. Ce șanse mai are România să evite implozia demografică”. (G4Media)

2. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a înrăutățit estimările privind evoluția economică a României în 2022 și în 2023, după o redresare de 5,9% în 2021, determinată în principal de consumul privat solid, se arată într-un raport publicat marți de instituția financiară internațională. Economia României ar urma să înregistreze un avans de 2,5% anul acesta, comparativ cu o creștere de 2,8% previzionată în martie 2022, și de 3% anul viitor, față de o estimare de 4,1%. (Profit.ro)

3. Numărul deceselor înregistrate în luna martie 2022 a fost de 26.214 (13.804 bărbați și 12.410 femei), cu 3.291 decese (1.799 bărbați și 1.492 femei) mai puține decât în luna februarie 2022, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). 70% din totalul numărului de decese s-a înregistrat la persoanele cu vârstă de peste 70 ani. (News.ro)

4. Banca Națională a României a majorat dobânda cheie cu 0,75 puncte procentuale la 3,75%, cea mai rapidă creștere într-o singură ședință de după februarie 2008. Banca centrală notează deteriorarea așteptărilor privind inflația, pe fondul șocurilor pe partea de ofertă. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Cele mai mari companii de tehnologii din lume au pierdut peste 1000 de miliarde din valoarea pe bursă în ultimele 3 sesiuni de tranzacționare. Scăderea a început miercuri, după ce Fed a anunțat creșterea dobânzii de referință. Apple a pierdut $220 miliarde din valoare, Microsoft aproape $190 miliarde, Amazon are un minus de $173 miliarde, Alphabet/Google $123 miliarde, Nvidia $85 miliarde, iar Meta/Facebook aproximativ $70 miliarde. (CNBC)

5. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat marți că trebuie declanșată o discuție despre reforma Constituției. El a spus că în acest moment există o majoritate de peste 65% în Parlament, dar nu a dat detalii despre modul în care ar trebui modernizată legea fundamentală. (G4Media)

6. Exporturile au crescut cu 24,4% în primele trei luni, la 22,03 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 26,7%, la 29,2 miliarde euro. Deficitul balanţei comerciale în primul trimestru al anului a fost de 7,16 miliarde euro, mai mare cu 1,83 miliarde euro, faţă de perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

7. Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanţei Radu Mazăre, a fost condamnat la trei ani de închisoare în dosarul de corupție legat de construirea campusului de locuinţe sociale „Henri Coandă”. (Hotnews)

8. Serviciile de informații americane cred că războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina va deveni „mai imprevizibil” și că va escalada în lunile următoare, a declarat marți directoarea comunității de informații din SUA, Avril Haines. Ea spune că o victorie a Rusiei în Donbas s-ar putea să nu pună capăt războiului și că Putin ar putea încerca să ajungă în Transnistria. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Clearview AI a fost de acord să nu mai vândă sau să ofere gratuit companiilor private din SUA acces la datele sale de recunoaștere facială. Acordul vine ca urmare a unui proces intentat de American Civil Liberties Union în 2020, în care Clearview AI era acuzată de încălcarea unei legi din Illinois ce prevedea că datele biometrice nu pot fi partajate fără acceptul oamenilor. (Washington Post)

9. Peste opt milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei, potrivit celui mai recent raport al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) a Naţiunilor Unite. (News.ro)

10. Un scandal cu injurii a avut loc, marţi, pe holurile Camerei Deputaţilor, între doi parlamentari de la AUR şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, care s-a lăsat şi cu ameninţarea cu bătaia. Liderul PSD şi preşedintele Camerei, Marcel Ciolacu, a comentat incidentul, afirmând: „Bine măcar că s-au rezumat la un conflict verbal”. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Avocatul Poporului: Salariul de bază minim brut pe ţară este insuficient pentru acoperirea nevoilor traiului zilnic al unei familii – Cronica serii
Cronica serii – A fost depusa o prima candidatura pentru postul de procuror-sef DNA

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău