China devine din ce în ce mai importantă pentru Germania, comerțul între cele două țări atingând un nivel record – Cronica de Business

1. Guvernatorii băncilor centrale ai celor mai mari economii din UE, Germania și Franța, au anunțat, într-un interviu comun că vor readuce inflația la nivelul de 2% cel mai devreme la finalul anului 2024. „Aceasta nu este doar o prognoză sau o proiecție. Este un angajament”, a declarat guvernatorul băncii centrale franceze. (Bloomberg)

2. China devine din ce în ce mai importantă pentru Germania. Comerțul (exporturi + importuri) între cele două țări a atins un alt record, iar volumul comerțului germano-chinez se îndreaptă spre 300 de miliarde de euro pentru acest an. (Link)

3. OPEC+ a anunțat că va bloca producția de petrol la nivelurile actuale, o decizie care sugerează că principalii producători de petrol din lume nu sunt siguri cu privire la direcția prețurilor la țîței. Decizia de duminică permite Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și unui grup de producători condus de Rusia – cunoscut în mod colectiv sub numele de OPEC+ – să-și ia mai mult timp pentru a evalua impactul plafonarii prețului pentru petrolul rusesc pe care UE a anunțat-o. (WSJ)

4. Directorul general al Vodafone, Nick Read, a anunțat că va demisiona la finalul lunii dar va rămâne consilier al boardului până la 31 martie. Directorul financiar al operatorului de telefonie mobilă, Margherită Della Valle, va fi noul director interimar. (FT)

5. Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, ar putea investi jumătate de miliard de dolari în noua bancă de investiții a Credit Suisse. Salman și o firmă de capital privat din SUA, condusă de fostul director executiv al Barclays, vor să investească $1+ miliard în noua structură. (WSJ)

6. În ciuda pieței de tip bear din acest an, Bank of America subliniază că investitorii au cumpărat ETF-uri în valoare de $800 de miliarde. ETF-urile de acțiuni au adăugat $7 miliarde în active din 2000, deoarece costurile tranzacțiilor au scăzut cu 60%. ETF-urile sau „fondurile tranzacționate la bursă” sunt exact așa cum sugerează și numele: fonduri care tranzacționează pe burse, urmărind în general un anumit indice. (Link)

7. Apple a accelerat strategia de relocare a unei părți a producției de iPhone în afara Chinei. Din cauza evenimentelor care au afectat recent producția fabricii din Zhengzhou, compania americană le-a cerut partenerilor săi să grăbească planurile pentru liniile de asamblat din India și Vietnam. (WSJ)

8. Procesul celor trei foști directori Wirecard a început. Cei trei manageri ai companiei germane de plăți, inclusiv directorul executiv Markus Braun, sunt acuzați de fraudă, delapidare și manipulare financiară. Wirecard, a cărei evaluare maximă a fost de 24 de miliarde de euro, a fost considerat unul dintre cele mai de succes start-up-uri tehnologice din Europa. Compania s-a prăbușit în iunie 2020, după ce a anunțat că jumătate din veniturile sale anuale de 2 miliarde de euro erau false. (FT)

9. Spitalul de oncologie Monza, parte a grupului italian Policlinico di Monza, a fost vândut grupului turc Memorial Hospitals, informațiile anunțate anterior de Profit.ro fiind confirmate acum oficial. Anul trecut, spitalul de oncologie a avut afaceri de 46,5 milioane lei și o pierdere de 13,6 milioane lei, cu 158 de angajați. Grupul turc, lansat în anul 2000, deservește pacienți din 167 de țări și deține în portofoliu 11 spitale, 2 centre medicale și 1 centru de wellness în Istanbul, Ankara, Kayseri, Antalya și Diyarbakir. (Profit.ro)

10. Intel le-a făcut o ofertă de trei luni de concediu fără plată, pentru anul viitor, celor câteva mii de angajați din Irlanda. Producătorul american de procesoare încearcă să reducă costurile cu $3 miliarde, pentru 2023, pentru a contracara o scădere dramatică a industriei globale. Compania, care la începutul acestui an a anunțat că va spori investițiile într-o nouă unitate din Irlanda, a declarat că angajații de la fabrica sa din Leixlip au fost rugați, fără să obligați, să ia în considerare ofertă de concediu. (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
easyJet, prima pierdere anuală din istorie – Cronica de Business
Mackenzie Bezos a vândut acțiuni Amazon de $400 milioane – Cronica de Business

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău