Peste 600 de localităţi din ţară sunt afectate în ceea ce priveşte alimentarea cu apă, din cauza secetei – Cronica dimineții

1. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că peste 600 de localităţi din ţară sunt afectate în ceea ce priveşte alimentarea cu apă, din cauza secetei. Dintre acestea, aproximativ 400 sunt fără sisteme complete de alimentare cu apă, iar în celelalte, care au astfel de sisteme, furnizarea apei se face în baza unui program. (Hotnews)

2. Guvernul ia în calcul introducerea de la 1 septembrie a supraimpozitării atât pentru traderii de energie electrică, cât și pentru furnizori, dar și ca actualele prețuri plafonate la energie și gaze pentru clienții finali noncasnici să fie păstrate integral doar pentru anumiți consumatori. (Profit.ro)

3. Profesorii care se vor titulariza în mediul rural ar putea primi o primă de instalare în valoare de 3 salarii medii brute pe economie, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. (G4Media)

4. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că impactul bugetar al majorării salariilor bugetarilor care va fi reglementată vineri este de două miliarde de lei până la finalul acestui an. El susţine însă că nu va fi nevoie de rectificare bugetară pentru asigurarea acestei sume, întrucât legea prevede că majorarea se face „cu încadrarea în cheltuielile deja aprobate”. (News.ro)

Din Cronica de Turism: Lufthansa a anulat 67 dintre cele 412 zboruri planificate în luna septembrie pe cele 7 rute pe care le operează spre și dinspre aeroporturi din România. Cele mai multe zboruri au fost anulate pe rutele Frankfurt – București (22) și Munchen – București (10), însă sunt afectate și zborurile de la Frankfurt spre Cluj-Napoca și Timișoara sau cele de la Munchen spre Cluj-Napoca, Timișoara și Sibiu. (Boarding Pass)

5. Linia de înaltă tensiune care alimenta cu energie electrică centrala nucleară de la Zaporojie a fost repusă în funcțiune, specialiștii reușind să rezolve problemele tehnice ce au determinat, joi, deconectarea ultimelor reactoare funcționale ale celei mai mari centrale atomice din Europa. (Digi24)

6. Primul automobil electric al mărcii Dacia, Spring, a obținut un rezultat remarcabil la testele GreenNCAP, teste de consum și economie de energie, derulate de cei care fac și testele de impact EuroNCAP, cu cel mai mare scor al eficienței energetice. Rezultatul balansează scorul slab obținut la testele de impact de Spring. (Profit.ro)

7. Telescopul spațial James Webb a detectat dioxid de carbon în atmosfera unei planete din afara Sistemului Solar, o descoperire despre care cercetătorii speră deja să revoluționeze studierea exoplanetelor, a anunțat NASA. (Hotnews)

8. Un studiu asupra efectelor terapeutice ale folosirii psihedelicelor pentru a trata tulburările legate de consumul de alcool a constatat că doar două doze de ciuperci halucinogene ce conțin psilocibină asociate cu psihoterapie au dus la o scădere cu 83% a consumului excesiv de alcool în rândul participanților. La finalul studiului de opt luni, aproape jumătate dintre cei care au primit psilocibină au încetat complet să bea, comparativ cu aproximativ un sfert dintre cei care au primit placebo, potrivit cercetătorilor. (NYTimes)

Din Cronica Sportivă: Joi s-a tras la sorţi tabloul principal al turneului feminin de la US Open. România are cinci jucătoare calificate şi alte trei în turul al doilea preliminar. În primul tur de pe tablou, Simona Halep va înfrunta o jucătoare venită din calificări, iar Jaqueline Cristian va juca împotriva favoritei nr. 2, estoniana Anett Kontaveit.

9. Unele grădinițe din Anglia și-au anunțat copiii și angajații că vor trebui să se îmbrace mai gros la iarnă pentru că nu vor putea păstra temperatura ridicată toată ziua din cauza costurilor mari. (BBC)

10. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că i-a cerut unui oficial al Comisiei Europene să îşi ia familia şi să trăiască în România, timp de o lună, cu 200 de euro, cât e pensia minimă, sau cu 300 de euro, cât reprezintă salariul minim în România. Budăi subliniază că nu renunţă la ideea sa privind „modificarea” Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în ceea ce priveşte nivelul bugetului de pensii. (News.ro)

Fotografia dimineții – Gunoiul se adună în centrul orașului Edinburgh, din Scoția, pe măsură ce greva angajaților din salubritate continuă. Anadolu/Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
USR şi PLUS au votat fuziunea, în cadrul unui congres comun – Cronica dimineții
România anunță primele măsuri pentru stoparea tăierilor ilegale de arbori – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău