Ciolacu consideră că s-au îndeplinit toate cerinţele iniţiale ale liderilor de sindicat din educaţie – Cronica serii

1. Guvernul anunţă că va adopta joi un Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie, prin noua Lege a salarizării. Decizia a fost luată în urma discuţiei telefonice purtate de premierul Ciucă cu sindicatele din învăţământ. (News.ro)

2. Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri că în acest moment consideră că s-au îndeplinit toate cerinţele iniţiale ale liderilor de sindicat din educaţie. Avem un memorandum, avem şi o ordonanţă, astfel că trebuie să ne gândim la copii şi să închidem anul şcolar, a spus preşedintele PSD. (News.ro)

3. Veniturile totale medii lunare au fost, în 2022, în termeni nominali, de 6.464 lei pe o gospodărie și de 2.575 lei pe persoană, în creștere cu 13,8%, respectiv, cu 14,8% față de anul 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Cheltuielile totale medii lunare ale populației au fost anul trecut de 5.611 lei pe o gospodărie (2.235 lei pe o persoană) și au reprezentat 86,8% din veniturile totale, în creștere cu un punct procentual față de anul 2021. (Profit.ro)

4. Peste 120.000 de copii au fost uciși sau mutilați (în medie de 20 pe zi) în zonele de conflict din lume, între 2005 și 2022, conform datelor UNICEF. De asemenea, cel puțin 105.000 de copii au fost recrutați sau folosiți de către forțe armate sau grupuri armate, peste 32.500 de copii au fost răpiți, iar peste 16.000 de copii au devenit victime ale violenței sexuale, mai arată datele Fondului Națiunilor Unite pentru Copii. (Cursdeguvernare)

5. Primarul Capitalei Nicuşor Dan a explicat că are o susţinere mai mare din partea bucureştenilor, în momentul de faţă, decât avea în anul 2020 şi că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat, cu susţinerea partidelor de dreapta. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Primele impresii făcute de casca Apple Vision Pro sunt pozitive. Cei care le-au folosit spun că este evident un progres față de produsele care există acum pe piață și că modul de utilizare cu hand tracking și eye tracking este aproape perfect. Părerile au fost formate după un demo de 30 de minute oferit de Apple la WWDC. (TechCrunch)

6. Liderii USR și PMP, Cătălin Drulă și Eugen Tomac, au negociat miercuri construirea unei alternative de dreapta la coaliția PSD-PNL în contextul anului electoral 2024, potrivit unui comunicat USR. De la discuții a lipsit Forța Dreptei, partidul fondat de Ludovic Orban. (G4Media)

7. Bloomberg arată, într-o analiză ca Germania, cea mai mare economie din Europa, a intrat într-o criză în ceea ce privește forța de muncă. Doar pentru a rămâne la nivelul economic de azi, fără creștere, piața muncii din Germania are nevoie de 400.000 noi angajați în fiecare an. (Bloomberg)

8. Comerțul total al Chinei cu Rusia a atins în luna mai cel mai ridicat nivel într-o singură lună de la invazia Moscovei în Ucraina, au arătat miercuri datele vamale oficiale publicate de Beijing. Comerțul dintre cele două țări a fost în valoare de $20,5 miliarde luna trecută. Importurile chineze din Rusia s-au ridicat la $11,3 miliarde. (G4Media)

9. Exporturile chineze au scăzut peste așteptări, luna trecută. Exporturile s-au contractat cu 7,5% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, a declarat Administrația Generală a Vămilor din China, cu mult sub previziunile analiștilor care vedeau un minus de 0,4%. (FT)

10. Alternativa pentru Germania (AfD), partid de extremă dreaptă din Germania, se află pe un loc fruntaş în sondaje şi este pe cale să câştige scrutinele în trei landuri din estul ţării, cu apeluri de a opri migraţia şi de a reduce ceea ce consideră a fi o agendă ecologică costisitoare. AfD este cotat cu 17-19% din voturi la nivel naţional, un nivel record. Partidul este cotat la același nivel cu social-democraţii cancelarului Olaf Scholz pentru locul al doilea în unele sondaje, în creştere de pe locul cinci la alegerile din 2021, când a obţinut doar 10,3% din voturi. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Situația de la Sectorul 1 rămâne neclară, BEC amânând pentru mâine decizia – Cronica serii
Şeful diplomaţiei europene: „Reduceți căldura în locuinţe” – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău