Ciolacu: România va avea „cea mai mare” creştere economică din Europa anul acesta – Cronica serii

1. România continuă să se apropie de media UE la capitolul consum. După ce în 2022 și în 2021 nivelul PIB-ului per capița exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard era cu 24% și, respectiv, 27% sub media UE, anul trecut procentul a scăzut la 22%. (Profit.ro)

2. România va avea „cea mai mare” creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. (Economica)

3. Guvernul a înregistrat în primele două luni un deficit bugetar de 28,99 miliarde lei, respectiv 1,67% din PIB, față de deficitul de 17,04 miliarde lei, respectiv 1,07% din PIB aferent celor două luni ale anului 2023, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. (Profit.ro)

4. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că măsurile luate de Guvern permit, în prezent, angajarea de personal medical în spitale fără să existe obligativitatea unui memorandum şi a subliniat că, în continuare, se are în vedere găsirea unei soluţii pentru a impulsiona angajările în unităţile spitaliceşti mari. (G4Media)

5. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în ianuarie 2024, faţă de decembrie 2023, atât ca serie brută cu 20%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,3%, arată datele publicate de INS. Faţă de lună ianuarie 2023, cifra de afaceri din comerţul cu ridicată a crescut, atât ca serie brută, cu 1,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,1%. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Meta face eforturi neconvenționale pentru atragerea specialiștilor în inteligență artificială. Printre altele, Mark Zuckerberg însuși le scrie pe e-mail cercetătorilor altor companii, precum DeepMind, pentru a încerca să-i recruteze. (The Information)

6. Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în februarie 2024 cu 1,4% față de luna anterioară, depășind nivelul de 582,655 miliarde lei. Raportat la aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 11,6% (4,1%), informează BNR. (Profit.ro)

7. Încrederea consumatorilor din SUA a scăzut la un nou minim în martie, americanii devenind mai pesimiști cu privire la condițiile economice viitoare. Indicele de încredere al consumatorilor realizat de Conference Board a scăzut la o valoare de 104,7 luna aceasta, sub nivelul de 104,8 revizuit în scădere în februarie. Este cel mai scăzut nivel din noiembrie și a sub așteptările analiștilor de 107. (FT)

8. O instanță britanică a decis marți că Julian Assange ar trebui să aibă dreptul de a face apel împotriva extrădării în SUA, dar numai dacă Washingtonul nu reușește să ofere „asigurări satisfăcătoare” cum că fondatorului WikiLeaks îi vor fi respectate drepturile în timpul unui proces american. (Hotnews)

9. NATO investește 1 miliard de euro, prin intermediul unui fond pentru startup-uri, în 13 companii care lucrează la tehnologie pentru rețelele energetice. (Bloomberg)

10. Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, a răbufnit în timpul unui interviu pentru publicația Politico și a cerut sisteme de apărare antiaeriană lăsând orice limbaj diplomatic la o parte. „Dați-ne naibii (rachete) Patriot!”. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Alegerile prezidențiale din SUA depind de rezultatele din şapte state – Cronica serii
Peste 4 milioane de copii până în 18 ani aveau domiciliul în România la începutul anului – Cronica serii
Un comentariu
  • LevSt.
    mart. 27,2024 la 2024-03-27T15:56:32+02:000000003231202403

    „…in primele 2 luni un deficit bugetar de…”__–__ care provine din discrepantele uriase dintre salariile/pensiile populatiei generale (subzistenta) si cele (colosale) ale bugetarilor, in special cei de la varf: Și al doilea judecător care a despăgubit-o pe șefa instanței supreme a promovat la Înalta Curte
    (Virgil Burlă) „In Romania iohanista, justitia( asa zisa!), politicul, serviciile, armata, etc., nu mai reprezinta conceptul de institutii profesionale, ci -cum am mai zis- doar vointa anumitor indivizi, care evident( chiar daca nu si declamativ), vor sa spuna societatii ca” facem ce vrem noi, ne kkm pe voi oricand si din orice pozitie”…Trivial, dar acesta este sensul actiunilor lor, mai ales ale justitiei( asa zisa), procese de peste 30 ani, „condamnari” cu suspendare, in cazuri de mare coruptie, insa doar pentru vip-uri, altfel alde gheorghe amarasteanu’, infunda la modul cel mai fizic puscariile si doar pentru ca au deschis gura impotriva a cine stie ce militian…

    -II-
    „… adica 25.000 lei/luna…”__–__ADICA de aprox. 8 ori mai mult decat salariul minim BRUT al populatiei generale, insa -in realitate- de cel putin 12-13 ori mai mare, stiind ca mai toate categoriile de bugetari ( de varf sau purtatori de arma) primesc diverse indemnizatii, de chirie, hrana, etc., practic Romania este un real stat SCLAVAGIST, in care o mana de „oameni’ doar fura (legalizat) munca a milioane, care -pe deasupre- sunt special tinuti in saracie si ignoranta, tocmai pentru a fi usor exploatati si manipulati…La zi (chiar daca cronicizat) , solutia este ori organizarea serioasa si o adevarata revolutie, care sa fie cu adevarat castigatoare, roi plecatul in bejanie, oriunde in lume, mai ales ca este destul de probabil ca Romania va fi impinsa in razboiul actual, si tot acarii Paun vor fi inrolati(CU ARCANUL) in armata, desi armata romana numara (activ si rezerva) peste 2 sute de mii cadre militare* sub 60 de ani, care singuri, fara soldati in termen, ar constitui un real corp de lupta, insa TOCMAI ACESTIA, care deja au consumat cel putin 1/2 milioane lei/persoana, in prea multii ani doar de pensie, intre timp s-au imbolnavit(!), cu precadere in ultimii 2 ani, cu siguranta ca 90% dintre acestia au cotizat (pe la diversi medici, ei insasi corupti si sabotori ai interesului national) lunar si sunt in evidente cu boli care nu-i mai fac apti, pentru serviciul militar…(*lasam la o parte trupa , inclusiv rezervistii care sunt platiti pentru subzistenta, aici includem doar asa-zisii ofiteri si subofiteri, maistri militari, etc.), care au (si au avut) salarii, solde , etc., mult mai mari decat orice alta clasa sociala, iar unii dintre ei nici macar nu mai rezida in Romania, consuma valuta tarii, oriunde in lume, fara nerusinare, orice ofiter -in rezerva- din reale tari democratice, STA in tara sa, tocmai pentru ca are simtul datoriei si se simte obligat (prin tot ce a primit in ani) sa fie prezent la datorie, ORICAND…In Romania , dimpotriva mandria este sa consumi de import, sa ai masina scumpa , tot de import, si sa cheltuiesti banii nemunciti, in strainatate…)

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău