Lovitura de stat eșuată în Armenia – Cronica Externă

Europa

1. Premierul Armeniei Nikol Pashinyan a declarat că armata a încercat să însceneze o lovitură de stat și i-a demis cei mai înalți ofițeri ai forțelor armate, după ce un grup de ofițeri militari au cerut ca Pashinyan și guvernul său să demisioneze (BBC). Rusia a cerut calm, iar Pashinyan și sute de suporteri ai săi s-au adunat în capitala Armeniei, Yerevan. (Link)

SUA

2. Statele Unite au derulat mai multe atacuri aeriene în Siria asupra unor unităţi din apropierea graniţei cu Irakul folosite de grupări susţinute de Iran. Pentagonul a transmis că atacurile au fost un răspuns la un atac cu rachetă în Irak de luna aceasta în care a fost ucis un civil şi rănit un membru al armatei SUA şi alţi militari din coaliţie. (News.ro)

Bonus: Președintele Joe Biden a revocat un decret emis de fostul președinte Donald J. Trump care bloca mulți imigranți să vină în SUA cu green card-uri. Trump a pretins că măsura va proteja locurile de muncă americane în timpul pandemiei, dar Biden a spus că a afectat interesele SUA. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

3. Un studiu efectuat pe un grup de peste un million de oameni în Israel a descoperit că vaccinul COVID-19 făcut de Pfizer și BioNTech este eficient 94% în prevenirea simptomelor la oamenii cu vârsta de peste 17 ani, la o săptămână după ce pacienții primesc a doua doză. (WSJ)

4. Coordonatorul ONU pentru ajutoare umanitare, Mark Lowcock, a avertizat că războiul din Yemen va provoca foamete pe scară largă, dacă Națiunile Unite nu pot strange $3.85 miliarde necesare pentru activitățile umanitare din acest an. El a cerut țărilor din Golful Persic să ajute la strângerea acestor fonduri. (Link)

Asia

5. Facebook a interzis armatei Myanmar să folosească platformele companiei, după ce serviciile armatei au preluat puterea (NYTimes). Între timp, suporterii juntei militare au atacat protestatarii pro-democrație în orașul Yangon. (Link)

6. Într-o declarație comună, India și Pakistan au anunțat că vor adera strict la încetarea focului cu privire la conflictul graniței commune din regiunea Kashmir. Deși încetarea conflictului a debutat în 2003, fiecare parte o acuză frecvent pe cealaltă de violarea acordului. (Link)

Africa

7. Președintele Nigeriei Muhammadu Buhari a dat undă verde repatrierii refugiaților nigerieni care trăiesc în Camerun, Chad și Niger, conform comisiei nigeriene a refugiaților. Guvernul construiește complexe de locuințe echipate cu facilități educaționale, locuri de muncă pentru oamenii dislocați. (Link)

8. Guvernul Republicii Central Africane a anunțat că armata sa a preluat orașul vestic Bossangoa, cu ajutorul trupelor ruse și rwandeze. Comunitatea era una dintre cele capturate de rebelii loiali fostului președinte Francois Bozize, după ce acestuia i-a fost interzisă participarea la alegerile prezidențiale din decembrie. (Link)

America Latină

9. Guvernul președintelui Venezuelei Nicolas Maduro a ordonat ambasadoarei UE Isabel Brilhante Pedrosa în Venezuela să părăsească țara în șaptezeci și două de ore, ca reacție la recentele sancțiuni ale UE împotriva unor oficiali venezueleni. De asemenea a protestat formal împotriva sancțiunilor față de diplomații din Franța, Germania, Olanda și Spania, a anunțat ministrul de externe venezuelean Jorge Arreaza. (Link)

Global

10. Parlamentul australian a votat legea ce va forța companiile de tehnologie să plătească site-urile de știri pentru conținutul pe care companiile tehnologice îl prezintă în fluxul de știri și în rezultatele de căutare. Facebook s-a opus puternic legii și a interzis utilizatorilor din Australia să distribuie știri pe platforma social media, blocand conținutul companiilor media australiene global, săptămâna trecută. Luni, Facebook și-a revizuit decizia, în schimbul unor amendamente la lege (CNBC), insa a anuntat ieri că ar putea bloca știri în Australia, în viitor (Link). Legea are implicații mari pentru companiile tehnologice americane. Alte țări, inclusiv Canada, ar putea urma exemplul Australiei curând (CNN). Între timp, Marea Britanie plănuiește o investigație antitrust cu privire la practicile Facebook, iar lideri ai Facebook, Twitter și compania-mamă a Google, Alphabet, se vor confrunta cu reprezentanții Congresului american să discute rolul companiilor lor în dezinformare. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Prima vizită de nivel înalt a unui oficial american în Taiwan din 1979 – Cronica Externă
Sondaj: 6 republicani din 10 cred că alegerile prezidențiale din noiembrie „i-au fost furate” lui Trump din cauza fraudelor electorale – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău