Romgaz va depune o ofertă pentru preluarea participației deținută de ExxonMobil in Marea Neagră – Cronica de Business

1. Romgaz va depune o ofertă pentru preluarea participației de 50% deținută de ExxonMobil pentru concesionarea exploatărilor de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Rezervele totale ale zăcământului sunt estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, de 4-8 ori mai mult decât producția anuală de gaze naturale a României. (CursdeGuvernare)

2. Grupul italian de modă Stefanel va închide toate cele 10 magazine din România, care aveau în total circa 50 de angajați. Stefanel a fost primul retailer străin venit în România, în 1991, iar în 2019 a înregistrat în țara noastră o cifră de afaceri de 24 de milioane de lei și o pierdere de 11 milioane de lei. (Profit)

3. Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, a înregistrat în 2020 un profit net de 1.48 miliarde de lei, în scădere cu 20% comparativ cu 2019. Banca are active de 107 miliarde de lei (+17.2%) și credite acordate în valoare de 42.17 miliarde de lei, în timp ce clienții au depozite în valoare totală de aproape 91 de miliarde de lei. Rata expunerilor creditelor neperformante era de 3.46% la finalul anului trecut. (BVB)

4. NASDAQ, bursa americană dedicată companiilor de tehnologie, a scăzut joi cu 3.52% și a înregistrat astfel cea mai slabă evoluție zilnică din ultimele 4 luni. Cauza este reprezentată de creșterea dobânzilor la 1.6% pe an pentru obligațiunile emise de Statele Unite pe 10 ani, cel mai mare nivel din ultimul an. Investitorii au decis astfel să vândă acțiuni ale unor companii de tehnologie considerate supraevaluate pentru un câștig sigur din obligațiuni, mai ales în contextul temerilor cu privire la creșterea inflației. Indicele S&P a scăzut cu 2.43%, iar indicele Dow Jones Industrial Average a coborât cu 1.76%, la o zi după nivelul istoric înregistrat miercuri. (Investing)

5. Serviciul chinez de ride-hailing Didi intenționează să pătrundă în Europa în prima jumătate a anului, pentru început pe piețe precum Marea Britanie, Franța și Germania, potrivit unor informații neoficiale. De asemenea, compania ar putea oferi servicii de curierat și de livrare de mâncare. Didi vrea să se extindă în Europa în perspectiva unei listări la bursă. (Profit)

6. Platforma de home-sharing Airbnb a raportat venituri de $859 de milioane pentru ultimele trei luni ale anului trecut, în scădere cu 22% comparativ cu perioada similară din 2019. În aceeași perioadă, pierderile au fost de $3.9 miliarde. Pe bursă, compania are o capitalizare de circa $108 miliarde. (Wall Street Journal)

7. Producătorul de calculatoare HP a raportat un profit net de $1.1 miliarde în ultimul trimestru, în creștere puternică de la profitul de 700 de milioane de dolari raportat în perioada similară a anului trecut. De asemenea, veniturile au crescut de la $14.6 la $15.6 miliarde. Rezultatele au la bază cererea mare de produse electronice pe fondul accentuării muncii de acasă în contextul pandemiei de coronavirus. (MarketWatch)

8. Serviciul american de livrare de mâncare DoorDash a raportat vânzări de $970 de milioane în ultimele trei luni ale anului trecut, pe baza a 273 de milioane de comenzi plasate de clienți, însă a înregistrat o pierdere de $312 de milioane. În plus, compania a avertizat că rezultatele financiare vor fi influențate negativ de deciziile legale cu privire la limitarea comisioanelor percepute restaurantelor în New York și Seattle, în contextul în care comisionul obișnuit este de circa 30% din valoarea comenzii. Acțiunile au scăzut cu 11% în urma anunțului. (Bloomberg)

9. Compania de servicii software în cloud Salesforce anticipează că va raporta un profit de $3.39 – $3.41 pe acțiune pentru anul 2020, sub așteptările analiștilor de $3.49 pe acțiune. În plus, investitorii consideră că achiziționarea platformei Slack pentru aproape $28 de miliarde este prea scumpă și anticipează o concurență mai puternică din partea Microsoft. Acțiunile au scăzut cu 3.9%. (Reuters)

10. Furnizorul de servicii de curățenie, întreținere și securitate a clădirilor Utilitech Services a lansat o emisiune de obligațiuni în valoare de 4.9 milioane de lei pe Bursa de Valori București. Obligațiunile au o dobândă de 8.5% pe an și vor ajunge la maturitate în martie 2023. (BVB)

Ți-ar mai putea plăcea
Dacia, scădere de 38% pe piața franceză – Cronica de Business
Cronica de business: Tesla vrea să împrumute până la $2.3 miliarde
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău