Cîțu și Orban se contrazic pe teme gratuității, „într-un viitor oarecare”, a vaccinului împotriva Covid-19 – Cronica serii

1. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că românii ar putea plăti pentru vaccinarea împotriva COVID-19 „într-un viitor oarecare”, menţionând că se va putea ajunge în situaţia vaccinului antigripal, când sunt imunizate gratuit doar grupele de risc (News.ro). Premierul Florin Cîțu a reacționat imediat la afirmațiile liderului PNL, Ludovic Orban, contrazicându-și șeful de partid și spunând că vaccinul anti-Covid rămâne gratuit, iar Guvernul nu are în vedere să schimbe această situație. (Profit.ro)

2. Consiliul Național al Elevilor a realizat un sondaj în rândul elevilor cu vârstele 12-19 ani, iar din cei 2.459 care încă nu au fost vaccinați anti-Covid-19, mai puțin de 40% spun că ar dori să se vaccineze, 28% nu sunt deciși, iar 33% nu vor. Unul dintre factorii descurajatori în privinţa vaccinării este acela al efectelor adverse, întrucât 67,1% dintre elevii chestionaţi sunt îngrijoraţi de vaccinul antiCOVID-19, în timp ce doar 32,9% dintre aceştia nu au vreo îngrijorare în acest sens. (Hotnews)

3. China a negat vehement, prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, materialul din WSJ care susținea că trei cercetători ai laboratorului din Wuhan au fost internați cu simptome specifice Covid-19 în noiembrie 2019. (TheGuardian)

4. Rata șomajului s-a menținut la nivelul de 1,21% în Capitală, în luna aprilie 2021, potrivit datelor Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM). Au fost înregistrați 14.891 șomeri, din care 8.061 femei. (Profit.ro)

5. Peste 90% din autovehiculele verificate în trafic în Bucureşti, la sfârşitul săptămânii, de reprezentanţii Registrului Auto Român aveau deficienţe majore, unele fiind periculoase. De asemenea, aproape 60% dintre acestea aveau neconformităţi în ceea ce priveşte poluarea. (News.ro)

Din Sinteza săptămânii: “Ne dezvoltăm, dar mai lent, că nu dau turcii”. Anul trecut, un sfert din casele noi ridicate la țară erau fără canalizare, granița dintre România și Bulgaria la Vama Veche e un gard improvizat din bețe și o pancartă, iar un director RAR pe zona Moldovei ar fi luat mită pentru a interveni în sprijinul unei rețele de inspectori care atestau în mod nereal efectuarea ITP-ului mașinilor, fără ca acestea să fie efectiv prezente.

6. Rezervele de vaccinuri anti-Covid-19 încep să depășească cererea în estul UE, arată agenția Bloomberg într-o analiză. Unele părți ale regiunii s-au izbit de zid în fazele relativ timpurii ale campaniei lor, din cauza temerilor legate de efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca, a neîncrederii împământenite în stat, a știrilor false și a lipsei de educație în privința beneficiilor vaccinării și riscurilor asociate virusului. România reprezintă un foarte bun exemplu. În timp ce numai o cincime din cei 19 milioane de locuitori ai ei au primit până acum măcar o doză, listele de așteptare au dispărut și centrele de vaccinare fără programare le sunt deschise tuturor. Sâmbătă, unii miniștri s-au prezentat personal la centre de vaccinare pentru a-i ademeni pe cei mai puțin entuziasmați. (Bloomberg)

7. Cel puţin 115.000 de profesionişti din domeniul sănătăţii au murit din cauza Covid-19, a anunţat luni directorul general al Oranizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus. El a denunţat faptul că 75% dintre toate vaccinurile anticovid au fost administrate în doar zece ţări. (News.ro)

8. Asociaţia română a organizatorilor de concerte şi evenimente culturale (AROC) a transmis, luni, că manifestările care au avut loc în acest weekend, mai precis pelerinajul de la Șumuleu Ciuc și primele meciuri din acest an cu spectatori, reprezintă „o lecție dură despre ce înseamnă dublul standard” și cum este aplicat acesta de către autorități în România și solicită să poată organiza concerte și evenimente culturale. (G4Media)

9. Cererile de sejururi pe litoralul românesc au crescut în ultimele două săptămâni cu peste 50% față de aceeași perioadă din 2019. Respectivul an este considerat cel mai bun an din istoria turismului autohton. (Profit.ro)

10. Fondatorul companiei chineze Huawei Technologies și-a provocat managementul firmei să aibă ambiția de a conduce lumea prin software-ul dezvoltat. Huawei încearcă o transformare, dintr-o companie care produce hardware, într-o structură care dezvoltă software, pentru a putea evita sancțiunile impuse de SUA. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Angela Merkel și-a anunțat retragerea din politică în 2021
Guvernul va discuta extinderea până la 30 iunie a termenului limită pentru depunerea Declarației Unice – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău