Ciucă: O reducere mai mare a prețurilor la energie nu este posibilă în acest moment – Cronica dimineții

1. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că s-a discutat în cadrul PNL despre neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei, însă o discuție finală pe această temă va avea loc în coaliția de guvernare. Tot în coaliția de guvernare se va discuta, potrivit premierului, și despre majorarea pensiilor mici și mijlocii. (Profit.ro)

2. Românii nu trebuie să plătească facturi duble la electricitate și gaze, pentru că prețurile acestora sunt stabilite prin OUG, spune premierul Nicolae Ciucă. El adaugă că o reducere mai mare a prețurilor la energie nu este posibilă în acest moment. (Digi24)

3. Dobânda la depozitele noi în lei a crescut la 5,54% în iunie, cu circa un punct procentual peste nivelul din mai, și a ajuns la cel mai ridicat nivel de după februarie 2012. Creditele s-au scumpit în iunie pe toate tipurile, cele mai mari creșteri fiind în cazul împrumuturilor de consum și a celor destinate companiilor. (Profit.ro)

4. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, în contextul în care prima navă încărcată cu cereale din Ucraina a ajuns în strâmtoarea Bosfor, prin coridorul special agreat în Marea Neagră, că este nevoie de continuitate şi regularitate în aceste exporturi. „Fiecare hrivna câştigată de muncitorii noştri din agricultură şi toate legăturile internaţionale refăcute ale Ucrainei vor contribui la întărirea statului nostru”. (News.ro)

5. Nancy Pelosi a avut în această dimineață un discurs în parlamentul din Taiwan în care a menționat susținerea Congresului american pentru această țară. Doamna Pelosi s-a întâlnit apoi cu președintele Tsai, întâlnirea la care presa nu a avut acces. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: În play-off-un UEFA Conference League , confruntările în care pot fi implicate echipele din România sunt următoarele:

  • NK Maribor (Slovenia)/HJK Helsinki (Finlanda) – Şahtior Soligorsk (Belarus)/CFR Cluj (România)

  • FC Zoria Luhansk (Ucrainaa)/Universitatea Craiova (România) – FC Lugano (Elveţiaa)/Hapoel Beer-Sheva FC (Israel)

  • APOEL FC (Cipru)/FC Kyzylzhar Petropavlovsk (Kazahstan) – Sepsi Sfântu Gheorghe (România)/Djurgårdens (Suedia)

  • FC DAC 1904 Dunajská Streda (Slovacia)/FCSB (România) – Viking FK (Norvegia)/Sligo Rovers FC (Irlanda)

6. China a anunțat exerciții militare de amploare în apropierea Taiwanului, ca răspuns la vizita doamnei Pelosi în această țară. Exercițiile, care vor dura patru zile, între 4 și 7 august, vor avea loc în șase zone distincte, foarte aproape sau chiar în apele teritoriale ale Taiwanului. (Bloomberg)

7. În Germania, prețul pentru un MWh a ajuns la peste 400 de EURO. Acest preț este de 10 ori mai mare decât media de 41 EURO înregistrată în perioada 2010-2020. (Link)

8. Administrația Biden a dat în judecată statul Idaho pentru a bloca o lege strictă a avortului, care va intra în vigoare luna aceasta. Departamentul de Justiție a motivat acțiunea prin faptul că legea va împiedica medicii de la camera de urgență să efectueze avorturi care sunt necesare pentru a stabiliza sănătatea femeilor în cazul unor urgențe medicale. Este prima acțiune în justiție inițiată de guvernul american după anularea de către Curtea Supremă a protecției avortului la nivel federal. (NYTimes)

9. Virgin Australia și KLM sunt companiile aeriene care au avut cele mai multe anulări de zboruri în ultima perioadă, conform unei analize. 19 companii aeriene au fost analizate, iar cele două sunt singurele care au înregistrat un procent de anulări mai mare de 5% din total. (Bloomberg)

10. Decizia guvernului canadian din august 2021 de a interzice accesul persoanelor nevaccinate în trenuri și avioane a fost una politică, fără bază științifică, relevă mai multe documente care au fost desecretizate. Doi antreprenori de origine britanică au dat în judecată guvernul canadian pentru această decizie, obținând în instanța acces la documente. Nici una din cele 20 de persoane care au luat decizia, în cadrul comisiei COVID Recovery, nu avea background epidemiologic sau experiență în medicina/sănătate publică. (Link)

Un preot efectuează un ritual, în Bagalore, India, pe o mașină nou cumpărată pentru a fi binecuvântată de zeități cu siguranță în afara templului. Sebastien Berger/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Oamenii de știință au creat embrioni umani sintetici folosind celule stem – Cronica dimineții
Emisiile gazelor de seră ar putea scădea anul acesta, la nivel global, cu 8% – Cronica dimineții