Comisar european: Accelerarea livrărilor de vaccinuri permite Europei să vadă „lumina de la capătul tunelului” – Cronica dimineții

1. Accelerarea livrărilor de vaccinuri permite Europei să vadă „lumina de la capătul tunelului”, în pofida celui de-al „treilea val” al noului coronavirus care continuă să se răspândească prin Europa, a declarat duminică într-o emisiune televizată comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton. „Avem acum 52 de uzine care lucrează 24 de ore din 24, şapte zile din şapte în Europa pentru a produce” vaccinuri împotriva COVID-19, a subliniat comisarul european. „Avem capacitatea de a produce şi livra pentru concetăţenii noştri europeni cele 360 de milioane de doze prevăzute până la finele trimestrului doi şi cele 420 de milioane necesare pentru a începe să vorbim despre acea imunitatea colectivă şi a o atinge”, a adăugat Breton. (Link)

2. Probele din cadrul simulării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a încep în această dimineața cu proba scrisă la Limba și literatura română. Simularea acestui examen se reia, după un an de pauză, în 2020 aceasta nefiind organizată. Examenul propriu-zis începe la ora 9:00, moment în care în fiecare clasă se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat, potrivit procedurii oficiale de desfășurare a probelor de la simulare. Accesul elevilor în școli este permis până la ora 8:30. (G4Media)

Una din Cronica de Carte: Rețeaua TikTok influențează din ce în ce mai mult industria cărții. Videoclipurile utilizatorilor cu foarte mulți urmăritori, în care plâng influențați de finalul dramatic al cărților preferate de pe #BookTok, generează vânzări mari, de zeci de mii de exemplare pe lună. Un exemplu: ”Cântul lui Ahile”, de Madeline Miller, care vinde acum de nouă ori mai multe exemplare pe săptămână decât în 2012, ajungând pe locul 2 în topul de vânzări New York Times la categoria ficțiune, format paperback (New York Times). Cele mai populare cărți pe TikTok, la începutul anului. (Book Riot)

3. Reprezentanţii „Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou” îi atrag atenţia premierului Florin Cîţu că are obligaţia de a asigura buna funcţionare a metroului, alături de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. „Sunteţi, alături de Drulă, autorul moral al eventualelor, viitoare incidente grave la metrou”, acuză aceştia. Ei se întreabă cum au putut fi angajaţi oameni în 2020, pentru darea în folosinţă a Magistralei 5 şi asigurarea siguranţei feroviare, iar acum aceştia să fie concediaţi. „Păi nu mai sunt aceleaşi standarde de calitate??!. Nu mai este nevoie de siguranţa feroviară?”, adaugă sindicaliştii. (News.ro).

4. În anul 2020, exporturile României au însumat 62.175,6 milioane euro (-9,9% față de anul anterior) iar importurile s-au ridicat la 80.563,9 milioane euro (-6,6% față de anul anterior), potrivit datelor publicate de INS în buletinul dedicat comerțului exterior. Astfel, deficitul comercial a ajuns la 18.388,3 milioane euro (+6,3% comparativ cu anul precedent) iar gradul de acoperire FOB/FOB la doar 80,4%. Cele mai importante șase grupe de produse livrate la extern de România (cu o pondere de cel puțin 5% din total) au cumulat 73,4% din valoarea exporturilor. Scăderile, înregistrate pe toată linia, în anul restrângerii de activitate ca urmare a pandemiei au fost între 7,4% la grupa de mașini și aparate, echipamente electrice și 17,7% la materiale textile și articole din acestea. (Cursdeguvernare)

5. Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în ianuarie 2021, de 1.249.283, din care peste 64% în administraţia publică centrală. Din totalul celor 801.364 de angajaţi din administraţia publică centrală, 595.321 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat. Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, respectiv 288.742, Ministerul Afacerilor Interne (125.669), Ministerul Apărării Naţionale (75.576), Ministerul Finanţelor (24.618) şi Ministerul Sănătăţii (17.571). (G4Media)

6. Președintele PNL București, deputatul Violeta Alexandru, anunță că va depune un amendament la legea pensiilor, astfel încât taloanele de pensie să poată fi trimise în format electronic, întrucât ”ideea asta să stai acasă, să nu îți poți face niciun program în așteptarea poștașului este, pur și simplu, depășită”. (Profit.ro)

Promo: Printre cele 10 motive pentru care executivii din România alocă bugete considerabile garderobei business sunt Încrederea, Proiecția, Autoritatea, Mindsetul și Respectul. Află care sunt celelalte 5 motive pentru care costumele puternice încă au o valoare incontestabilă în mediul de business. Link

7. Managerul interimar al Spitalului ”Victor Babeş” din Bucureşti, Simin Florescu, a declarat că folosirea testelor antigen rapide este eficientă, însă subliniază că pacienţii care se autotestează şi constată că au teste pozitive trebuie să anunţe medicul de familie. ”O mare parte dintre pacienţii care se testează singuri la domiciliu şi ies pozitiv aleg să nu mai împărtăşească această informaţie cu nimeni (…) ca să nu fie izolaţi la domiciliu”, susţine medicul, subliniind că acesta este motivul pentru care numeroşi pacienţi ajung în stare gravă la spital, după ce stau acasă câteva zile, ştiind că sunt infectaţi. (News.ro)

8. Sute de persoane au participat, duminică seara, la un protest faţă de măsurile de protecţie împotriva pandemiei de COVID-19, manifestarea având loc în faţa Prefecturii Constanţa. Oamenii au scandat „Libertate, libertate”, „Măştile jos”, „Jos Guvernul”, „Deschideţi HORECA” (News.ro). Proteste similare au avut loc la Brăila, București, Timișoara, Pitești, Sibiu, Arad, Cluj-Napoca, Galați.

9. Informațiile detaliate privind vânzările de autoturisme din Europa în luna februarie arată modificări semnificative ale obiceiurilor de achiziție ale europenilor. Cel mai important detaliu este pierderea poziției de lider pentru VW Golf. Doua modele Peugeot ocupă primele două locuri. Dacia Sandero a ieșit din top 10. (Profit.ro)

Una din Cronica Sportiva: România a pierdut pe Arena Națională cu Germania, scor 0-1, în preliminariile Campionatului Mondial de fotbal din Qatar 2022. Gnabry a marcat în min. 17 singurul gol al meciului, dintr-o fază suspectă de ofsaid. Partida a fost dominată în mare parte de Germania, care și-a creat o mulțime de ocazii, cel mai bun om al nostru fiind portarul Florin Niță, cu câteva intervenții extraordinare. (Lead.ro

10. Cinci mii de oameni au participat sâmbătă seară la un concert susţinut de trupa rock Love of Lesbian în Barcelona după ce au fost testaţi pentru Covid-19 în aceeaşi zi. Grupul spaniol a primit o aprobare specială din partea autorităţilor sanitare spaniole pentru acest eveniment-test, potrivit presei locale. Concertul a avut loc în Palau Sant Jordi, unde a fost permis accesul doar celor care au fost testaţi în acea zi şi al căror rezultat a fost negativ şi reprezintă o probă a eficienţei planului de prevenire a apariţiei focarelor de Covid-19 la marile evenimente culturale. (News.ro)

Fotografia dimineții – Zeci de filtre ale poliției au fost active duminică seară în Capitală, în contextul intrării în vigoare a noilor restricții privind circulația persoanelor și funcționarea agenților economici în Capitală. Inquam Photos / Octav Ganea:

Ți-ar mai putea plăcea
China devine prima țară din lume care a conectat un reactor nuclear de mici dimensiuni la rețeaua electrică – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Exporturile României ar putea depăși 70 miliarde euro anul acesta, un record

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău