Comisarul pentru sănătate al UE: Vom lua ”orice acțiune necesară pentru a ne proteja cetățenii”, inclusiv restrângerea exporturilor de vaccinuri – Cronica Externă

Europa

1. Olandezii au ignorat restricțiile coronavirus în mai multe orașe, inclusiv Amsterdam și Rotterdam, pentru a treia seară. Unii au vandalizat clădiri, au aruncat cu artificii și au aprins focuri. Poliția din Rotterdam a răspuns cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Zeci de oameni au fost arestați în timpul protestelor. (AP)

2. Premierul italian Giuseppe Conte a demisionat și nu este clar dacă va fi în stare să formeze și să conducă o nouă coaliție de guvernare. Partidele sunt divizate din cauza cheltuielilor generate de criza coronavirus, în care peste 85.000 italieni au murit. Conte s-a întâlnit cu președintele Sergio Mattarella, care ar putea să îi ceară formarea unui guvern mai puternic. E posibil ca altcineva să devină deveni premier sau să fie convocate alegeri anticipate. (BBC)

Bonus : Țările Uniunii Europene iau în considerare reacții la anunțul AstraZeneca că se află în imposibilitate de a atinge țintele de furnizare a vaccinului pentru COVID-19. Comisarul pentru sănătate al UE a declarat că blocul va lua ”orice acțiune necesară pentru a-și proteja cetățenii”, inclusiv restrângerea exporturilor de vaccinuri (BBC), în timp ce oficialii lituanieni au cerut ca națiunile Uniunii Europene să acționeze în judecată AstraZeneca pentru încălcarea contractelor de furnizare. (Reuters)

SUA

3. Președintele Joe Biden a extins o interdicție care trebuia să expire marți asupra călătorilor din Brazilia, Irlanda și Marea Britanie, precum și douăzeci și șase alte țări europene. De asemenea, el a adăugat Africa de Sud pe listă, într-o acțiune menită să ajute la limitarea răspândirii variantelor de COVID-19. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

4. La câteva luni după ce Israel și Sudan au agreat să normalizeze relațiile, ministrul israelian pentru informații Eli Cohen a coordonat prima vizită oficială în Sudan. Oficialii israelieni au spus că cele două țări au semnat un memorandum privind temele diplomatice, de securitate și economice. Totodată au discutat aprofundarea cooperării serviciilor de informații. (AlJazeera)

Promo: România a înregistrat, la ultimul val de teste PISA, unul dintre cele mai slabe scoruri din Europa: 44% analfabetism lingvistic și numeric, 45% analfabetism științific. Mai mult decât un indicator al nivelului scăzut al calității actului educațional în România, acesta este un descriptor al calității resursei umane ce va ajunge pe piața muncii în următorii 10 ani. În combaterea acestui fenomen, testarea internă, periodică și la toate nivelele școlare este primul pas. Brio a lansat testele de literație, cu ajutorul cărora oricine poate să testeze gratuit și nelimitat nivelul de alfabetizare (înțelegere a textului citit) al copilului.

5. Reprezentanții guvernului sirian, grupurile de opoziție și societatea civilă s-au adunat în Geneva pentru a cincea rundă de discuții mediate de Națiunile Unite, pentru redactarea unei noi constituții. Până acum s-au făcut puține progrese în negocieri. (Link)

Asia

6. Indonezia, care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave epidemii  coronavirus din Asia de Sud Est, a raportat peste un milion de cazuri COVID-19. Spitalele au fost copleșite, în pofida restricțiilor impuse în Java, cea mai populată insulă a Indoneziei, și Bali. (Link)

7. Președintele Tajikistan Emomali Rahmon a declarat că țara nu mai are niciun caz de COVID-19 luna aceasta, contrazicând anunțul Ministrului Sănătății care s-a referit la mai multe cazuri apărute în ianuarie. (Link)

Bonus : Mii de fermieri indieni au mărșăluit și au condus tractoare în New Delhi, după săptămâni de camping în afara capitalei, pentru a protesta împotriva legilor agriculturii propuse de guvern. Poliția a lansat gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care au pătruns în complexul istoric Red Fort, iar cel puțin o persoană a murit după ce tractorul său s-a răsturnat în timpul confruntărilor cu autoritățile. (Reuters)

Africa

8. Președintele Tanzaniei, John Magufuli, a ordonat eliberarea a peste 1700 etiopieni, care au fost reținuți după ce au intrat ilegal în Tanzania. Anunțul său vine după ce s-a întâlnit cu președintele etiopian Sahle-Work Zewde, care vizitează Tanzania. (Link)

9. Autoritățile nigeriene caută șapte copii și un bărbat, care au fost răpiți dintr-un orfelinat din afara capitalei Abuja. (Barrons)

America Latină

10. Autoritățile mexicane încearcă să identifice nouăsprezece corpuri descoperite în Mexic sâmbătă, lângă granița țării cu SUA. Rudele migranților guatemalezi, care au plecat recent către SUA, spun că se tem ca cei apropiați lor se află printre cei morți. (TheGuardian)

Global

Bonus: Într-un discurs la Forumul Economic Mondial, organizat virtual anul acesta, președintele chinez Xi Jinping a cerut liderilor globali să coopereze în lupta împotriva pandemiei coronavirus și a crizei economice și a avertizat împotriva unui nou război rece, întrucât ”izolarea arogantă întotdeauna va eșua”. El a promovat crearea unei ”economii mondiale deschise” și a semnalat angajamentul Beijing-ului de a-și asuma un rol mai larg ca lider global (Link). Deși Xi nu a menționat în mod specific SUA, unele dintre comentariile sale au părut țintite către planurile președintelui american Joe Biden de a confrunta China. (Axios)

Ți-ar mai putea plăcea
FMI: Pandemia va genera pierderi de $12500 miliarde economiei mondiale până la finalul anului – Cronica Externă
Frica de străinii care aduc boli în Europa a revenit – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău