Comisia Europeană a aprobat astăzi o evaluare preliminară pozitivă a primei cereri de plată a României în valoare de 2,6 miliarde EUR – Cronica serii

Cronica serii vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Liderul pieței de distribuție a carburanților, OMV Petrom, a ieftinit astăzi carburanții – atât benzina, cât și motorina – cu 15 bani/litru. Astfel, prețul benzinei a coborât, după aplicarea reducerii de 50 de bani convenită de Guvern cu companiile, sub pragul de 7 lei/l într-una din stațiile companiei din capitală. Un astfel de preț nu a mai fost înregistrat de la finalul lunii februarie, de dinaintea începerii invaziei Rusiei în Ucraina. (Profit.ro)

2. PSD va susţine în Coaliţia de guvernare ca Guvernul să adopte chiar din acest an prevederile directivei europene adoptate recent de Parlamentul European cu privire la salariile minime adecvate din Uniunea Europeană, astfel încât acestea să se aplice de la 1 ianuarie 2023. Social-democraţii afirmă că această măsură ar conduce la o creştere a venitului minim de la 1 ianuarie 2023 la o valoare apropiată de 3.000 de lei brut, aşa cum a propus recent PSD, pe baza datelor economice existente din România. (News.ro)

3. Comisia Europeană a aprobat astăzi o evaluare preliminară pozitivă a primei cereri de plată a României în valoare de 2,6 miliarde EUR, din care 1,8 miliarde EUR sub formă de granturi și 0,8 miliarde EUR sub formă de împrumuturi, în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), instrumentul-cheie aflat în centrul NextGenerationEU.

4. „Ierarhia orașelor” în termenii indicelui de atractivitate arată că cele mai atractive orașe continuă să fie Bucureștiul, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Constanța, Galați, Brașov, Oradea și Ploiești, potrivit unui raport al Băncii Mondiale. În cele mai multe cazuri poate fi observată o corelație pozitivă între indicele de atractivitate și valoarea capitalului străin atras de un oraș anume (de exemplu, Brașov este cotat al 8-lea în termeni atât al indicelui de atractivitate cât și de atragere a capitalului străin), arată documentul. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: În ultimele luni, Arabia Saudită și-a dublat cantitatea de păcură importată din Rusia, comparativ cu anul trecut. Cele două țări conduc OPEC+, cartelul țărilor producătoare de petrol care influențează producția zilnică de petrol. (NYTimes)

5. Sondajul „Barometrul opiniei publice” făcut de Avangarde pe luna septembrie arată că majoritatea bucureștenilor (72%) sunt „mai degrabă nemulțumiți” de modul în care arată Bucureștiul astăzi. Robert Negoiță este politicianul sau personalitatea cu cel mai mare procent de oameni care au spus că au „multă” (25%) încredere în el/ea. Pe următoarele două poziții sunt Gabriela Firea (23%) și Daniel Băluță (23%). În actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, au „multă” încredere 16% dintre respondenți. Pe ultimul loc este George Simion, cu 6% dintre cei chestionați spunând că au „multă” încredere. (Digi24)

6. Uniunea Europeană a înregistrat în iulie un deficit al balanţei comerciale de 42,3 miliarde de euro, faţă de un plus de 15,6 miliarde de euro în perioada similară din 2021, în principal în urma majorării importurilor de energie, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). (Hotnews)

7. Președinții Putin și Xi își doresc o lume în care Rusia și China să-și asume împreună rolul de mari puteri și au denunțat așa-zisele „tentative occidentale de a crea o lume unipolară”. Cei doi președinți s-au întâlnit, joi, în Uzbekistan la o summitul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai. A fost prima întâlnire a lor de când Rusia a invadat Ucraina. Cei doi dictatori s-au lăudat reciproc, iar Puțin a spus că „apreciază poziția echilibrată” a Chinei cu privire la războiul din Ucraina. (Digi24)

8. Ungaria nu mai este o democrație pe deplin funcțională, au declarat joi membrii Parlamentului European într-o rezoluție, care nu are efect legislativ, ci reprezintă un impuls politic puternic. (Euronews)

Din Cronica de Tehnologie: iPhone 14 poate fi văzut ca un iPhone 13S, din cauza puținelor îmbunătățiri aduse în comparație cu seria anterioară. Autonomia mai mare și calitatea mai bună a camerei frontale se numără printre îmbunătățiri. A rămas în urmă, însă, din punctul de vedere al chipset-ului și al ecranului, care are tot 60Hz rată de împrospătare. (The Verge, review)

9. Încetarea focului a fost respectată în această dimineaţă la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan, după două zile de confruntări soldate cu peste 170 de morţi, care ameninţă să submineze procesul de pace fragil dintre cele două ţări. (Digi24)

10. Roger Federer și-a anunțat retragerea din tenis. „Am 41 de ani, am jucat peste 1.500 de meciuri în 24 de ani, iar tenisul m-a tratat mai generos decât aș fi visat vreodată, iar acum trebuie să recunosc că este timpul să pun capăt carierei.” (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
România a început să construiască cea mai mare bază militară europeană a NATO – Cronica serii
Un apel prin care studenții romani sunt îndemnați să se unească „împotriva genocidului” din Palestina a început să circule pe rețelele de socializare – Cronica serii