Comisia Europeană: „Este momentul să-i spunem bun venit României în Schengen. Așteptarea a fost prea lungă” – Cronica serii

1. Guvernul transmite sindicatelor și patronatelor că se pregătește să fixeze salariul minim brut pe economie obligatoriu în plată, de la 1 ianuarie 2023, la 3.000 lei, din care 200 lei vor fi scutiți de impozit și contribuții sociale, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. (Profit.ro)

2. Comisia Europeană solicită Consiliului să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României şi Croaţiei să participe pe deplin la spaţiul Schengen. Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să implementeze pe deplin acquis-ul Schengen şi să se alăture spaţiului Schengen. Aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată în spaţiul Schengen, se arată într-un document al Comisiei Europene. (News.ro)

3. Divizia de cercetare a Băncii Comerciale Române a redus substanțial prognoza de creștere economică pentru anul în curs și pentru următorul, după ce Institutul Național de Statistică a venit cu o nouă revizuire amplă a datelor de creștere din trimestrele anterioare. Economistul șef al BCR arată că datele cu frecvență ridicată sunt în contradicție cu creșterea oficială a economiei din trimestrul al treilea. BCR modifică în jos prognoza pentru acest an la 4,7% de la 6,2%, iar cea pentru 2023 la 2,1% de la 2,7%. De asemenea, estimarea pentru 2024 a fost trasă în jos de la 5,3% la 4,2%. (Profit.ro)

4. Guvernul Olandei a trimis în România o misiune de evaluare care să verifice stadiul îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderarea la spațiul Schengen, au declarat pentru surse oficiale. Misiunea este formată din experți și va dura până la sfîrșitul acestei săptămâni. (G4Media)

Din Cronica de Business: Datoria gospodăriilor americane a crescut, trimestrul trecut, cu cel mai rapid ritm anual din 2008 până în prezent, soldurile cardurilor de credit crescând chiar dacă ratele dobânzilor pe care creditorii le percep consumatorilor au atins nivelul maxim al ultimilor decenii. Datoria a crescut cu $351 de miliarde în trimestrul trei, urcând totalul la $16500 miliarde, potrivit datelor publicate marți de Federal Reserve Bank din New York. Creșterea anuală este de 8,3% și reprezintă cea mai mare creștere înregistrată din Q1 2008, când creșterea a fost de 9,1%, până în prezent. (Bloomberg)

5. Portul Constanța a avut anul trecut cea mai puternică creștere în clasamentul principalelor 20 de porturi europene, urcând de pe locul 16 pe locul 11, în condițiile în care cantitatea de marfă manipulată s-a majorat cu 26%, arată datele publicate miercuri de Eurostat. O creștere mai mare a fost înregistrată doar de portul Zeebrugge din Belgia, cu un avans de 27%. (Profit.ro)

6. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat în Consiliul de Securitate că racheta care a căzut marți și a ucis două persoane a fost „probabil un incident nefericit”. Este foarte probabil ca racheta, care a fost de fabricație rusă, să fi fost folosită de apărarea aeriană ucraineană, a adăugat el. Nu există motive să credem că incidentul cu rachetă a fost un atac intenționat, a spus Duda, sau că racheta a fost lansată de partea rusă. (Digi24)

7. NASA a reușit să lanseze racheta SLS cu capsula Orion și primele date arată că toate etapele au fost depășite cu succes, chiar dacă dimineață au fost mici probleme cu hidrogenul și cu funcționarea unui radar de la sol. Capsula Orion, fără oameni la bord, va ajunge în câteva zile în apropierea Lunii și misiunea va dura 26 de zile. (Hotnews)

8. Populația lumii a depășit 8 miliarde de oameni, iar țara în care s-a născut bebelușul numărul 8 miliarde este Republica Dominicană, reatează CBS, citând o proiecție a ONU. Și Filipine revendică acest statut pentru o fetiță născută în Manila. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: TikTok creează preocupări privind securitatea națională a SUA, afirmă chiar directorul FBI. Acesta crede că există riscul ca guvernul chinez să acceseze datele utilizatorilor, să controleze algoritmul care decide ce postări le sunt afișate utilizatorilor și chiar să compromită dispozitivele acestora. (Reuters)

9. Mașinile electrice Tesla s-au clasat pe locul 19/24 în clasamentului anual de fiabilitate realizat de Consumer Reports, care notează că, în general, mașinile electrice și pick-up-urile de dimensiuni mari sunt cele mai problematice. Pe primul loc s-a clasat Lexus, iar șapte din primele zece locuri au fost ocupate de producători din Japonia și Coreea de Sud. (Reuters)

10. Papa Francisc a condamnat ultimul val de rachete lansat asupra Ucrainei și îi cere lui Dumnezeu „să se grăbească” și să pună capăt războiului. În mesajul său, adresat celor prezenți în Piața Sf. Petru din Vatican, Suveranul Pontif a făcut apel la pace și la dialog. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Probleme pentru Theresa May dupa acordul privind Brexitul
Stolojan cere demisia Gabrielei Firea și a lui Marius Budăi pentru situația azilelor din Voluntari – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău