Comisia Europeană: România nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii necesare aderării la zona euro – Cronica dimineții

1. Creșterea salariilor unei părți a angajaților din sistemul public, decisă acum de autorități, va genera un cost suplimentar de circa 2,3 miliarde de lei doar pentru anul acesta, având în vedere că majorarea va fi aplicată pentru a doua jumătate a anului. Pentru un an întreg, impactul bugetar al majorării este de peste 4 miliarde de lei. (Profit.ro)

2. România nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii necesare aderării la zona euro, fiind de altfel şi singurul dintre cele şapte state evaluate care care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv. Concluzia rezultă din Raportul de convergenţă al Comisiei Europene, care stă la baza deciziei Consiliului UE referitoare la îndeplinirea de către un stat membru a condiţiilor necesare pentru aderarea la zona euro. În schimb, Croaţia îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro. Comisia a evaluat progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro. Acestea sunt cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro. (News.ro)

3. Ministerul Finanţelor anunţă că, de joi, românii pot cumpãra titluri de stat Tezaur la dobânzi record de pânã la 7,8%. Titlurile au maturităţi de 1 şi 3 ani, iar valoarea nominală este 1 leu. (News.ro)

4. Guvernul a elaborat un proiect de ordonanță de urgență de eliminare a cărbunelui din sistemul energetic național, la care s-a angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Documentul prevede interzicerea construirii de noi centrale alimentate cu acest combustibil fosil, încetarea producției de energie electrică pe bază de lignit și huilă, precum și retragerea din exploatare și închiderea definitivă și ireversibilă, până la 31 decembrie 2030, a unei capacități energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă de 4.920 MW. (Profit.ro)

Din Cronica de Turism: Vacanțele din acest an sunt în prezent mai scumpe cu 10% – 20% comparativ cu anul 2019, iar până la sfârșitul anului creșterea de prețuri va ajunge la circa 30%, potrivit estimărilor făcute de agenția de turism Eturia. Printre motivele invocate pentru scumpiri se numără creșterea prețurilor la carburanți și cererea foarte mare pentru călătorii comparativ cu oferta, ca urmare a ridicării restricțiilor de călătorie. (Economedia)

5. Ungaria a blocat miercuri adoptarea embargoului asupra petrolului rusesc și a noilor sancțiuni europene decise împotriva Moscovei pentru a obține retragerea de pe lista neagră a UE a șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, au indicat mai multe surse diplomatice. (Hotnews)

6. Autorităţile din statele membre ale Uniunii Europene nu manifestă o dorinţă suficient de mare să recupereze între 30 şi 60 de miliarde de euro la nivelul Uniunii din cauza evaziunii fiscale în fiecare an, a declarat procurorul-şef la Parchetul European, Laura Codruţa Kövesi. Ea a afirmat că, dacă ar fi ministru de Finanţe, probabil că ”nu ar putea dormi” din această cauză. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Modificările testate de Netflix pentru combaterea password sharing-ului creează confuzie atât pentru utilizatori, cât și pentru proprii angajați de la suport. Clienții spun că au primit informații contradictorii, iar mulți au decis să-și anuleze abonamentul când li s-a cerut plătească în plus pentru rudele care nu locuiesc la aceeași adresă. Oamenii de suport au fost, însă, instruiți ca atunci când un client sună și spune că are o rudă ce locuiește la altă adresă, să îi ofere un cod de confirmare pe baza căruia să poată folosi serviciul ca înainte. (TechCrunch)

7. Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include sisteme de rachete HIMARS, cu rază de acțiune de până la aproape 80 de kilometri. Valoarea ajutorului se ridică la 700 de milioane de dolari, potrivit secretarului de stat Antony Blinken. (Digi24)

8. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că furnizarea de către Statele Unite a sistemelor de rachete avansate Ucrainei implică riscul ca o ”ţară terţă” să fie atrasă în conflict. (News.ro)

9. Armata chineză a anunțat că a încheiat „un exercițiu de pregătire de război” în spațiul maritim și aerian din jurul Taiwanului. Chinezii au anunțat că acțiunea este necesară pentru a răspunde la „complotul dintre Statele Unite și Taiwan”. (Reuters)

Din Cronica Sportivă: Țara Galilor – Ucraina este ultimul meci de baraj pentru Campionatul Mondial, din zona Europei. Câştigătoarea va fi la turneul final în grupă, alături de: Anglia, Iran şi USA. Ucraina a trecut cu 3-1 de Scoția și a obținut biletul pentru meciul decisiv. Yarmolenko și Yaremchuk au marcat reușitele victoriei, în timp ce adversarii au sperat pe final, grației golului semnat de McGregor, dar Dovbyk a eliminat orice emoție. Cele mai importante faze video

10. Actorul Johnny Depp a câștigat procesul de defăimare pe care l-a intentat împotriva fostei sale soții, actrița Amber Heard. Juriul a decis în favoarea lui Johnny Depp, constatând că Amber Heard l-a defăimat în articolul din Washington Post. Juriul a decis că declarația ei este „falsă, defăimătoare și spusă cu răutate” și a hotărât ca actorul să primească despăgubiri de $15 milioane. (G4Media)

Fotografia dimineții – După ce inițial au refuzat să-și acopere capul și fața, prezentatoarele televiziunilor afgane s-au conformat ordinului impus de talibani. Wakil Kohsar/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Economiei: Echitabil ar fi ca toți cei care muncesc să fie taxați la fel – Cronica dimineții
Luna trecută a fost cea mai caldă luna februarie măsurată până acum, la nivel global – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău