Secretarul de Stat american: O soluţie cu două state la conflictul israeliano-palestinian este cea mai bună variantă pentru viitorul Israelului – Cronica Externă

Europa

1. Uniunea Europeană a sancționat 19 oficiali venezueleni, din cauza alegerilor legislative din decembrie, pe care blocul comunitar le consideră nedemocratice (Link). De asemenea, UE a agreat să impună sancțiuni care vizează junta militară din Myanmar și oficiali ruși implicați în condamnarea dizidentului rus Alexei Navalnîi (AlJazeera). În subsidiar, UE a agreat să combată represiunea Chinei împotriva libertăților din Hong Kong. (WSJ)

SUA

2. Secretarul de Stat american Antony Blinken i-a transmis omologului său israelian Gabi Ashkenazi că o soluţie cu două state la conflictul israeliano-palestinian este cea mai bună soluţie pentru viitorul Israelului, anunţă Departamentul de Stat. (News.ro)

3. Joe Biden a discutat virtual cu premierul canadian Justin Trudeau marți, în prima sa întâlnire ca președinte cu un alt șef de stat. Casa Albă a declarat că Biden și Trudeau vor anunța un plan bilateral concentrat pe criza climatică, economie, cooperarea militară și pandemie. (NBCNews)

Orientul Mijlociu

4. O instanță israeliană a emis un ordin de interdicție care limiteaza relatările media cu privire la o investigație despre revărsări de petrol în estul Mării Mediterane, care ar fi vătămat ireversibil ecosistemul coastei (Link). Zgură rămasă din deversarea de petrol a ajuns si pe malul Libanului, a anunțat premierul libanez. (WashingtonPost)

Asia

5. Ministrul de externe chinez Wang Yi a respins preocupările legate de tratamentul grupului etnic uighur, spunând Consiliului Drepturilor Omului al ONU că genocidul, munca forțată și opresiunea religioasă nu au avut loc niciodată în regiunea Xinjiang din vestul Chinei. De asemenea, el a invitat-o pe Michelle Bachelet, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU, să viziteze Xinjiang. (AlJazeera)

Bonus: Guvernul afgan și negociatorii talibani s-au întâlnit la Doha, Qatar și au cerut reluarea discuțiilor pentru o agendă a negocierilor de pace, după un hiatus de luni de zile, a anunțat un purtător de cuvânt taliban (Link). Decesele in randul civililor au crescut, după ce discuțiile de pace au început în septembrie anul trecut, arată un raport al ONU. (Link)

6. Malaezia a deportat aproape 1100 de oameni către Myanmar, la câteva ore după ce Înalta Curte din Kuala Lumpur a interzis temporar relocarea lor. Grupurile de advocacy au argumentat că ar fi crud să trimită oamenii înapoi în Myanmar, țară care se află acum guvernată de o juntă militară. Oficialul pentru imigrări al Malaeziei a declarat că deportații s-au reîntors de bună voie. (AlJazeera)

Africa

7. Mii de algerieni au protestat în mai multe orașe luni, pentru a marca a doua aniversare a mișcării Hirak, care a inițiat demonstrații regulate înainte de pandemie și l-a forțat pe președintele Abdelaziz Bouteflika să demisioneze în 2019. Cel puțin cincizeci și nouă de oameni au fost arestați. (Link)

8. Republica Democrată Congo a anunțat că suspectează că un exilat Hutu al miliției rwandeze l-a ucis pe ambasadorul italian în Republica Democrată Congo, Luca Attanasio, și pe alți doi oameni, într-un atac în nordul provinciei Kivu. Investigații sunt în curs. (Link)

America Latină

9. Autoritățile americane au arestat-o pe Emma Coronel Aispuro, soția liderului cartelului mexican Joaquin ”El Chapo” Guzman, în statul american Virginia, cu acuzații legate de traficul de droguri și ajutarea lui Guzman să scape din închisoare în 2015. (TheGuardian)

Global

10. Facebook a agreat să revină asupra controversatei interdicții împotriva conținutului cu știri de pe platforma sa din Australia. În schimb, guvernul australian a schimbat propunerea legislativă care obligă companiile tehnologice ca Facebook să compenseze media australiană pentru conținutul știrilor de pe platforma social media. (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
Rusia se opune unei investigații despre presupusa otrăvire a disidentului rus Alexei Navalny – Cronica Externă
SUA a amenințat cu sancțiuni orice companie sau persoana care ajută la construirea conductei de gaz Nord Stream 2 dintre Germania și Rusia – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău