Comisiile din Parlament au adoptat majorarea pensiilor cu 40% – Cronica serii

1. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că numărul de 1.713 noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 include și cazuri neraportate din zilele anterioare. România a înregistrat azi cel mai mare număr de noi cazuri de infectare, la nivelul unei zile, de la începutul pandemiei. (Profit.ro)

2. Un anticorp care ar putea neutraliza coronavirusul a fost descoperit de Universitatea din Pittsburgh. Medicamentul experimental ar putea fi administrat prin inhalare sau prin plasturi adezivi țepoși. Cercetatorii au izolat „cea mai mică moleculă biologică”, aceasta „neutralizând complet și specific” SARS-CoV-2, provocată de noul coronavirus. (Hotnews)

3. Comisiile reunite pentru buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat miercuri raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege care aprobă rectificarea bugetară pe acest an. Amendamentul PSD prin care este abrogată majorarea punctului de pensie cu 14% şi rămâne forma în vigoare de creştere a acestuia cu 40% a fost adoptat de comisii. (News.ro)

4. Premierul Ludovic Orban a anunțat că va începe licitația pentru semnarea contractului pentru tronsonul 3 al Autostrăzii Pitești – Sibiu, precizând că documentația a fost autorizată și transmisă către SEAP. (Profit.ro)

5. Statele UE au mobilizat până în prezent fonduri de 4.200 miliarde de euro pentru acțiuni de răspuns la criza sanitară și economică cauzată de pandemie, echivalent cu peste 30% din bugetul Uniunii, potrivit Comisiei Europene. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: iOS 14, iPadOS 14, watchOS 7 și tvOS 14 vor fi disponibile începând de astăzi, a anunțat Apple, care a sărit peste ultimul build GM, ce trebuia să preceadă versiunea finală. De regulă, noile update-uri devin vizibile și pot fi instalate după ora 20, ora României. (Profit.ro)

6. Circa 3 milioane de angajaţi din domeniul sanitar s-au îmbolnăvit de COVID-19. Numărul reprezintă 10% din cele aproape 30 de milioane de cazuri înregistrate la nivel mondial, potrivit unui studiu prezentat miercuri de Consiliul Internaţional al Infirmeriei (ICN), care cere guvernelor o mai mare siguranţă pentru acest sector. (G4Media)

7. O companie chineză care lucrează cu instituții de informații și militare a creat o bază de date cu cei mai influenți 2,4 milioane de oameni din lume și rudele acestora. Compania se numește Shenzhen Zhenhua, iar cercetătorul care a descoperit-o crede că aceasta este folosită “războiul informațional”. (The Register)

8. Donald Trump a dezvăluit că a avut în vedere o ”eliminare” a preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Președintele american a spus că şeful Pentagonului de la acea vreme, Jim Mattis, s-a opus planului său. Declaraţiile sale au fost denunţate de Siria, care a catalogat Statele Unite drept un stat ”paria şi în afara legii”. (News.ro)

9. Unii voluntari s-au retras din studiul clinic pentru un vaccin destinat Covid-19 al Johnson & Johnson din Spania, după temerile provocate de efectele secundare apărute la un participant în studiul clinic pentru vaccinul dezvoltat de AstraZeneca. (News.ro)

10. AT&T vrea să lanseze anul viitor abonamente subvenționate prin reclame. Abonații vor putea scădea $5 sau $10 dintr-un abonament dacă se uită la reclame. În acest sens, va exista o integrare cu viitoarea versiune cu reclame a serviciului de streaming HBO Max. (Reuters)

Fotografia serii – Fotografiile președintelui Trump, ale regelui Bahrainului și ale premierului israelian Benjamin Netanyahu au fost arse de palestinieni în timpul unui protest împotriva tratatelor de pace semnate de Emiratele Arabe Unite și Bahrain cu Israel. Mohammed Salem/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 80% din spitalele publice nu oferă servicii de avort, deși procedura este legală în România – Cronica serii
Putin: Rusia anexează cele 4 regiuni din Ucraina. Zelenski: Ucraina va depune cerere de aderare la NATO – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău