România a depășit în acest weekend nivelul de 2 miliarde metri cubi gaze depozitate – Cronica serii

1. Cinci miliarde de oameni ar muri într-un război nuclear modern. Impactul unei foamete globale, declanșată de funinginea care va bloca lumina soarelui, este probabil să depășească cu mult victimele cauzate de exploziile letale. Oamenii de știință de la Universitatea Rutgers au analizat efectele a șase posibile scenarii de conflict nuclear. Un război la scară largă între SUA și Rusia, cel mai negativ dintre cele șase scenarii, ar distruge mai mult de jumătate din umanitate, este concluzia studiului. (Bloomberg)

2. Președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că PNL renunță la alianța din județ cu UDMR și iese de la guvernarea locală. Prin urmare, liberalii vor renunța la posturile de vicepreședinți și viceprimari la nivelul județului și municipiului Satu Mare. Adrian Cozma a spus că UDMR are dublă comandă, făcând parte din guvernul de la Budapesta și lucrează împotriva intereselor județului și municipiului Satu Mare. (G4Media). Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că această decizie nu a fost luată cu consultarea vreunei structuri centrale de conducere a partidului şi în general conducerea partidului nu se implică în politica de alianţe la nivel local. Stroe a mai anunţat că liderul PNL Satu Mare, Adrian Cozma va fi solicitat de către conducerea centrală a PNL să lămurească această situaţie, funcţionarea coaliţiei nefiind afectată de acest caz. (News.ro)

Din Cronica de Business: Un număr din ce în ce mai mare de bănci de pe Wall Street sunt dispuse să tranzacționeze obligațiuni rusești care erau considerate cândva de neatins. JPMorgan Chase și Bank of America se numără printre băncile care s-au oferit să faciliteze tranzacțiile cu datorii corporative și suverane în numele clienților, potrivit unor surse. (Bloomberg)

3. România a depășit în acest weekend nivelul de 2 miliarde metri cubi gaze depozitate, duminică înmagazinând 16,5 milioane mc, la o producție de 24,1 milioane mc și un nivel al importurilor de 8 milioane mc. În prezent, depozitele operate de Depogaz și Depomureș sunt umplute într-un procent de peste 66%. (Profit.ro)

4. Începând de marți, scad timpii de așteptare în stațiile de metrou, anunță Metrorex, după ce au fost introduse în circulație șase trenuri suplimentare. Astfel, intervalul de succedare între trenuri va scădea la 9 – 10 minute, pe toată rețeaua de metrou fiind introdus un număr de 40 trenuri. (Digi24)

5. Gigantul rus Gazprom a anunțat marți că prețul gazelor naturale în Europa ar putea crește cu 60% până la $4.000+ pentru 1.000 de metri cubi în această iarnă, în condițiile în care exporturile și producția companiei continuă să scadă pe fondul sancțiunilor occidentale. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Apple va produce 90 de milioane de unități de iPhone 14 până la finele anului, la fel de multe câte a produs și anul trecut când a lansat iPhone 13. Compania americană pare să se aștepte la vânzări de un nivel similar cu cel de anul trecut, deși piața smartphone-urilor ar trebui să scadă anul acesta cu 3,5%. (Bloomberg)

6. O unitate militară ucraineană de elită, care operează în spatele liniilor inamice, a fost responsabilă pentru exploziile din această dimineață din Crimeea, de la un depozit de armament, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt. Ministerul rus al Apărării a dat vina pe un „sabotaj” pentru exploziile de la un depozit de muniții din peninsulă Crimeea, conform agenției de presă de stat rusă RIA Novosti. (NYTimes)

7. Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, marţi, în discursul din cadrul conferinţei internaţionale de securitate de la Moscova, că Statele Unite încearcă să ”prelungească” conflictul din Ucraina. Putin a declarat că statele occidentale încearcă să pună în aplicare un ”sistem asemănător NATO” în regiunea Asia-Pacific. El a adăugat că vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, la începutul lunii august, a fost ”o provocare bine planificată”. (News.ro)

8. O femeie de 60 de ani care trăiește în zonele cele mai sărace ale Angliei are, de obicei, același nivel al sănătății ca o femeie cu 16 ani mai în vârstă, din zonele cele mai bogate, este concluzia unui studiu privind inegalitățile în materie de sănătate. Rezultatele studiului arată un decalaj la fel de mare în ceea ce privește sănătatea bărbaților. La 60 de ani, un bărbat care trăiește în cele mai defavorizate 10% regiuni din țară are, de obicei, o sănătate similară cu a unui bărbat de 70 de ani, care trăiește în zone mai favorizate. (TheGuardian)

Din Cronica Sportiva: Bernadette Szocs şi Ovidiu Ionescu au obţinut medalia de argint în proba de dublu mixt de la Campionatul European de tenis de masă individual seniori 2022, de la Munchen. Ei au fost învişi în finală de perechea franceză Emmanuel Lebesson/Jianan Yuan, scor 1-3. News.ro

9. Scoția a devenit prima țară din lume care oferă gratuit produse de igienă feminină, necesare menstruației, la doi ani de când parlamentul a aprobat o lege în acest sens. (NYTimes)

10. Procurorii care au instrumentat dosarul Revoluţiei concluzionează, în rechizitoriul prin care fostul preşedinte Ion Iliescu a fost deferit justiţiei, că acesta a devenit conducătorul politic, dar şi şeful forţelor armate în 22 decembrie 1989, la ora 16:00, iar „toate conduitele infracţionale ulterioare acestui moment au fost săvârşite din această calitate”. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Peste 200 milioane de oameni se uita zilnic la filme cu jocuri pe YouTube
Cronica serii – Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu au fost excluși din PSD

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău