Congresul Statelor Unite a certificat victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale – Cronica serii

1. Indicatorul de încredere în economia Românei calculat de Comisia Europeană a crescut ușor, în decembrie, după două luni consecutive de scădere, însă rămâne sub nivelul din luna octombrie. (Profit.ro)

2. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în primele 11 luni din 2020 faţă de perioada similară din 2019, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,1%, respectiv cu 2,2%, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

3. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut joi de la 1,85% la 1,80%, cel mai redus nivel după cel de 1,78%, atins pe 11 octombrie 2017, potrivit datelor publicate de BNR. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Poliția din Hong Kong a arestat cel puțin cincizeci și trei dintre cei mai importanți activiști pro-democrație și foști parlamentari ai opoziției, în cea mai amplă acțiune de când Beijing a impus o nouă lege a securității naționale anul trecut. (Link)

4. Congresul Statelor Unite a certificat joi victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale, ultima etapă înainte de învestirea democratului în funcţia de şef al statului, la 20 ianuarie. Vicepreşedintele republican Mike Pence a certificat votul celor 306 mari electori în favoarea democratului şi celor 232 în favoarea lui Donald Trump, în urma unei sesiune a celor două Camere ale Congresului întreruptă de luarea cu asalt a Legislativului de către susţinători ai preşedintelui în exerciţiu, care s-a soldat cu morţi şi haos la Capitoliu. (News.ro)

5. Donald Trump şi-a recunoscut, într-un final, înfrângerea, la câteva momente după ce Congresul Statelor Unite a certificat prin vot victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie. Decizia vine la o zi după ce susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul și după săptămâni de negare şi acuzaţii de ”fraude” fără dovezi. (News.ro)

6. Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de peste 2,8 miliarde de lei, la 27 noiembrie 2020, în creştere cu 15,26% comparativ cu nivelul înregistrat la 30 noiembrie 2019, conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară. (Link)

7. Valoarea de piață totală a criptomonedelor a depășit, în premieră, pragul de 1.000 de miliarde de dolari, în contextul în care prețul bitcoin a urcat la un nou nivel record, peste $37000. (Profit.ro)

8. Elon Musk a devenit cel mai bogat om din lume, cu o avere care depășește $185 de miliarde de dolari. Avansul înregistrat de Tesla pe bursa din Wall Street, unde a depășit în urmă cu o zi pragul de $700 de miliarde, a făcut ca Musk să-l depășească pe Jeff Bezos, care devenise cel mai bogat om din lume în 2017 și a cărui avere este estimată în prezent la circa $184 miliarde. Musk a înregistrat cea mai rapidă ascensiune din istorie în fruntea clasamentului miliardarilor lumii, la începutul anului trecut fiind creditat cu $27 miliarde. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: WhatsApp a adăugat clauze privind partajarea datelor cu Facebook în condițiile de folosire ale serviciului. Acestea vizează inclusiv integrarea celor două produse și noile facilități oferite companiilor. Sunt vizate o serie întreagă de informații, de la datele tranzacțiilor pentru cumpărăturile făcut pe WhatsApp, la IP-urile utilizatorilor. Acceptarea noilor clauze este obligatorie pentru cei care vor folosi în continuare WhatsApp. (Profit.ro)

9. Vaccinul COVID-19 mARN al Moderna va oferi, probabil, protectie de pana la cativa ani, a declarat azi directorul executiv al companiei, chiar daca sunt necesare inca mai multe date pentru a face o evaluare definitiva. (Ziare)

10. A fost depusă plângere pe numele arhiepiscopului Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, după slujba de Bobotează la care au fost prezenți peste 3.000 de oameni. Plângerea, depusă la Inspectoratul de Poliție al județului Constanța, vizează infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Dosarul a fost declinat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Mii de persoane au participat la slujba de Bobotează oficiată de ÎPS Teodosie și un sobor de 20 de preoți la Constanţa. (Link)

Fotografia serii – Jake Angeli, 32 de ani, originar din Arizona, a devenit o celebritate pe reţele de socializare în doar câteva ore, după evenimentele din Congresul american:

Ți-ar mai putea plăcea
România discută la Bruxelles despre un pachet de sprijin direct pentru IMM-uri, în valoare de 750 de milioane de euro – Cronica serii
Din cauza schimbărilor climatice, jumătate din plajele de nisip din lume ar putea dispărea până în 2100 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău