Coordonatorul campaniei de vaccinare: 0,19% din numărul total al celor vaccinaţi cu cele două doze s-au infectat cu noul coronavirus – Cronica Știrilor Pozitive

1. Regeneron a solicitat aprobarea în SUA a tratamentului său cu anticorpi monoclonali pentru Covid-19, ca tratament preventiv, în urma unui studiu clinic care a arătat că reduce riscul infecţiilor simptomatice în gospodăriile cu o persoană bolnavă, a anunţat, luni, producătorul american de medicamente. (News.ro)

2. Budesonide, un medicament ieftin folosit pentru astm, ajută la recuperarea mai rapidă, cu trei zile, a pacienților afectați de Covid-19, conform unui studiu. (TheEconomist)

3. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că după cea de-a doua doză s-au infectat cu noul coronavirus 1.080 de persoane ceea ce reprezintă 0,19 la sută din numărul total al celor vaccinaţi cu cele două doze. Majoritatea acestora au făcut forme uşoare sau au fost asimptomatici. (Hotnews)

4. O companie din Munchen încearcă să pună la punct o nouă tehnică de depistare a coronavirusului, printr-o procedură de scanare a ochilor. Potrivit reprezentanţilor firmei, această tehnică poate identifica în doar trei minute purtătorii virusului şi are o rată de succes de 95%. (Digi24)

5. Cehia a raportat luni cel mai scăzut număr zilnic de cazuri noi de Covid-19 din septembrie, în aceeaşi zi în care a expirat starea de urgenţă care a durat şase luni, iar mulţi elevi se întorc la şcoală. (Hotnews)

6. România este printre statele membre UE cu cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul în UE, în februarie, arătă datele publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creștere anuală a volumului comerțului cu amănuntul în februarie s-a înregistrat în Belgia (11%), Austria (5,2%), Croația (5,1%), Polonia (4%), Estonia (3,7%), Suedia și România (ambele cu 3,6%). Cel mai semnificativ declin a fost în Portugalia (minus 15,4%), Slovacia (minus 14,7%) și Malta (minus 8,9%). Volumul comerțului cu amănuntul în Uniunea Europeană a scăzut cu 2,2%, în timp ce în zona euro declinul a fost de 2,9%, în februarie, comparativ cu perioada similară din 2020. (Profit.ro)

7. Consiliul Local Sector 2 a decis, luni, în unanimitate, anularea penalităţilor pentru obligaţiile fiscale restante la data de 31 martie 2020, pentru cetăţenii care le achită până la 31 ianuarie 2022. (News.ro)

8. Primăria orașului scoțian Edinburgh a anunțat că toți copiii cu vârsta între 10 și 18 ani vor primi gratuit un iPad ca parte din programul „Edinburgh Learns for Life”. (Link)

9. Începând din luna martie, măștile de unică folosință vor putea fi colectate, eliminate din mediu și valorificate energetic, în cadrul unui proiect pilot de mediu, inițiat de organizația neguvernamentală “Orașul Meu, Culorile Mele” Într-o primă fază, colectarea va fi disponibilă în cele 17 magazine Kaufland din București. După colectare, măștile vor fi valorificate pentru a produce energie, reducând astfel impactul asupra mediului. Organizația “Orașul Meu, Culorile Mele” estimează că aproximativ 1 milion de măști pot fi colectate anul acesta în cadrul campaniei. Vor fi putea fi colectate patru tipuri de măști: măștile de plastic de unică folosință, măștile FFP2, numite și N95, măștile FFP3 și măștile chirurgicale, dacă nu provin dintr-un mediu medical. (Green-report.ro)

10. Tronsonul 2 al drumului expres Craiova-Piteşti a intrat în linie dreaptă pentru a fi gata anul acesta, a anunţat luni ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, care a mai precizat că stadiul fizic al lucrărilor este de 75%. (News.ro)

11. România se află pe locul 4 în lume, după Danemarca, Marea Britanie și Finlanda, în topul țărilor în care emisiile de CO2 au scăzut în timp ce PIB-ul a crescut. În perioada 2005-2019, emisiile, în România, au scăzut cu aproape 33%, în timp ce PIB-ul a crescut cu 49%. În top 10 doar Irlanda ne depășește la creșterea economiei. (Link)

12. Grecia va deschide graniţele pentru turişti din 16 aprilie. Cei care vor să viziteze Grecia trebuie să facă dovada că s-au vaccinat împotriva SARS-CoV-2, că au anticorpi după ce au trecut deja prin boală sau să prezinte un test PCR negativ. (News.ro)

13. Restricțiile anti-COVID au fost relaxate în Marea Britanie, după 4 luni. Ieri s-au deschis barurile, pub-urile, saloanele de înfrumusețare și sălile de sport în Anglia. Mai multe restricții au fost relaxate și în Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor. Primii clienți au apărut încă de la miezul nopții, iar în fața multor localuri și magazine s-au format cozi de sute de oameni. (Digi24)

14. Investițiile de tip venture capital din SUA au atins suma record de $64 miliarde în primul trimestru al anului. Aceasta este cel mai înalt nivel înregistrat vreodată pentru o astfel de perioadă și reprezintă 43% din totalul investițiilor de profil din 2020. (CNBC)

15. La trei săptămâni de la lansare, Dacia Spring a ajuns la aproape 10.000 de rezervări. În acest moment, peste 9.300 de persoane din Europa și-au făcut o precomandă pentru un automobil Dacia Spring, sumele pe care le-au plătit fiind diferite de la o țară la alta. Cele mai multe țări cu rezervări sunt România, unde după numai o săptămână erau deja circa 5.000 de persoane – ulterior fiind deschisă și o listă de așteptare – urmată de Franța, Germania, Italia și Spania. (Profit.ro)

16. Vânzările auto pe piața chineză au urcat cu 74,9% în martie, a douăsprezecea lună de creștere consecutivă, pe fondul redresării după criza provocată de pandemie. Luna trecută, livrările pe cea mai mare piață auto din lume au crescut la 2,53 milioane de vehicul. (Profit.ro)

17. SpaceX a lansat un nou lot de 60 de sateliți în cadrul programului Starlink, care oferă internet de mare viteză la nivel global. Astfel, SpaceX a lansat 300 de sateliți începând din 4 martie, iar numărul total de sateliți lansați până acum în cadrul programului este de 1443. Totuși, nu toți sateliții sunt funcționali. Anterior, SpaceX și-a stabilit ca obiectiv să aibă 1500 de sateliți Starlink pe orbită până la sfârșitul anului 2021. (TechCrunch)

18. Un startup american a combinat izotopi radioactivi din deșeurile nucleare cu straturi ultra-subțiri de nanodiamante pentru a asambla o baterie care se presupune că poate dura 28.000 de ani.  Grafitul radioactiv este învelit în straturi de diamant nano-subțire, monocristalin, care acționează atât ca semiconductor, cât și ca radiator. (Zmescience.com)

19. O simplă tratare a semințelor ar putea crește drastic cantitatea de carbon atmosferic captată de culturi și ar putea să o depoziteze subteran pentru mai mult timp. Ingredientul cheie constă în tratamentul semințelor cu un amestec de ciuperci microbiene numite „endofite septate întunecate”, care trăiesc simbiotic în rădăcinile culturii gazdă și cresc împreună cu planta. Funcția lor principală este de a converti dioxidul de carbon absorbit prin fotosinteză în compuși fungici ai melaninei, care sunt mai puțin sensibili la descompunerea la contactul cu apa. (Wired.co.uk)

20. Reuters a numit-o pe Alessandra Galloni următorul redactor șef al agenției. Este prima femeie numită în această funcție, în istoria de 170 de ani a agenției britanice. (Reuters)

Din Cronica de Carte:

21. Tot mai multe librării cu cărți în limba română se deschid în străinătate (Marea Britanie, Franța, Irlanda etc.) pentru românii din diaspora (Știrile ProTV)

22. În Norvegia, se va construi o bibliotecă-amfiteatru, Biblioteca Henrik Ibsen, în orașul natal al marelui dramaturg, Skien (ActuaLitte

23. Regiunea Île-de-France a aprobat pe 1 aprilie un pachet total de 23 milioane euro destinat sectorului cultural, din care 3 milioane de euro numai pentru cărți și lecturi publice (ActuaLitte)

24. Un pompier din Cincinnati, Mario Jackson, a scris o carte pentru copii, cu scopul de a ajuta ca tinerele fete să aibă succes în orice domeniu. Tată a două fete, de 7 și 13 ani, el a spus că nici măcar tinerelor nu ar trebui să le fie frică să devină pompieri, doar pentru că sunt de gen feminin (Fox19

25. Louis Vuitton și-a transformat unul dintre magazine (din Saint-Germain-des-Prés, Paris), în librărie, pentru a fi considerat magazin esențial și să rămână deschis în timpul carantinei (ActuaLitte

26. Fotbalistul lui Manchester United, Marcus Rashford, continuă să ajute copiii defavorizați să citească, prin intermediul volumului „You are a Champion: How to Be the Best You Can Be”, scris împreună cu jurnalistul Carl Anka (ActuaLitte

27. Consumul de cărți a crescut în Italia în acest început de an: vânzările de cărți în format clasic au crescut cu 25% în distribuția clasică (librării, magazine online etc.), în primele opt săptămâni ale anului 2021 (ActuaLitte

Fotografia dimineții – Culturile de viță de vie din Elveția sunt “încălzite” pentru a fi protejate de temperaturile scăzute din ultimele zile. Fabrice Coffrini / AFP / Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
România va avea în premieră un sistem naţional de prognoză a calităţii aerului – Cronica Stirilor Pozitive
SalivaDirect, un test care detectează rapid, în 3 ore, noul coronavirus, a fost aprobat de autoritățile americane – Cronica Știrilor Pozitive
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău