Coronavirus a ajuns și în Antarctica – Cronica Externă

Europa

1. Doi bărbați au fost găsiți vinovați de omor, în cazul morții celor treizeci și nouă de migranți vietnamezi care s-au sufocat într-un container de transport închis, în luna octombrie 2019. Doi alți oameni au fost condamnați de implicarea într-o conspirație mai largă de trafic de oameni. (BBC)

2. Danemarca a ucis 15.4 milioane de nurci, din noiembrie până acum. Aproape patru milioane de animale vor fi exhumate din gropile comune și incinerate, de teama unui dezastru de mediu, în cazul unei noi tulpini de coronavirus. (Euronews)

SUA

3. Un ordin executiv al președintelui Donald Trump arată că prea multe clădiri federale reflectă un design ”brutalist” de secol trecut și că ar trebui să fie ”frumoase”, preferabil construite într-un stil clasic, grec sau roman, sau un stil similar. (BBC)

Orientul Mijlociu

4. Parlamentul Libanului a aprobat o lege care criminalizează hărțuirea sexuală, sub prevederile căreia agresorii ar putea să primească până la patru ani închisoare. Legea a extins și reglementările unei legi împotriva violenței domestice. Unii activiști spun însă că parlamentarii nu au mers suficient de departe, întrucât violul marital rămâne legal în Liban. (AlJazeera)

Asia

5. Un ofițer de poliție  filipinez a împușcat și ucis o femeie și pe fiul ei duminică, în provincia de nord Tarlac, ceea ce a declanșat revoltă în toată țara. Un video al împușcăturilor, ultimul din câteva ucideri recente comise de poliție, a reînnoit cererile pentru o reformă a poliției. (Link)

6. Poluarea aerului a ucis 1.67 milioane de oameni în 2019, aproape 18% din numărul total al deceselor din India, una dintre țările cu cele mai grave poluări, conform unui nou studiu publicat în revista medicală Lancet. Numărul morților a generat reducerea cu 1.4% a produsului intern brut al Indiei. (Link)

7. Activista pakistaneză pentru drepturile omului Karima Baloch, în vârstă de 37 ani, a fost găsită moartă în Toronto, unde trăia în exil din 2015. Baloch era o voce critică împotriva guvernului și  armatei și promova activ drepturile persoanelor din regiunea Balochistan, din vestul țării. A plecat din Pakistan, după ce i s-au adus acuzații de terorism. În 2016, Karima Baloch s-a aflat pe lista BBC a celor mai inspiraționale și influente femei din lume. (BBC)

Africa

8. Cel puțin cinci țări au interzis zborurile din Africa de Sud, după ce o nouă tulpină a coronavirus a fost descoperită săptămâna trecută în această țară. Tulpina ar putea fi responsabilă pentru o creștere în cazurile din Africa de Sud, spun oamenii de știință. (Link)

9. Oficialii etiopieni și sudanezi au început discuțiile de demarcare a graniței comune, la o săptămână după ce forțele etiopiene au ambuscat trupele sudaneze în regiune, lăsând patru oameni morți. (Barrons)

America Latină

10. Un nou raport al Comisiei pentru Protecția Jurnaliștilor a numit Mexic cea mai periculoasă țară pentru jurnaliști în 2020. Nouă jurnaliști au fost uciși în Mexic, aproape o treime din toți membrii media uciși pe glob în 2020. (TheGuardian)

Global

Bonus: Coronavirus a ajuns în continentul Antarctica, până acum fără COVID-19. Armata Chile a raportat 36 de cazuri în stația sa de cercetare Bernardo O’Higgins, din peninsula antarctică. În acest moment, COVID-19 a atins toate cele șapte continente. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Carnavalul de la Rio a fost suspendat pe termen nedefinit – Cronica Externă
Facebook a anunțat că persoane afiliate cu armata franceză au folosit conturi false pentru a se amesteca în politica din Africa – Cronica Externă
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău