Guvernul britanic a fost foarte lent în a înțelege amenințarea intervențiilor online ale Rusiei în procesul democratic – Cronica Externă

Europa

1. Liderii europeni au agreat să împrumute împreună 750 miliarde de euro pentru un fond economic de recuperare care va fi alocat sub formă de granturi și împrumuturi în proporții aproximativ égale. De asemenea au agreat asupra unui buget pentru următorii șapte ani de aproape 1000 miliarde de euro. (Politico)

2. Ursula von der Leyen a punctat faptul că acordul privind bugetul UE și pachetul de recuperare financiară au tăiat fonduri necesare unor proiecte importante, de exemplu în sănătate, migrație, acțiunea externă a UE, InvestEU, ceea ce este ”regretabil”. Von der Leyen a avertizat că reducerile impuse de liderii europene pentru a obține un acord vor afecta eforturile Bruxelles-ului de a moderniza bugetul european. (Politico)

3. Guvernul britanic a fost foarte lent în a înțelege amenințarea intervențiilor online ale Rusiei în procesul democratic, ceea ce a pus referendumul Brexit din 2016 în risc, conform unui lung-așteptat raport al reprezentanților Camerei Comunelor. Comisia de informații și Securitate a spus că guvernul britanic a ”realizat prea târziu nivelul amenințării”, după ce hackerii ruși au accesat emailurile de la Comisia Națională Democratică în alegerile americane din 2016. Rusia este o amenințare la adresa ”proceselor democratice britanice și a discursului politic”, arată raportul. Raportul subliniază că o evaluare mai atentă, în avans, ar fi permis spionilor britanici să fie alertați cu privire la implicarea Rusiei în referendumul din 2016 și să ofere oportunitatea de a iniția acțiuni să o protejeze. (Politico)

SUA

4. SUA au anunțat sancțiuni asupra a unsprezece companii chineze pentru presupusa lor implicare în reprimarea musulmanilor Uiguri din regiunea Xinjiang, China. Companiile au fost adăugate pe o listă comercială neagră, pentru a limita accesul acestora la tehnologia americană și alte produse, pe listă fiind acum aproape cincizeci de entități chineze. (WashingtonPost)

5. Patru reprezentanți ai democraților americani, inclusiv președinta Camerei Nancy Pelosi și senatorul Chuck Schumer, au cerut o informare FBI-ului privind o campanie de dezinformare străină înaintea alegerilor prezidențiale. Oficialii americani au determinat anterior că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016. (Link)

Orientul Mijlociu

6. Pelerinajul Haji va începe pe 29 iulie, au anunțat oficialii saudiți. Peste două milioane de oameni participă în mod obișnuit în ritualul anual centrat în orașul sfânt Mecca, dar în acest an doar o sută de mii de pelerine musulmani vor fi acceptați să participe, din cauza pandemiei. (Link)

Asia

7. Forțele de apărare maritime ale Japoniei au participat într-un exercițiu naval comun cu nave australiene și americane lângă apele disputate din Marea Chinei de Sud, într-o acțiune care va înfuria China. (JapanTimes)

8. Un transportator naval american și vase de război indiene au condus un exercițiu cooperativ în Oceanul Indian într-o aparentă desfășurare de forță împotriva Chinei, care are momentan un conflict de graniță cu India. (TimesofIndia)

Africa

9. Parlamentul egiptean a autorizat trimiterea de trupe în afara țării, după ce președintele Abdel Fatah al-Sisi a amenințat cu o intervenție militară în Libia. Decizia poate aduce Egiptul, care sprijină forțele rebele conduse de Khalifa Haftar, în conflict cu Turcia, care ajută guvernul de acord national libian, recunoscut de ONU. (AlJazeera)

America Latină

10. Directorul Organizației Mondiale a Sănătății a exprimat îngrijorări privind consecințele coronavirusului în comunitățile de indigeni din America Latină. Regiunea rămâne epicentrul pandemiei și a raportat mai mult de șaptezeci de mii de cazuri printre persoanele indigene până pe 6 iulie. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Israelul a trimis întăriri la granița sa cu Fâșia Gaza, unde 3.000 de rezerviști urmează să fie desfășurați – Cronica Externă
Joe Biden: Sper că oamenii se vor putea aduna în grupuri mici de Ziua Independenței, pe 4 iulie – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău