Creștere de aproape 10% a investiţiilor nete realizate în economia naţională pe primele trei luni – Cronica serii

1. Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat, în primul trimestru al acestui an, 20,356 miliarde lei, în creştere cu 9,9%, comparativ cu trimestrul I 2020, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

2. Un singur participant dintre sutele de spectatori prezenţi la cele patru evenimente-pilot culturale, organizate de autorităţi la mijlocul lunii mai, s-a infectat cu SARS-COV-2. Anunţul a fost făcut joi de Ministerul Culturii. (Digi24)

3. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat azi că nu își va da acordul pentru instituirea stării de alertă în Sectorul 1, așa cum a cerut Clotilde Armand încă de săptămâna trecută. Prefectul susține că „amenințarea nu este suficient de gravă” pentru a fi luate măsuri de urgență. (News.ro)

O stire din Cronica de Tehnologie: Google va instala un nou cablu submarin, care va facilita transferurile de date între SUA, Brazilia și Argentina, urmând să intre în funcțiune în 2023. Firmina va fi cel mai lung cablu submarin care va putea funcționa folosind doar sursa de energie de la unul din capete, în cazul în care există probleme de alimentare la celălalt capăt. (Google)

4. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că nu exclude o guvernare cu PNL până în 2024, dar nu în condiţiile de acum. Dîncu a precizat că PSD nu va accepta să fie a doua sau a patra roată de la căruţă în această situaţie. (EuropaLibera)

5. În luna aprilie 2021 s-a înregistrat nașterea a 12.664 copii, cu 942 mai puțini copii decât în luna martie 2021. Numărul deceselor înregistrate în luna aprilie 2021 a fost de 29.518 (15.573 bărbați și 13.945 femei), cu 381 decese (247 bărbați și 134 femei) mai puține decât în luna martie 2021. (Profit.ro)

6. Inflația în SUA a a crescut, luna trecută, cu 5% comparativ cu luna similară a anului trecut. Este cea mai mare creștere a inflației, în ritm anual, înregistrată în ultimii 13 ani. (WSJ)

7. Senatoarea americană Elizabeth Warren spune că ceea ce întâmplă în prezent în zona criptomonedelor aduce aminte de Vestul Sălbatic și că acestea produc un adevărat dezastru ecologic. Anul trecut, investitorii americani în bitcoin au avut profituri de $4.1 miliarde. (Bloomberg)

O stire din Cronica de Turism: Publicația de turism TukuTuk a publicat un top al celor mai frumoase 10 cascade care pot fi vizitate în România. Pe listă figurează Cascada Cailor din județul Maramureș, Cascada Valul Miresei din Cluj sau Cascada Urlătoare din Brașov. Pe prima pozite în top era Cascada Bigar, care s-a prăbușit la începutul lunii iunie. (TukTuk)

8. Facebook va permite tuturor angajaților să lucreze de acasă, dacă job-ul permite acest lucru, după ce, inițial, doar pentru angajații seniori era prevăzută această posibilitate. Compania americană le va permite să lucreze de acasă inclusiv angajaților din afara Statelor Unite, promite Mark Zuckerberg. (CNBC)

9. Startup-urile din Israel au atras finanțări în valoare de $10.5 miliarde anul acesta, până acum, peste ceea ce s-a întâmplat în 2020. În prima jumătate a anului, au existat 30 de runde de finanțare care s-au soldat cu investiții de peste $100 de milioane. (Bloomberg)

10. Israelul a interzis, prin decret ministerial, comerțul cu blănuri de animale pentru industria modei, devenind astfel prima țară care a adoptat o legislație atât de strictă, a anunțat Ministerul israelian al Mediului. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Statele Unite au redevenit cel mai mare producător de petrol din lume
Mâine se reia activitatea la metrou – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău