Critici dure ale Turciei la adresa președintelui francez Emmanuel Macron – Cronica Externă

Europa

1. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut Europei să inițieze acțiuni, după ce focurile au distrus tabăra de refugiați Moira, din insula grecească Lesbos, dislocând mii de oameni. Franța, Germania și Olanda au agreat să accepte un număr limitat de copii neînsoțiți din tabără. (BBC)

2. Membri ai grupului danez de extremă dreaptă Stram Kurs (Hard Line) au ars o copie a Coranului in cartierul Rinkeby din Suedia, cu o largă populație musulmană și imigranți, la câteva zile după un incident similar în sudul orașului Malmo. (AlJazeera)

3. Turcia l-a criticat pe Emmanuel Macron din cauza remarcilor ”arogante” făcute cu ”reflexe coloniale”, după ce președintele francez a intervenit în criza dintre Ankara și Atena despre drepturile de explorare în estul Mării Mediterane. Într-o declarație emisă joi, ministrul turc de externe a spus că Macron pune în pericol interesele UE cu ”poziția sa individualistă și naționalistă”. (AlJazeera)

4. Parlamentul European a eliminat-o pe Aung San Suu Kyi din ”comunitatea premiului Sakharov”, din cauza ”acceptării” acesteia a crimelor de stat împotriva comunității musulmanilor Rohingya. Parlamentul UE o premiase pe fosta activistă pentru democrație cu premiul său pentru drepturile omului în 1990, cu un an înainte ca Aung San Suu Kyi să primească premiul Nobel pentru Pace. (AlJazeera)

SUA

5. Donald Trump și Joe Biden vor comemora 9/11 printr-o vizită la muzeul memorial Ground Zero din New York și la memorialul Shanksville, din Pennsylvania. (Link)

6. Hackeri cu legături în Rusia, China și Iran au încercat să spioneze oameni și grupuri implicate în alegerile prezidențiale americane din acest an, arată compania Microsoft. Țintele au fost ambii candidați, Donald Trump și Joe Biden. (BBC)

Orientul Mijlociu

7. O misiune maritimă a UE a declarat că a interceptat un petrolier libian încărcat cu carburanți, o posibilă violare a embargoului ONU asupra Libiei. Vasul a fost trimis către un port european nenumit pentru inspecție. (AP)

Asia

8. Japonia a ajuns la un acord de principiu cu Marea Britanie pentru un acord de liber comerț post-Brexit. Cele două țări vor lucra acum pentru semnarea și ratificarea acordului, cu speranța de a-l implementa în ianuarie 2021, după ce Marea Britanie va finaliza tranziția de ieșire din Uniunea Europeană. (Link)

Africa

9. Procurorii belgieni au anunțat că un dinte care a aparținut lui Patrice Lumumba, primul premier al Republicii Democrate Congo, va fi returnat familiei sale. Dintele este tot ceea ce a mai rămas din Lumumba, care a fost asasinat în 1961. Aparent, dintele s-a aflat în Belgia mai mult de cincizeci de ani. (DW)

America Latină

10. Rieli Franciscato, un oficial guvernamental și expert în triburile amazoniene necontactate, a fost ucis de o săgeată în statul Rondonia, Brazilia, în timp ce se apropia de un grup izolat. Deforestările masive, preluările forțate de terenuri și mineritul prezintă amenințări în creștere pentru populațiile indigene din Brazilia. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Emmanuel Macron a schimbat tot guvernul francez – Cronica Externă
Autoritățile din Belarus au reținut-o astăzi pe Maria Kolesnikova, lider al opoziției, în timp ce aceasta a încercat să intre în Ucraina – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău