Cronica de business: BMW a intrat pe pierdere, valoarea pieței de consultanță imobiliară și cât are de plată ING în România

1. Companiile mici și mijlocii din Statele Unite care au tranzacționat produse prin intermediul Amazon au inregistrat vânzări de $160 miliarde în 2018, conform unui raport al gigantului condus de Jeff Bezos. Cifra reprezintă o medie de $90.000 per firmă. (USA Today)

2. Profitul operațional al BMW a scăzut cu 78% în primul trimestru, până la €589 milioane. Cifra se traduce într-o pierdere netă, prima din ultimul deceniu pentru producătorul auto. Compania spune că a făcut investiții și provizioane, după ce Comisia Europeană a declanșat o investigație în rândul producătorilor germani pentru încercarea concertată de a întârzia adoptarea noilor standarde de mediu. Investigația se poate lăsa cu amenzi usturătoare în rândul companiilor de profil. (Financial Times)

3. ING ar putea plăti €11-12 milioane taxă pe active în România în acest an, conform unei estimări a șefului grupului bancar. Taxa pe active este de 0.2% sau de 0.4%, în funcție de cota de piață pe care o deține o instituție financiară pe piața locală (sub sau peste 1%). (Profit.ro)

4. Luckin Coffee, principalul concurent al Starbucks în China, urmărește să se listeze la bursă în America. Compania, lansată în urmă cu 18 luni, are deja 2.300 de cafenele în țara de baștină și are în plan să mai deschidă încă 2.500 până la finele anului. În urma listării, Luckin vrea să strângă $586.5 milioane. China este a doua cea mai mare piață pentru Starbucks în lume, după SUA. (CNN)

5. Piața de consultanță imobiliară din România are o valoare de circa €80 milioane (reprezentând comisioane din tranzacții) în prezent și s-ar putea dubla în cinci ani, conform unei estimări a firmei de profil RE/MAX. Conform aceleiași surse, la nivel autohton activează circa 8000 de agenți, sub nivelul necesarului pieței. (News.ro)

Bonus:

6. AB InBev și-ar putea lista subsidiara din Asia pe piața de la Hong Kong. Compania are datorii de peste $100 miliarde în urma achiziției rivalului SABMiller în 2016 și vizează reducerea raportului datorie netă/EBITDA de la 4.6 la finele lui 2018 la 2. Listarea unei participații minoritare în business-ul din Asia ar contribui la această strategie. (Reuters)

7. Companiile aeriene asiatice au început să renunțe la cabinele de clasa I în favoarea celor de business. Korean Air Lines va elimina această opțiune pe 27 de rute, în timp ce Asiana Airlines nu va mai avea deloc clasa I. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Cei mai bogați 0,01% dețin aproximativ 11% din averea lumii – Cronica de Business
Industria hotelieră din Japonia a înregistrat un milion de anulări după interzicerea participării spectatorilor la Jocurile Olimpice – Cronica de Business