Cronica de Tehnologie – Rusia lucrează la „Internetul Suveran”, un centru de comandă care va gestiona internetul local

Inaugurez astăzi o nouă Cronică, cea de Tehnologie, ajutat fiind, la realizarea ei, de către Liviu. Vom încerca să avem, o dată pe zi, știri interesante din zona de tehnologie/ internet/ ecommerce/ aplicații/ fintech. Abonații la newsletter nu vor primi această cronică automat, încă analizez dacă e nevoie de un newsletter separat, m-ar ajuta feedback-ul vostru. Mulțumesc.

1. Agenția de Securitate Națională din Statele Unite (NSA) a renunțat la un program prin care era analizat istoricul convorbirilor și mesajelor text de tip sms ale cetățenilor americani, conform unui consilier al Partidului Republican. Programul fusese cerut de administrația lui George W. Bush în scopul luptei antiteroriste și nu va fi prelungit de administrația Trump. (The New York Times)

2. Cu susținerea președintelui Vladimir Putin, Parlamentul de la Moscova lucrează la un proiect de lege care prevede crearea “Internetului Suveran”. Dacă va fi adoptată, noua lege va duce la înființarea unui centru de comandă care va gestiona conexiunile la internet din Rusia, cenzurând informațiile sau oprind complet accesul în funcție de caz. (Bloomberg)

3. Apple va repara și iPhone-urile care folosesc baterii provenite din alte surse. Până acum, dacă utilizatorul trimitea în service un iPhone la care schimbase bateria cu una care nu era produsă de Apple, era refuzată reparația indiferent de defectul invocat. (Profit)

4. Foxconn are probleme mari ca urmare a scăderii vânzărilor de iPhone-uri. Compania chineză plănuiește o reducere a costurilor de producție cu $3 miliarde în 2019, iar scăderea numărului de ore de muncă și eliminarea anumitor facilități vor determina o parte a angajaților să plece. (SCMP.com)

5. Banxico, banca centrală din Mexic, negociază cu Amazon în vederea lansării unui sistem de plăți susținut de guvern care se va numi CoDi. Utilizatorii serviciului ar urma să plătească pentru cumpărăturile online prin scanarea codurilor QR. Conform Euromonitor, doar 3,9% din comerțul mexican a fost realizat anul trecut pe internet. (Reuters)

6. Robotul Jibo și-a anunțat proprietarii că funcționalitatea sa va fi în curând limitată din cauza închiderii serverelor pe baza cărora sunt realizate anumite operațiuni. Jibo, care costa $899, strânsese finanțări în valoare de $73 milioane. (The Verge)

7. Startup-ul de mobile banking Chime a primit o rundă de finanțări în valoare de $200 de milioane, ajungând să fie evaluat la $1,5 miliarde. Chime se adresează tinerilor care nu au nevoie de sedii fizice pentru a folosi serviciile băncilor, preferând operațiunile realizate printr-o aplicație. (TechCrunch)

8. Apple achiziționează mai multe brevete deținute de Lighthouse AI, un startup din domeniul securității pentru casele inteligente, care s-a închis. În total, Apple a intrat în posesia a 8 brevete ce țin de tehnologii de securitate bazate pe computer vision și autentificarea vizuală a utilizatorilor. (9to5mac)

9. 40% din startup-urile europene clasificate drept companii ce lucrează cu inteligența artificială, de fapt nu folosesc AI în business-ul lor, conform unui studiu realizat de MMC Ventures. Sintagma este folosită pentru a atrage mai multe finanțări. Conform MMC, folosirea sintagmei “inteligența artificială” atrage cu între 15% și 50% mai multe fonduri. (MMC Ventures)

10. Apple a rezolvat o problemă a laptopurilor MacBook Pro pe care oficial nu a recunoscut-o niciodată. Prin includerea unui cablu mai lung cu 2 mm, Apple se asigură că defectarea în timp a ecranului ca urmare a închiderii și deschiderii laptopului nu se va mai produce. Problema a fost remarcată la modelele vândute de Apple începând cu 2016. (iFixit)

Ți-ar mai putea plăcea
Apple se așteapta să vândă în S2 același număr de iPhone-uri ca anul trecut – Cronica de Tehnologie
Facebook va lansa, în vara anului viitor, un smartwatch cu ecran detașabil – Cronica de Tehnologie
4 comentarii la acest articol
 • mart. 12,2019 la 2019-03-12T07:00:50+02:000000005031201903

  Newslettere separate, cu posibilitatea sa te abonezi la cele care te intereseaza. Si felicitari pentru proiect, este f f util! 🙂

  • Orlando Nicoara
   mart. 12,2019 la 2019-03-12T07:08:37+02:000000003731201903

   Asa voi face, multumiri!

 • Alex Puscoci
  mart. 6,2019 la 2019-03-06T18:30:46+02:000000004631201903

  Salut,

  Pentru mine ar fi util newsletter și la cronica tech.

  Multumesc mult pentru cronica, a devenit referință mea zilnica în materie de news. Thumbs up!

 • […] lansat Cronica de Tehnologie, găsiți aici cronica de […]

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău