Cronica dimineții – 2018 a fost al patrulea cel mai călduros an din ultimii 139

1. Este oficial, 2014-2018 au fost cei mai călduroși 5 ani, din ultimii 139 de ani, de când National Oceanic and Atmospheric Administration a început măsurătorilor. NASA a confirmat aceste date prezentate într-un raport comun care arată că 2018 a fost al patrulea cel mai călduros an măsurat. (NatGeo)

2. USR acuză o nouă încercare a PSD de blocare a inițiativei Fără Penali, prin sesizarea Parchetului General pentru a evalua autenticitatea celor un milion de semnături de susținere. „Condamnatul penal Cătălin Rădulescu, noul chestor al PSD din Camera Deputaților, și autorul OUG 13, Florin Iordache, au încercat în Biroul Permanent să blocheze trimiterea inițiativei Fără Penali la CCR. Cei doi au invocat în BP că Secretariatul general a sesizat neconcordanțe în liste, deși nu intră în atribuțiile SG-ului Camerei Deputaților să verifice autenticitatea semnăturilor. Aceasta este treaba primarilor, care deja au atestat dosarele”, spun reprezentanții USR. (Hotnews)

3. Falsul chirurg Matteo Politi, care a operat în mai multe clinici private din România, a fost reţinut aseară, urmând ca astăzi să fie dus la Parchet, unde se va decide dacă va fi cerută arestarea lui. Matteo Politi a fost prins la Vama Curtici. (News.ro)

4. Robert Fico, liderul partidului SMER, de stânga, care guvernează în Slovacia, a declarat că situația din Venezuela reprezintă un efort de a distruge puterea actuală și a instala o marionetă la conducerea statului. “Slovacia va acționa conform principiilor de drept internațional”, a mai adăugat el. Fico a fost prim ministrul Slovaciei din 2012 până anul trecut, când și-a dat demisia după asasinarea jurnalistului Ján Kuciak. (Reuters)

5. Încrederea francezilor în președintele Macron a revenit pe plus și a ajuns la 34%, în creștere cu 6 procente față de luna trecută. (Link)

6. Calm, aplicația pentru relaxare și meditare, a strâns $88 milioane la o evaluare de $1 miliard, devenind primul “unicorn” din domeniul sănătății mintale. (TechCrunch)

7. Volumul publicității digitale l-a depășit, pentru prima oară, pe cel al publicității în print, la New York Times, în ultimul trimestru din 2018. Online-ul a crescut cu 23%, până la $103 milioane, în timp ce printul a scăzut cu 10%, până la $88 milioane. Publicația a adăugat 120 de jurnaliști în redacție, ajungând la un număr total de 1600, cel mai mare din istorie. (Link)

8. În România s-a vândut, anul trecut, un număr record de bilete de cinema, 14,5 milioane, în creștere cu 4,5% față de 2017. Numărul de bilete de cinema vândute anual în ţara noastră a crescut de aproape patru ori în ultimul deceniu. România, Polonia şi Serbia au înregistrat, în 2018, cea mai mare creştere a numărului de bilete de cinema vândute, an în care, la nivel european, numărul a ajuns la 1,25 de miliarde. (News.ro)

9. Numărul canalelor YouTube cu peste 1 milion de abonați s-a dublat anul trecut, iar cel al creatorilor de conținut care au câștigat zeci sau sute de mii de dolari a crescut cu 40%. (Link)

10. Femeile au un emoticon pentru menstruație, după ce o organizație din Marea Britanie a militat și a organizat un vot online pentru introducerea unui astfel de simbol. Deși la vot a fost ales un desen care reprezenta lenjeria intimă cu o pată de sânge, Unicode Consortium, organizația care gestionează aceste elemente grafice, a ales o picătură de sânge pentru acest emoticon. (Link)

Fotografia dimineții – Podul care leagă Venezuela de Columbia a fost blocat pentru a împiedica intrarea convoaielor cu ajutoare umanitare, Ivan Valencia/Bloomberg:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Consiliul UE își reafirmă susținerea pentru procurorul francez după a treia rundă de negocieri eșuate
Facebook: Nu am încălcat intimitatea utilizatorilor pentru că nu există intimitate pe rețeaua noastră – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău