Cronica diminetii – 7 miliarde euro din Rusia spalati printr-o banca daneza

1. Parlamentul European a votat ca două propuneri controversate privind drepturile pe contentul digital să nu fie aprobate și să se întoarcă pentru dezbateri și amendamente. Prima propunere se referea la preluarea de pasaje din articole/știri care ar fi impus plata unor drepturi de autor, iar cea de-a doua ar fi obligat platformele de user generated content să scaneze și să blocheze direct din upload orice material care era purtător de copyright. (Techcrunch)

2. Mihaela Buzărnescu va juca astăzi cu sportiva cehă Karolina Pliskova, locul 8 WTA şi cap de serie numărul 7, în turul al treilea al turneului de la Wimbledon. Garbine Muguruza, câștigătoarea de anul trecut, a fost eliminată în turul al doilea.

3. Purtătorul de cuvânt al ministerului Comerțului din China a declarat, referindu-se la tarifele impuse de Președintele Trump asupra produselor importate din China, ce vor intra astăzi în vigoare, că “Statele Unite deschid focul asupra întregii lumi, inclusiv asupra sa, iar China nu se va apleca în fața amenințărilor și a șantajului și nu va renunța la hotărârea de a apăra comerțul liber.” (ZDNet)

4. Scott Pruitt, controversatul șef al Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, și-a dat demisia care i-a fost acceptată de președintele Trump. Pruitt folosea patru conturi de email, zbura la business class din motive de securitate, le-a cerut angajaților să-i găsească un loc de muncă soției sale, a cumpărat 12 stilouri cu semnătura lui pe ele care au costat $1560, folosea atât avioane private cât și militare pentru deplasări și și-a comandat o cameră izolata termic al cărei cost a fost de $43000.

5. Fuziunile și achizițiile, atât la nivel global cât și în Statele Unite, au atins niveluri record în primul semestru al acestui an. La nivel global, deși numărul de tranzacții a scăzut cu 10%, creșterea volumului a fost de 64% față de perioada similară din 2017, același lucru întâmplându-se și în SUA, unde creșterea a fost de 79% în timp ce numărul de tranzacții a scăzut cu 13%. (Axios)

6. Deși Danemarca se află pe locul 2 în topul transparenței care măsoară corupția, cea mai mare banca daneză a “spălat” 7 miliarde de euro proveniți din Rusia. (EUObserver)

7. Shoko Asahara, liderul sectei Aum și responsabilul pentru atacul cu gaz sarin de la metroul din Tokio, din 1995, a fost executat în Japonia împreună cu alți 6 membri ai sectei fondate de el care au participat la atentatul ce a ucis 13 de persoane. Japonia este una din puținele țări dezvoltate care încă are activă pedeapsa cu moartea, prin spanzurare. (AP)

8. La Universitatea din Manchester se lucrează la o soluție pe bază de cupru care aplicată pe haine ar proteja țesătura împotriva bacteriilor. Dacă își va dovedi eficiența ar putea rezolva una din cauzele infecțiilor nosocomiale din spitale. (SlashDot)

9. Un alt raport confirmă diferența mare dintre Europa și SUA/China când vorbim de tech. În timp ce companiile de tehnologie americane, lansate după 2000, valorează $1370 miliarde, iar cele chineze $675 miliarde, cele europene sunt cotate la doar $240 miliarde. (Quarz)

10. Trei vânători de rinoceri ar fi fost mâncați de lei într-o rezervație din Africa de Sud. Deși a găsit doar un craniu, proprietarul rezervației presupune că au fost trei persoane deoarece trei perechi de încălțăminte și mai multe arme erau împrăștiate în zonă. (NatGeo)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Negocierile ruso-ucrainene se reiau azi, la Istanbul – Cronica dimineții
Patronatele acceptă creșterea salariului minim cu 200 de lei neimpozabili – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău