Cronica diminetii – Alegeri in Turcia

1. Începând de la miezul nopții femeile pot conduce în Arabia Saudită.

2. Rusia a bombardat în această noapte orașul Daraa, din sudul Siriei, controlat de rebeli. Este pentru prima oară în ultimul an, de la acordul de încetare a focului din vara trecută, când rușii bombardează zone din sudul Siriei. (TimesOfIsrael)

3. Astăzi în Turcia au loc alegeri prezidențiale și parlamentare. Președintele Erdodan spera să câștige din primul tur, iar partidul său să aibă majoritatea în Parlament. Estimările arată că ar putea câștiga în turul 2, iar AKP va lua un număr mai mic de mandate. (ForeignPolicy)

4. Fostul consilier prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs şi-a anunţat ieri, la Cluj-Napoca, demisia din calitatea de membru al UDMR, după 28 ani ani, reclamând ”cârdăşia” cu PSD şi adoptarea modificărilor la codurile penale cu voturile formaţiunii. Peter Eckstein-Kovacs a participat la protestul organizat faţă de modificarea codurilor penale. (News.ro)

5. Bitcoin-ul a avut una dintre cele mai dificile săptămâni după ce autoritățile din Japonia au avertizat 6 exchange-uri să-și revizuiască politica antispalare de bani, iar hackerii au furat dintr-o platformă de trading sud coreean echivalentul a $30 milioane în moneda virtuală. Cotația a ajuns la +$6100, cea mai scăzută din acest an. În ianuarie bitcoinul a atins vârful de +$17000. (Qz)

6. Boris Johnson, ministrul britanic de externe, ar fi declarat “f**k business”, într-o discuție cu mai mulți ambasadori la recepția oferită cu ocazia zilei de naștere a Reginei, când a fost întrebat despre temerile oamenilor de afaceri în privința Brexitului. Peste 100.000 de oameni au protestat ieri în Londra cerând vot popular pentru prevederile finale ale Brexitului. (TheNational.scot)

7. Lei Jun, fondatorul și CEO-ul Xiaomi, a primit una dintre cele mai mari bonificații plătite unui CEO într-o singură zi: acțiuni în valoare de $1.5 miliarde, necondiționate de vreo performanță și fără restricție la tranzacționare. Lei, care a dus compania pe locul 4, după Apple, Samsung și Huawei, în topul producătorilor de telefoane mobile, a pregătit IPO-ul pe bursa din Hong Kong ce ar putea evalua Xiaomi la $70 miliarde. (WSJ)

8. Curtea Supremă din SUA a hotărât că este nevoie de mandat pentru a putea accesa traseul unei persoane așa cum a fost înregistrat de smartphone-ul său. Decizia ar trebui să oprească operatorii sau producătorii softurilor de operare să mai dezvăluie locația userului către terți. (Bloomberg)

9. Cercetătorii au descoperit că asemenea păsărilor sau țestoaselor și insectele folosesc câmpurile magnetice ale Pământului ca busola pentru a se deplasa. (NYTimes)

10. Deși a câștigat mai mult de $650 milioane din filmele în care a jucat, Johnny Depp este aproape falimentar. Cheltuia cel puțin $30.000 pe lună pe vinuri, iar pentru a împrăștia pe cer cenușa lui Hunter S. Thompson, cu o rachetă, a platit $3 milioane. (RollingStone)

Ți-ar mai putea plăcea
Negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR au ajuns, sâmbătă, aproape de final – Cronica dimineții
Rafila: Valul cinci al pandemiei va afecta România după jumătatea lunii ianuarie – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău